Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή (30/9), στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία, ανέφεραν από το Παρίσι διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας. Οπως είπαν, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη: Ακάρ: «Παράδειγμα κακής γειτονίας η Ελλάδα» - Να έχουμε τον νου μας με τον Ερντογάν, λέει ο Φράγκος Φραγκούλης

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν. Η τελευταία Ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρσι στην Αθήνα.

Ερντογάν: Κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα την επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο έχοντας ως απώτερο σκοπό να φράσει τα πράγματα στα άκρα. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η στρατηγική αποτυπώνεται και στο πεδίο με την ποιοτική αλλά κυρίως την ποσοτική αναβάθμιση των προκλήσεων να επιχειρεί να ορίσει το νέο πλαίσιο των παράνομων διεκδικήσεων της γείτονα στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο κατά το πρώτο 8μηνο του 2022 καταγράφεται υπερδιπλασιασμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ενώ έχουν τριπλασιαστεί οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, δημιουργώντας ένα οριακό πτητικό περιβάλλον με την Αγκυρα να είναι πλέον σαφές ότι αναζητά μία αφορμή για να ξεδιπλώσει την πολεμική της ατζέντα

Σε αυτές τις συνθήκες, το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος 2022 καταγράφηκαν συνολικά 5.858 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου όταν κατά τη διάρκεια του 2021 οι παραβιάσεις ανήλθαν σε 2.744. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι παραβιάσεις αυξήθηκαν κατά 113% σε σχέση με το 2021.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκε με 1.126 παραβιάσεις να συνιστούν τη μεγαλύτερη καταγραφή για την τρέχουσα χρονιά. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα στοιχεία των υπερπτήσεων εθνικού εδάφους, καθώς το 8μηνο του 2022 έφτασαν τις 156 όταν την περσινή είχαν σημειωθεί 48 συμβάντα. Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα οι Ελληνες πιλότοι διαπιστώνουν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη εισέρχονται παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο όλο και πιο συχνά οπλισμένα. Εως τις 30 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 144 οπλισμένοι σχηματισμοί, αριθμός μεγαλύτερος από τους οπλισμένους σχηματισμούς (126) της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που προχώρησε σε παραβιάσεις το 2021. Αυξημένες είναι και οι εμπλοκές (170) φέτος σε σχέση με τα περσινά δεδομένα (145). Οσο για τον συνολικό αριθμό των τουρκικών αεροσκαφών, που πραγματοποίησαν παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, από τα 1.314 το 2021 φτάσαμε στα 1.635 το 8μηνο του 2022. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.