Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις αντιδράσεις που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η αποφυλάκιση του δολοφόνου του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου,Επαμεινώνδα Κορκονέα απαντά με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα. Η δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα ξεκίνησε εκ νέου στις 8 Ιουνίου με το Εφετείο της Λαμίας να καλείται να κρίνει αν θα χορηγηθούν ή όχι ελαφρυντικά, κάτι που θα καθόριζε αν θα παρέμενε στη φυλακή ή θα αποφυλακιζόταν. Οι ένορκοι, παρά την αντίθεση των τριών δικαστών, τού αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και έτσι η ποινή του από ισόβια πρωτοδίκως έμεινε στα 13 χρόνια κάθειρξη με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος. 

Διαβάστε ακόμη: Ραφήνα: «Μου έριξε μπουνιά και εγώ αμύνθηκα» κατέθεσε συλληφθέντας - Η ιατροδικαστική έκθεση

Στο πλαίσιο αυτό, το  Γραφείο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει: «Να υπενθυμίσουμε στον κ. Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται σήμερα αγανακτισμένοι από την απόφαση, τα εξής: Με το ν. 4619/2019, ο οποίος ψηφίσθηκε την 11-06-2019 και ισχύει από 01-07-2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τροποποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α΄δηλαδή το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς τον σκοπό σε «πρότερο σύννομο βίο» και για να αναγνωρισθεί αρκούσε να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασθέντος χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.
  • Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τιμωρείται με τη διαζευκτική ποινή της ισοβίου καθείρξεως ή της πρόσκαιρης καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών (10-15 έτη).
  • Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους είναι τα 16 έτη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας «το πλαίσιο άλλαξε επί κυβέρνησης ΝΔ. Συγκεκριμένα: Με τον νόμο 4855/12-11-2021 επήλθαν μεταξύ άλλων και οι εξής τροποποιήσεις:

  • Μοναδική πλέον προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη.
  • Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα μεταξύ άλλων και της ανθρωποκτονίας».

«Έτσι σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό (π.χ. εργασία εντός της φυλακής) τα 4/5 της ποινής αντί των 3/5 που ίσχυε μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Στην περίπτωση ισόβιας κάθειρξης το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται στα 18 έτη (πραγματική έκτιση). Μέχρι την αλλαγή αυτή το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης ήταν τα 16 έτη». 

«Σημειώνεται, ότι παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021 στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. Και οι ευμενέστερες ήταν αυτές που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας αφήσει λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος», συνεχίζει η ΝΔ. 

Ηλιόπουλος: Έχουν αναλάβει να κάνουν και τα ρεπό των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα;

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «βαθιά άδικο» «το να αναγνωρίζεις "πρότερο σύννομο βίο" σε έναν άνθρωπο που η Πολιτεία του έχει εμπιστευτεί την ευθύνη να οπλοφορεί και αυτός επιλέγει να σημαδέψει σε ευθεία βολή και να πυροβολήσει ένα 15χρονο παιδί».

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ξανά ότι για κάποιους αυτή η γενιά συνεχίζει να θεωρείται αναλώσιμη, συνεχίζει να μην έχει μέλλον. Για άλλη μια φορά όμως το μέλλον θα κερδηθεί μέσα από την δημοκρατία τη συμμετοχή και τους αγώνες. Για να νικήσει η ζωή!», έγραψε χαρακτηριστικά. 

«Στην ΝΔ χαίρονται για την αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα, τόσο πολύ, που καρφώθηκαν. Ας μας εξηγήσουν όταν μπορέσουν, για ποιο λόγο η γνώμη εισαγγελέα και των τριών δικαστών ήταν κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου. Επίσης, ας μας εξηγήσουν γιατί απάντησαν σε μια δήλωση στην οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στη ΝΔ. Έχουν αναλάβει να κάνουν και τα ρεπό των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα», ανέφερε σε νέα ανάρτηση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA