Μενού
  • Α-
  • Α+

«Αξιόπιστο» συνομιλητή στην Ελλάδα για να συζητήσει το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας του λέει ότι αναζητά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την προκλητική και προσβλητική ρητορική του, αφού επιλέγει να χρησιμοποιεί μία γλώσσα, που σε καμία περίπτωση δεν συνηθίζεται στις διπλωματικές σχέσεις και σίγουρα μεταξύ ηγετών κρατών. «Είπαμε, δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους, ειδικά αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός», ήταν τα λόγια του από την τελευταία προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Διαβάστε ακόμηΟικονόμου σε Ερντογάν: «Ανυπόστατες οι κατηγορίες για το μεταναστευτικό, σώζουμε ζωές»

Ο παραλογισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως σύγχρονος σουλτάνος, απαιτεί άλλον Ελληνα πρωθυπουργό για να καθίσει απέναντι του, σε μία ακόμα κορύφωση του τουρκικού παραλογισμού, αποδεχόμενος φυσικά τις επιταγές της Αγκυρας για το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο. Η προσέγγιση της πραγματικότητας από τον Τούρκο πρόεδρο μπορεί να είναι εξόφθαλμα γραφική όμως υποκρύπτει ένα βαθύτερο σχεδιασμό σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το διχασμό του ελληνικού πολιτικού συστήματος ώστε να υπάρξουν ρωγμές στην εθνική γραμμή έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Ο ρολος του Μπουρχεντίν Ντουράν

Την αποστολή αυτή ανέλαβε ο στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πανεπιστημιακός, Μπουρχεντίν Ντουράν, ο οποίος είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικών Πολιτικών της τουρκικής προεδρίας. Ο Μπουρχεντίν Ντουράν επίσης διατηρεί τη θέση του γενικού συντονιστή της δεξαμενής σκέψης SETA, που λειτουργεί ως επίσημος εκφραστής των κυβερνητικών απόψεων χρηματοδοτούμενη από την τουρκική κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο ίδρυμα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής έρευνας έχει κατηγορηθεί από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για προπαγάνδα υπέρ του Τούρκου προέδρου στην Ευρώπη λειτουργώντας ως επιστημονικός φορέας-όχημα της τουρκικής πολιτικής σε όλα τα μείζονα ζητήματα στο εξωτερικό. 

Οι αναφορές για τον Αλέξη Τσίπρα στον τουρκικό Τύπο

Το άρθρο γνώμης, με τον τίτλο, «Γιατί συμπίπτουν οι αντιδράσεις Ερντογάν και οι προειδοποιήσεις Τσίπρα;», στη φιλοκυβερνητική Sabah από τον Τούρκο θεωρητικό του κυβερνητικού κόμματος AKP, επιχειρεί να παρουσιάσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ως «ορθολογιστή» αναφορικά με τις τουρκικές προειδοποιήσεις σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική, που εφαρμόζει ο Ελληνας πρωθυπουργός. 

Πρόκειται για μία προφανή προσπάθεια να εμφανιστεί ότι υφίσταται σημαντική απόκλιση μεταξύ της στάσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων στα εθνικά θέματα την ώρα που ο αρθρογράφος επικεντρώνεται στο νέο τουρκικό αφήγημα «εάν η Αθήνα δεν θέλει να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει τα νησιά αυτά να επιστρέψουν σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς το συντομότερο δυνατό». 

Γιατί ο Ερντογάν τα... έβαλε με τον Μητσοτάκη

Με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Μπουρχεντίν Ντουράν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προειδοποιήσεις του προς την Ελλάδα υπενθυμίζοντας, την υποτιθέμενη αθέτηση της υπόσχεσης του Ελληνα πρωθυπουργού να μην εμπλέξει τρίτα μέρη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Από τη μια ο Μητσοτάκης συνεχίζει την αντιτουρκική ατζέντα με ΗΠΑ και ΕΕ, από την άλλη λέει ότι δεν θέλει ένταση στις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον, η ρητορική των Ελλήνων πολιτικών, που παρουσιάζουν την Τουρκία ως επεκτατική και επιθετική αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτός από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έχει γίνει λόγος για το ότι η Αθήνα, στηριζόμενη στη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, θα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ο Ερντογάν έδειξε ότι αυτή η τάση είναι απαράδεκτη…διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021». 

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος αναλυτής επιχειρεί να αξιοποιήσει τις πρόσφατες αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. «Στις προειδοποιήσεις του Ερντογάν ανταποκρίθηκε ο Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας είπε ότι η εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη μετέτρεψε την Ελλάδα ΄από κέντρο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε δυτικό φυλάκιο της Δύσης. Στην πραγματικότητα ένα απροστάτευτο φυλάκιο γιατί ελπίζω πως δεν θα συμβεί, αλλά αν πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, ας μην έχουμε αυταπάτες, θα είμαστε μόνοι μας». 

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου θεωρεί ότι οι απόψεις του Αλέξη Τσίπρα «αποτελούν ορθολογικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προειδοποιήσεις προς την ελληνική πολιτική σκέψη. Η Αθήνα παρασύρεται σε αδιέξοδο κάνοντας δύο πράγματα μαζί. Κατηγορεί την Αγκυρα για επιθετικότητα, από υπερβολικό φόβο για την Τουρκία. Ομως η στρατικοποίηση των νησιών είναι εχθρική ενέργεια προς την Αγκυρα, με διεκδίκηση 10 μιλίων εναέριου χώρου και ατζέντα 12 μιλίων... Αυτή είναι μια παγίδα, που έχει στήσει η Ελλάδα στον εαυτό της. Μπορεί ο Μητσοτάκης να πιστεύει ότι έχει υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας έχει δίκιο. Η Αθήνα έχει τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα σε βάρος των καλύτερων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει μετατραπεί σε "φυλάκιο της Δύσης" με πρόσχημα τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Δεν ξέρω αν αυτή η κατάσταση συνάδει με τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, δεν είναι συνετό να σύρουμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε έναν ανταγωνισμό αντιπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων όταν υπάρχει η ευκαιρία να μετατραπεί το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος σε μια περιοχή ‘ενέργειας και τουρισμού’ με βάση τη συνεργασία των δύο γειτόνων». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA