Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, του οποίου κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και οριακού, όπως επίσης και η συνέχιση της ανάπτυξης ενάντια στο δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών θα είναι να σταλεί ένα μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας προς πάσα κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, κρίσιμο στοιχείο για το 2023 είναι να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα προφυλάσσει με κάθε κόστος ό,τι με κόπο και θυσίες έχει χτιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε, μία από τις βασικές επιδιώξεις που έχει η κυβέρνηση για το 2023 είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ένας στόχος που αποκτά μεγαλύτερη αξία την περίοδο που διανύουμε με τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις για επιδότηση

Όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η ανάπτυξη για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,3%, από 3,1% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3,1% που αναμένεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα, θα προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5% έως και 0,7% και πάντως σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από το 1%. Σημειώνεται ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο υπήρχε η δέσμευση ότι θα έπρεπε να επιτύχει πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η μεταβολή των συνθηκών και η συνέχιση και μάλιστα με περισσότερη ένταση της ενεργειακής κρίσης, ώθησε την κυβέρνηση να μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της, αφού πλέον απαιτούνται περισσότερα χρήματα για πακέτα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 2%, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι ότι εφέτος σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι περισσότερο αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα. Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα που αφορούν το 2023 και ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για το 2023 διαμορφώνονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Η λίστα μέτρων, η οποία θα ισχύσει: 

  • αύξηση συντάξεων περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της ετήσιας αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από τις αλλαγές στο ΑΕΠ και κατά 50% από την μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
  • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα, που αποκτώνται από 1.2023.
  • αύξηση βασικού μισθού και τα επιδόματα νοσοκομειακής απασχόλησης και ευθύνης στο ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες
  • επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες
  • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  • κατάργηση εισφοράς υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων
  • νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA