Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην απέλπιδα προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διασώσει το πολιτικό του γόητρο ενόψει της μεγάλης πιθανότητας ήττας στις επικείμενες εκλογές (δημοσκόπηση τον εμφανίζει να χάνει από κάθε αντίπαλο) και να εξάγει την προσωπική πολιτική του πίεση αποπροσανατολίζοντας παράλληλα την κοινή γνώμη από τη διογκούμενη οικονομική κρίση, αποδίδουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές τη διαρκή επιθετικότητας της Αγκυρας εναντίον της Αθήνας, κάνοντας λόγο για μία στρατηγική κατασκευής εξωτερικών εχθρών και επιχείρηση εθισμού της εσωτερικής και της διεθνούς κοινής γνώμης στην ύπαρξη διαφορών.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέο κρεσέντο παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου

Στην εξίσωση φυσικά παραμένει και η μεγάλη διαπραγμάτευση που επιχειρεί με τις ΗΠΑ για τα F-16. Αυτό βεβαίως πρακτικά σημαίνει ότι η εμπρηστική ρητορική κατά της Αθήνας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ενώ ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την Τουρκία ή ενός ατυχήματος εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης. 

Στο παιχνίδι της έντασης από την Τουρκία και το μεταναστευτικό 

Διόλου τυχαία δεν θεωρείται στην παρούσα συγκυρία και η προπαγάνδα της Τουρκίας με ισχυρισμούς ελεγχόμενων τουρκικών ΜΜΕ περί δήθεν πυροβολισμών μεταναστών από Eλληνες συνοριοφύλακες στα σύνορα στον Εβρο με αποτέλεσμα ο ένας να πέσει νεκρός. Πληροφορία φυσικά που διαψεύστηκε άμεσα ως fake news από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος υπενθύμισε το βεβαρυμμένο παρελθόν της γείτονος στην εραγελειοποίηση του μεταναστευτικού. 

Σε συγχορδία Ερντογάν - Τσαβούσογλου με γεωτρήσεις και 

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος από τη Μαύρη Θάλασσα προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις με το 4ο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» όπως το βάφτισε προς τιμήν του αγαπημένου του Σουλτάνου, αποφεύγοντας όμως να ξεκαθαρίσει αν αυτές θα γίνουν στη Μαύρη Θάλασσα ή κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο όπως για παράδειγμα στο τρίγωνο Καρπάθου, Κρήτης, Καστελόριζου, όπως προβλέπει ένα από τα πιθανά προκλητικά σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η Αθήνα. Ο ίδιος πάντως φρόντισε να διατηρήσει τη ρητορική ένταση στο κόκκινο εμφανίζοντας ως συνήθως την Τουρκία ως θύμα αντί για θύτη, μιλώντας για «ληστές» που καταπατούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο 

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα, κατηγορούσε την Ελλάδα για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, δημαγωγία και ένταση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολιάζοντας ότι «καθημερινά κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα λέγοντας ''σήμερα αύριο η Τουρκία θα μας επιτεθεί"».

Ουσιαστικές απαντήσεις με ντοκουμέντα από την Αθήνα

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστεί φανερή η επιδίωξη του Τούρκου προέδρου να στήσει σκηνικό σύγκρουσης με την Αθήνα. Εξ ου και η πρωθυπουργική εντολή προς όλους τους εμπλεκόμενους απέναντι στις παράλογες, παράνομες, ανυπόστατες κι ανιστόρητες κραυγές της Τουρκίας είναι η ψυχραιμία, η αποφυγή ενός πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών και η επιμονή στις άμεσες ουσιαστικές απαντήσεις με «όπλο» το διεθνές δίκαιο και τις ισχυρές διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας. Με αυτή την πολιτική άλλωστε η Αγκυρα εκθέτει πέραν πάσης αμφιβολίας εαυτόν, ενώ η χώρα μας καταδεικνύει με ντοκουμέντα και στοιχεία ποιος είναι ο πραγματικός ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ποιος ο υπερασπιστής της διεθνούς νομιμότητας.  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημοσιοποίηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών των 16 χαρτών που αποτυπώνουν το εύρος του τουρκικού επεκτατισμού διαχρονικά, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για παρόμοια παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων σε εταίρους και συμμάχους.

Δεν πέφτει στην παγίδα της όξυνσης η Αθήνα

Η στρατηγική της ήρεμης και αποφασιστικής δύναμης αποτυπώθηκε και στην απάντηση διπλωματικών πηγών χθες στις προκλήσεις Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πέραν του διπλωματικού πεδίου όπου η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει υπερκινητικότητα σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η Ελλάδα είναι έτοιμοι να υπερασπιστεί ανά πάσα στιγμή την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στο «μενού» των κρίσιμων Συνόδων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα

Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως κατέστησε σαφές και στην πρόσφατη Σύνοδο για τη ΝΑ Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη παρουσία Ολαφ Σολτς και Σαρλ Μισέλ. Την προσεχή Παρασκευή θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θα αναδείξουν τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτος κρίσιμος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως είναι στις 23-24 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου είχε προειδοποιήσει πως αν οι επιθέσεις και οι απειλές της Άγκυρας συνεχιστούν θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων των 27 της Ε.Ε. ρητή καταδίκη της συμπεριφοράς της.

Επόμενο κομβικής σημασίας ραντεβού είναι αυτό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την ευκαιρία της παρουσίας του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν και όλων των κρίσιμων παιχτών για να αναδείξει το ρόλο «ταραξία» της Τουρκίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και στον αντίποδα το ρόλο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχεδόν βέβαιο νέο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν μετά τη θερμή συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον που έχει εξαγριώσει τον Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που μια τέτοια κατ’ ιδίαν συνάντηση επιδιώκει διακαώς ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος ακόμα αναμένει στο ακουστικό για να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA