ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/07/2022 19:17

Κομισιόν: «Η Τουρκία να αφήσει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία εντός ΕΕ» - Νέο ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάρεσε νέο καμπανάκι στην Τουρκία ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου - Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ στην Αγκυρα που... ονειρεύεται τα αμερικανικά F-16

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κομισιόν: «Η Τουρκία να αφήσει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία εντός ΕΕ» - Νέο ηχηρό μήνυμα Μπορέλ
Πηγή: APimages, Unsplash
Ανάγνωση:

Δυνατά ήχησε την Πέμπτη το καμπανάκι των Βρυξελλών προς τον... Βόσπορο! Και αυτό γιατί μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, έστειλε όμως νέο ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα, ότι βασική προϋπόθεση παραμένει ότι θα πρέπει να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου!

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν - «Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποτελεί κίνδυνο και για εσάς» είπε στον Ντράγκι

Video Loading...

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε για ακόμα μία φορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν, ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πηγή ανησυχίας και σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ελληνας πολιτικός αναφέρθηκε στην πρωτοφανή παραβίαση από πλευράς της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου όταν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ν.μ.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε επίσης ότι η Κομισιόν έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, δήλωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου του».

Η πώληση F-16 στην Τουρκία ενισχύει την απειλή στην Ελλάδα

Στην ίδια κατεύθυνση, όμως, κινούνται και αρκετοί Αμερικανοί βουλευτές που στέκονται με ανακοινώσεις τους, απέναντι στο αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και τη σπουδή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να δηλώσει «θετικός», επιχειρώντας να προκαταβάλει και την απόφαση του Κογκρέσου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νικόλ Μαλλιωτάκης αναφέρει ότι συνυποβάλλει τη διακομματική τροπολογία στο Νόμο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023, με την οποία απαγορεύεται στον Πρόεδρο Μπάιντεν να πωλήσει ή να μεταφέρει μαχητικά F-16 ή τα πακέτα εκσυγχρονισμού τους στην Τουρκία, εφόσον αυτή συνεχίσει την επιθετικότητά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως επισημαίνει η Μαλλιωτάκης στην ανακοίνωση της «προκειμένου να εξουσιοδοτήσει μία πώληση ή μεταφορά των αεροσκαφών, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι η Τουρκία δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας μέσω στρατιωτικών υπερπτήσεων, δεν έχει υποβαθμίσει την λειτουργία του ΝΑΤΟ ή δεν έχει παραβιάσει την γενική ασφάλεια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για μία περίοδο 120 ημερών».

Η βουλευτής υπενθυμίζει ακόμα ότι «κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε επανειλημμένα για οποιαδήποτε πώληση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία λόγω της απρόκλητης επιθετικότητας του Ερντογάν στην περιοχή». Σημειώνει δε ότι «παρά τις εύλογες ανησυχίες της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει σημειώσει την προθυμία του» για πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και εκσυγχρονισμό των παλιών «που θα ενίσχυαν την απειλή εναντίον ορισμένων από τους ισχυρότερους συμμάχους της χώρας μας», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Τονίζει ακόμα και το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει επίσης απειλήσει να ξεκινήσει και νέα στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Video Loading...

Η Μαλλιωτάκης, είναι – όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της – κόρη Έλληνα μετανάστη, είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου υπηρετεί ως μέλος στην Υποεπιτροπή Διεθνούς Ανάπτυξης, Διεθνών Οργανισμών και Παγκόσμιας Εταιρικής Κοινωνικής Επιρροής, ενώ είναι και μέλος της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη, την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τον Κυβερνοχώρο. Είναι επίσης μέλος του ελληνικού CAUCUS του Κογκρέσου και της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου.

Οι Τούρκοι... τα φορτώνουν σε Ελληνες και Αρμένιους

Την ίδια ώρα, εχθρούς μέσα στο αμερικανικό κογκρέσο και πίσω από το αίτημα να μην δοθούν νέα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, αναζητούν τα Μέσα της χώρας και όπως φαίνεται τους βρήκαν! Σύμφωνα με τη Hurriyet «Eλληνες, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και κάποιους βουλευτές που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να εγκρίνει τη συμφωνία και της προκαλεί εντύπωση αυτή η προσπάθεια. Μάλιστα επισημαίνεται ότι με την επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, οι γερουσιαστές ζητούν να μη δοθούν νέα μαχητικά στην Τουρκία, αφού τα χρησιμοποιεί για να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Video Loading...

Τα τουρκικά Μέσα αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα που θέλουν να αποκλείσουν την χώρα από τα αεροσκάφη, αναφέροντας πως πρόκειται για Eλληνες, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους αλλά και κάποιους βουλευτές που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Το καθεστώς του Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου» επισημένεται στο δημοσίευμα.

Video Loading...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ