Μενού
  • Α-
  • Α+

Ικανοποιητική κρίνουν με μια πρώτη αποτίμηση στην κυβέρνηση την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη από τον κρατικό μηχανισμό. Έχοντας πάντως πλήρη συνείδηση του πόνου που προκαλούν οι καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη  αποφεύγουν τις μεγαλοστομίες. Εστιάζουν όμως σε συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν ένα υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Πεντέλη: Ετσι «ταξίδεψαν» οι φλόγες - Τι έδειξε η πρώτη αυτοψία στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές

Άμεση κινητοποίηση και παρέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο πύρινο μέτωπο, πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με το παρελθόν και  αυξημένα εναέρια μέσα πυρόσβεσης (συνολικά 84 – περισσότερα από ποτέ), είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται από την κυβέρνηση. «Όλοι οι αρμόδιοι είναι  μία ομάδα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός χθες από το Συντονιστικό Κέντρο όπου βρίσκονταν πλέον όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, κάνοντας λόγο για την πεμπτουσία του συντονισμού και θέτοντας ως στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Πρώτιστο μέλημα οι ανθρώπινες ζωές - όχι ξανά Μάτι

Σε αυτό που δίνει, δε, ιδιαίτερη έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου είναι η διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών, που όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές αποτελεί κατά την πάγια αρχή της κυβέρνησης ύψιστη προτεραιότητα. Αυτό όπως επισημαίνουν καταδεικνύεται από το πλήθος των οργανωμένων εκκενώσεων και την  προληπτική απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών με τη βοήθεια 626 αστυνομικών και μέσω του 112, που όπως σημειώνουν  αποδείχτηκε ότι πάλι έσωσε ζωές.

 

Σε αυτό το πλαίσιο γαλάζιες πηγές σημειώνουν ότι «οι συνθήκες στην Πεντέλη ήταν παρόμοιες με το Μάτι αλλά με διαφορετικό αποτέλεσμα». Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι και οι δυο πυρκαγιές ξέσπασαν κοντά στο Νταού Πεντέλης αργά το απόγευμα κι ενώ έπνεαν σφοδροί άνεμοι, κινήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις και ευτυχώς αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Στο Μάτι δεν υπήρξε κινητοποίηση εναέριων μέσων (επιχείρησε μόνο ελικόπτερο) - δεν υπήρχε σωστή εκτίμηση - δεν υπήρξε συντονισμός και έγκαιρη εκκένωση – λένε και συμπληρώνουν πως στην τωρινή φωτιά, υπήρξε άμεση κινητοποίηση, οργανωμένη εκκένωση, διαρκής σοβαρή ενημέρωση, πολύ λιγότερες ζημιές σε σπίτια ενώ δεν υπήρξαν άνθρωποι που κάηκαν. Στην πυρκαγιά της Τρίτης προσθέτουν, επιχείρησαν από αέρος 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, υπήρξε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και επιστρατεύτηκε από την πυροσβεστική και drone για την επιτήρηση της φωτιάς.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και το ανάγλυφο της Πεντέλης

Απαντώντας στο ερώτημα τι έφταιξε για τα περίπου 20.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων και τα καμένα σπίτια ενώ εκτός από την ανθρώπινη ζωή η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και της  περιουσίας των πολιτών, η κυβέρνηση δείχνει ως κύριο «εχθρό» στην προσπάθεια κατάσβεσης τη δύναμη των ανέμων και τους αλλεπάλληλους στροβιλισμούς, που όπως τονίζεται της έδιναν αστραπιαία ταχύτητα καθιστώντας τον έλεγχο του μετώπου εξαιρετικά δύσκολο. Το ανάγλυφο του εδάφους που σε πολλές περιπτώσεις δεν επέτρεπε την προσέγγιση επίγειων δυνάμεων, αλλά και την πυκνή οικιστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία  εξάλλου οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 11 μποφόρ και κινούνταν με ταχύτητα 113 χλμ/ώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η φωτιά προς το Νοσοκομείο Παίδων κάλυψε μια απόσταση 7 χιλιομέτρων σε 15 λεπτά.

Η προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία

Κυβερνητικές πηγές απέκρουαν πυρά περί ελλιπούς προετοιμασίας για την αντιπυρική προστασία, τονίζοντας ότι αυτή ξεκίνησε φέτος πιο έγκαιρα από ποτέ με έμφαση στην πρόληψη και την ταχύτερη δυνατή παρέμβαση γι’ αυτό και οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται σε διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα. Προσθέτουν, δε, ότι στη μάχη από αέρος έχουμε περισσότερα μέσα από ποτέ, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις είναι ενισχυμένες με 500 δασοκομάντος, διπλάσιο αριθμό Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος (4.000) και 2.100 επιπλέον εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Υπερδιπλασιάστηκαν παράλληλα οι περίπολοι της Πυροσβεστικής και τις ημέρες αυξημένου κινδύνου συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έχουν γίνει  εκτεταμένοι καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους και δημιουργήθηκαν  νέες αντιπυρικές ζώνες.

Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα - το τρίπτυχο

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως γνωρίζουν καλά ότι βάσει και της κλιματικής κρίσης που δείχνει τα δόντια της και σε άλλες χώρες της Μεσογείου τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει γι’ αυτό και άπαντες βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή. «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο: Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.  Γι’ αυτό άλλωστε και από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τους συναρμόδιους για τη λήψη έκτακτων μέτρων Υπουργούς, ενώ μετέβη δύο φορές χθες στο Συντονιστικό Κέντρο. Κανείς άλλωστε δεν θέλει να επαναληφθεί το περσινό καλοκαίρι.

Ταχεία καταγραφή κι αποζημίωση των ζημιών

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες για την ταχύτατη καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών των πληγέντων σε κατοικίες και εκτάσεις. Ήδη εξάλλου μετά τη χαρτογραφική αποτύπωση της υπηρεσίας Copernicus οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν από χθες το μεσημέρι τις αυτοψίες, ενώ σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για την παροχή κρατικής αρωγής στους πληγέντες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA