Μενού
  • Α-
  • Α+

Πιστή στη γραμμή της, που κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, παρά τις ανοίκειες επιθέσεις κατά της χώρας μας, παραμένει η Ελλάδα. Ετσι λοιπόν, δεν αποκλείεται αν κι εφόσον υποβληθεί αίτημα από την πλευρά της γείτονος για να υπάρξει τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η χώρα μας θα ανταποκριθεί θετικά. Αυτό υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στις κόκκινες γραμμές.

Διαβάστε ακόμη: Παραλήρημα από τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Ερντογάν: «Πάτε στα νησιά σας και βγάζετε φωτογραφίες με ελληνικές σημαίες»

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος, που είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει μια συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου κι απάντησε στους παραλογισμούς του Χουλουσί Ακάρ για δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης. «Ο πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει με υπευθυνότητα τους εταίρους και συμμάχους μας για την προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της».

Σχετικά με τη συνάντηση Σάλιβαν - Καλίν, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Για τις ΗΠΑ κρατάμε τις δημόσιες τοποθετήσεις που γνωρίζουμε, Αμερικανών αξιωματούχων, ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Και στο Κογκρέσο έχει γίνει σαφές ότι η τακτική της Τουρκίας δεν είναι μια τακτική που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό για τον αμυντικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι και οι σύμμαχοι μας και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και όσοι σέβονται το Διεθνές Δίκαιο στέκονται απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση και διάσταση  πρόκλησης προβλημάτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Ενέργεια: Θα τεθεί από Μητσοτάκη το θέμα στην Πράγα

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι είναι σίγουρο πως το ενεργειακό ζήτημα θα συζητηθεί στην Πράγα και είπε πως ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει μεγάλο χρόνο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την Κομισιόν. Σημείωσε πως είναι γνωστές οι θέσεις της ελληνικής πλευράς ότι είναι ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και πως είναι επιτακτική ανάγκη εκεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες και μέτρα. «Η κυβέρνηση είναι επισπεύδουσα στην κατεύθυνση αυτή» τόνισε.

Οι παρακολουθήσεις και η Europol

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έρευνας από την Europol για την υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών, απάντησε πως «όλες οι αρμόδιες Αρχές στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν και οι ελληνικές Αρχές κινούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση». Παράλληλα επανέλαβε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτά τα λογισμικά. «Καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία», υπογράμμισε με νόημα.

Σε ερώτηση αν προϋπήρξε δίαυλος με το ΠΑΣΟΚ για πιθανή συνεργασία, απάντησε πως τίποτα δεν προϋπήρξε και τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε στις ισχυρές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αυτές θα επιδιώξουμε, ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς κομματικές παρωπίδες στην οπτική της».

Τέλος, αναφορικά με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τον φετινό χειμώνα και τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη για «δελτίο ρεύματος» και τις ανησυχίες που υπάρχουν για το ρεύμα, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος και να μείνουν νοικοκυριά στο κρύο και στο σκοτάδι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA