Μενού
  • Α-
  • Α+

«Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα» σημειώνει η Θεοδώρα Τζάκρη, μία από τους βουλευτές που συγκρούστηκαν με τον Χουλουσί Ακάρ και τον Φατίχ Ντονμέζ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη. 

Διαβάστε ακόμη: Χουλουσί Ακάρ: Επεισόδιο με Ελληνες βουλευτές σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ - Αποχώρησε ο Τούρκος υπουργός

Οπως σημείωσε η κυρία Τζάκρη, στην συνεδρίαση για την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας ήταν πρόεδρος ο Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών». Επίσης είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών. Κατά την τοποθέτησή της η Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε πως «είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών». 

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Θεοδώρας Τζάκρη: 

«Κύριε Πρόεδρε,

Καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση τερματίστηκε πρόωρα από τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Ακάρ, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλους τους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των εργασιών αυτής, θα πρέπει να επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικότερα των νησιών της.

Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Eπιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.

Κύριε Υπουργέ Ενέργειας,

Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοία πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης.

Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική.

Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTheodoraTzakri%2Fposts%2F459240499341521&show_text=true&width=500
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA