Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχοντας στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του το τελευταίο επεισόδιο στο αναθεωρητικό αφήγημα της Τουρκίας για τη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα, όπου αγνοώντας προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επιχειρεί να ενεργοποιήσει το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ανοίγοντας μέσω Λιβύης παράθυρο για την αποστολή γεωτρύπανων ή ερευνητικών πλοίων νοτίως της Κρήτης, μεταβαίνει αύριο στην Πράγα ο Πρωθυπουργός όπου θα εκθέσει ενώπιον εταίρων και συμμάχων και παρουσία του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν το επικίνδυνο παιχνίδι και τις ανιστόρητες απειλές της Άγκυρας. Θα επαναλάβει, δε, πως αυτές συντρίβονται στις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας και θα καλέσει τον Τούρκο Πρόεδρο να παράσχει εξηγήσεις για τις κινήσεις του που δεν συνάδουν με σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν προς Μητσοτάκη: «Ο,τι κι αν κάνετε είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

Αποδοκιμασία της τουρκολιβυκής συμφωνίας και από τις ΗΠΑ

Πέραν του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επίσης σύμμαχό του τις σφοδρές αντιδράσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και κορυφαίων υπουργών της χώρας, καθώς και τη δεδηλωμένη καταδίκη Ε.Ε και Αιγύπτου. Ενώ από χθες βράδυ στον συμμαχικό τοίχο προστέθηκαν και οι ΗΠΑ, που δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασαν τη νέα συμφωνία της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες, τονίζοντας ότι η  προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα για τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών, καλώντας και τα δύο μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Μητσοτάκη - Δένδια

Νωρίτερα, συνεχίζοντας το μπαράζ διπλωματικών επαφών και διεθνοποίησης του απαράδεκτου τουρκικού παροξυσμού, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, είχαν ενημερώσει σε χωριστές συναντήσεις τη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, τονίζοντας αμφότεροι ότι η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή νομιμότητα, το διάλογο και τις αρχές καλής γειτονίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών μάλιστα πέραν της εκτενούς ενημέρωσης για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας με το νέο μνημόνιο με τη Λιβύη, έδειξε και τους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας που απεικονίζουν το νέο-αυτοκρατορικό όραμα του Ταγίπ Ερντογάν και την προσπάθεια επαναχάραξης των συνόρων κατά το δοκούν. Σχετική ενημέρωση έκανε ο κ. Δένδιας και σε άλλους Πρέσβεις των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας,  ενώ σήμερα θα συζητήσεις τις εξελίξεις με τον Πολωνό ομόλογό του στη Βαρσοβία, όπου θα μεταβεί για το Warsaw Security Forum.

«Όπλα» στα χέρια Μητσοτάκη οι ακρότητες Ερντογάν - Μπαχτσελί

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συν αυτώ, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο παραλογισμού εμμένοντας στις ευθείες πολεμικές απειλές και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έχουν δώσει επιπλέον «όπλα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπολύοντας χθες προσωπική επίθεση εναντίον του - με αιχμές και για τις ΗΠΑ -  υποστηρίζοντας ότι «δεν θα τον σώσουν από την οργή της Τουρκίας» και απειλώντας ότι «θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε...». Και ο ακροδεξιός του κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί που κορύφωσε την προκλητική ρητορική με τις ανιστόρητες ακρότητες ότι η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων είναι τουρκική, εκτοξεύοντας και απειλές ότι «θα βγάλουμε τα μάτια όποιου παραβιάσει τα δικαιώματά μας». Κι όλα αυτά προστίθενται στο προκλητικό δίπτυχο της σύνδεσης της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους και τα εξωφρενικά fake news για το μεταναστευτικό, που οικοδομούν συστηματικά το ανθελληνικό αφήγημα.

Ο Πρωθυπουργός πάντως έχει δώσει ήδη το στίγμα του από τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ. «Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι», υπογράμμισε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Επισήμανε εκ νέου ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο και δήλωσε ότι περιμένει «την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης» αφού η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της και η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κόψη του ξυραφιού πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Ταγίπ Ερντογάν αύριο στην Πράγα. Θα ενδυθεί άραγε εκ νέου σε ευρωπαϊκό έδαφος τη μορφή του δήθεν προβάτου ή θα τολμήσει να εκστομίσει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις κι αιτιάσεις του, γνωρίζοντας ότι θα βρει απέναντί του και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας που θα υψώσουν την ασπίδα του Διεθνούς Δικαίου;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA