Μενού
  • Α-
  • Α+

Επεισόδιο συνέβη ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελληνες βουλευτές στην συνεδρίαση της κοινής επιτροπής του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποχωρήσει εκνευρισμένος. Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Κριτική άσκησαν επίσης η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Για περίπου 12 λεπτά υπήρχε λογομαχία αφού ο Ακάρ ανέφερε πως η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία. Οι Ελληνες βουλευτές του είπαν πως δεν μπορεί να μιλά για σεβασμό κυριαρχίας εδαφών ενώ η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο και ταυτόχρονα αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Διαβάστε ακόμη: Οργιάζει η τουρκική προπαγάνδα: «Ανακάλυψαν» πώς και γιατί η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία 

Ο Χουλουσί Ακάρ εκνευρίστηκε από τις παρεμβάσεις και αποχώρησε από την αίθουσα. Ο Ακάρ και οι Ελληνες βουλευτές συναντήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Ο Χουλουσί Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ξέσπασε λογομαχία μεταξύ του Τούρκου υπουργού και Ελληνες βουλευτών που του είπαν να πάρει πίσω το casus belli όταν μίλησε για αποστρατικοποίηση των νησιών. Ο Τούρκος υπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απηύθυναν Λιθουανοί και Ισπανοί βουλευτές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Τότε ένας Ελληνας βουλευτής είπε τη φράση «συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».

Ο εκνευρισμός του Ακάρ ήταν τόσο έντονος που ξεκίνησε να μιλά στα τούρκικα, παρά το γεγονός ότι η τοποθέτησή του ήταν στα αγγλικά. Κατά πληροφορίες είπε «πολλοί Ελληνες μίλησαν, δεν θέλω να ακούσω άλλο, έχω υποχρεώσεις» και έφυγε εκνευρισμένος. 

Χουλουσί Ακάρ: Θέλουμε να μοιραστούμε δίκαια τον πλούτο της περιοχής

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Τουρκία «δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα». «Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο και ηπειρωτικό χώρο, τις ασκήσεις και παρόμοια προβλήματα. Είμαστε πολύ ειλικρινείς ως προς αυτό. Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συνομιλίες, συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογο. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν ορισμένες ενέργειες και ρητορική για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας εντάσεις» είπε ο Ακάρ. 

«Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα διμερή ζητήματα άμεσα και καλή την πίστη, οι Έλληνες φίλοι μας συνομιλούν με την ΕΕ. Δεν θα βοηθήσει η εμπλοκή τρίτων σε διμερή ζητήματα. Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει ποτέ απειλή προς την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο μόνος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνιών. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση», είπε. 

Ο Μπαχτσελί ζήτησε κήρυξη ΑΟΖ

Νωρίτερα, ο ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί έφτασε στο σημείο να προτείνει η Τουρκία να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας τους σχετικούς χάρτες στον ΟΗΕ.  «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τον νόμο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του. Στο νόμο που θα εγκριθεί θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό των Χωρικών Υδάτων. Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μπαχτσελί. 

Μετέπειτα «πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία, και τέλος, πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη. Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων που βρίσκονται κοντά στις ακτές (της Τουρκίας). Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια NAVTEX αορίστου, που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών, που ανήκουν στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, «το πιο δραστικό μήνυμα προς την Ελλάδα δόθηκε με τη στρατιωτική άσκηση Έφεσος 2022». «Λέω στην ελληνική κυβέρνηση, που παίζει ανοιχτά με την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, εδώ είμαστε, δεν θα πάμε πουθενά, ούτε θα διστάσουμε. Όποιος δεν μαζεύεται, θα είναι για εμάς παιδικό παιχνίδι. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα ιστορικά της επιτεύγματα και από την τιμή που έχει αποκτήσει ως κυρίαρχο κράτος» είπε ο Μπαχτσελί. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA