ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/08/2022 12:37

Τουρκία: Γέφυρα που θα ενώνει την Κάλυμνο με τη Λέρο φαντάζεται η εφημερίδα Sozcu

Αυτή τη φορά η Τουρκία που επιμένει να διατηρεί το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και να θέτει ζήτημα κυριαρχίας στο Αιγαίο συνεχίζει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική έντασης με τη γέφυρα που «βλέπει» η εφημερίδα Sozcu που θα συνδέει την Κάλυμνο με τη Λέρο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τουρκία: Γέφυρα που θα ενώνει την Κάλυμνο με τη Λέρο φαντάζεται η εφημερίδα Sozcu
(Πηγή: flickr)
Ανάγνωση:

Συνεχίζει το παραλήρημα και την παραπληροφόρηση η Τουρκία, την ώρα που μία από τους 38 πρόσφυγες «καίει» τη γείτονα με μαρτυρία της. Αυτή τη φορά η Τουρκία που επιμένει να διατηρεί το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και να θέτει ζήτημα κυριαρχίας στο Αιγαίο συνεχίζει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική έντασης. Μάλιστα, αυτό είναι ξεκάθαρο από το δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu, το οποίο αναφέρεται στην κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει τα «αμφισβητούμενα», όπως τα χαρακτηρίζει, νησιά Κάλυμνο και Λέρο.

Διαβάστε ακόμη: Εβρος: «Μας χώρισαν σε νησίδες, σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα» - Μαρτυρία πρόσφυγα «καίει» την Τουρκία

«Η Ελλάδα θα κατασκευάσει γέφυρα μεταξύ αμφισβητούμενων νησιών στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας Sozcu. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, πρόκειται για ένα παλιό φιλόδοξο σχέδιο, που φαίνεται να έχει «ναυαγήσει» και σίγουρα δεν βρίσκεται στη φάση υλοποίησής του. Το δημοσίευμα της Sozcu αναφέρει ακόμη πως πρόκειται για την οδική σύνδεση της Καλύμνου με τη γειτονική Λέρο μέσω νησίδων «που δεν θα έπρεπε να κατοικούνται, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Στην εφημερίδα υπάρχουν και οι δηλώσεις του Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Ο ίδιος επιμένει να ισχυρίζεται στο παραλήρημά του: «Το νησί Ψέριμος είναι ήδη δικό μας, αυτοί οι βράχοι είναι επίσης δικοί μας, δεν θα πρέπει ποτέ να επιτραπεί στην Ελλάδα να τοποθετήσει σημαίες και παρατηρητήρια εκεί, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να εκδώσει αμέσως ένα σημείωμα και να διασφαλίσει ότι αυτές οι σημαίες θα κατέβουν».

Το ρεπορτάζ της Sozcu αναφέρεται και σε άρθρο του www.kalymnosnews.gr, που, όπως σημειώνει, «εκδίδεται στο νησί Κάλυμνος απέναντι από την Αλικαρνασσό» και το οποίο, όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα, η οποία δημιούργησε ένα τουριστικό χωριό όπου ζουν περίπου 300 άνθρωποι στο νησί Ψέριμο, όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένας οικισμός και ούτε ένα καρφί δεν μπορεί να μπει σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε μια στρατιωτική μονάδα».

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι – σύμφωνα με το kalymnos.gr – «οι κάτοικοι της Ψερίμου ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες εκστρατεία για να γεμίσουν τα βράχια του νησιού με ελληνικές σημαίες. Ο καπετάν Μιχάλης Αρβύθης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία, με τη βοήθεια του Γιάννη Ανατολίτη και του Μάικ Μαύρου, οι οποίοι ζουν μόνιμα στο νησί, ανέβηκαν στα βράχια της βόρειας πλευράς της Ψερίμου και έστησαν ελληνικές σημαίες στους τσιμεντόλιθους που έχουν κατασκευαστεί ως παρατηρητήριο άγριων πουλιών, ορατό από όλα τα πλοία και τα σκάφη που περνούν από την περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΡΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΓΕΦΥΡΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ