Μενού
  • Α-
  • Α+

Η προπαγάνδα και οι προκλήσεις των Τούρκων για ελληνικά νησιά του Αιγαίου δεν έχουν τέλος με τα Μέσα της χώρας να βάζουν στο στόχαστρό τους για μία ακόμη φορά το Καστελόριζο, φτάνοντας να χαρακτηρίσουν ως «παράδοξο» το γεγονός πως ανήκει στην Ελλάδα μιας και βρίσκεται τόσο κοντά -χιλιομετρικά- στη χώρα τους.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Fake news και στρατηγική κατασκευής εχθρών από τον Ερντογάν - Ετοιμη για όλα τα σενάρια η Αθήνα

Τη σκυτάλη πήρε ο καθηγητής του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εραϊ Γκιουτσουλέρ που αφού ανέφερε πως «οι Άγγλοι πίεσαν και το έδωσαν στους Έλληνες» ενώ την ίδια στιγμή ο ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν αναφέρθηκε στην... ευκολία με την οποία μπορεί ένας Τούρκος κολυμβητής να βρεθεί εκεί.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανόλης Κωστίδης, ο Αχμέτ Χακάν σχολίασε μεταξύ άλλων πως «κολυμπώντας μπορώ να πάω στο Καστελόριζο; Ένας καλός κολυμβητής μπορεί. 2100 μέτρα από την Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι «είναι παράδοξο αυτό το νησί να ανήκει στην Ελλάδα»!

Στεφανής: «Εξωφρενικές οι απαιτήσεις και οι απειλές Ερντογάν»

Εξάλλου, τη δική του εκτίμηση για τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του, έκανε ο τεως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Στρατηγός ε.α, Αλκιβιάδης Στεφανής.  «Την τελευταία περίοδο βλέπουμε μία επιθετική στάση από την Τουρκία που δεν την είχαμε δει τα τελευταία χρόνια. Όμως εντάσσεται και στο πλαίσιο ενός νέου πολέμου, του λεγόμενου υβριδικού πολέμου. Στο πλαίσιο της υβριδικότητας, ο Ερντογάν γίνεται πιο επιθετικός, και κάποιες φορές οι απαιτήσεις που έχει και οι απειλές στην Ελλάδα είναι εξωφρενικές, ωστόσο αυτός θεωρεί ότι θα φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει θέσει μία ατζέντα από τη οποία στη συζήτηση με την Ελλάδα, μπορεί να διεκδικήσει κάτι. Το παρακολουθούμε και δεν ανησυχούμε», ανέφερε ο κ. Στεφανής.

Για να συμπληρώσει πως: «Η στάση της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ επιθετική. Το δόγμα της Ελλάδας είναι αποτρεπτικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούμε παραβίαση των εθνικών συνόρων μας και καταπάτηση εθνικού εδάφους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας  να υπερασπιστούμε και τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορά μας, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες γι’ αυτό. Ο Ερντογάν μας κατηγορεί ότι έχουμε αναθεωρητική στάση. Τα σύνορά μας έχουν καθοριστεί με Συνθήκες τις οποίες έχουμε αποδεχθεί, είναι δεδομένα. Δεν υπάρχει εποχή για αλλαγή συνόρων. Σεβόμαστε τα σύνορά μας και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να τα υπερασπιστούν», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.

Για την αποστρατικοποίηση των νησιών, είπε πως, «ο Ερντογάν θεωρεί ότι θέτοντας αυτό το θέμα, μπορεί να περάσει στο επόμενο, δηλαδή στο σε ποιόν ανήκουν τα νησιά, πέρα από κάθε λογική, νομική και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Τέλος, για τη στάση του ΝΑΤΟ και τη στάση που κρατά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολίασε πως, «το ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός με έναν μεγάλο αριθμό χωρών και εσωτερικό του ΝΑΤΟ υπάρχει η πολιτική της κάθε χώρας και η εθνική επιδίωξή της κα υπάρχει και ο Γ.Γ. που ασκεί μία δική του πολιτική, η οποία πολλές φορές δεν είναι δίκαιη. Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ίσως προσπαθεί με αυτή τη λογική, να κατευνάσει τον Ερντογάν προκειμένου να δεχθεί την Σουηδία και την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ».