Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τσαγατάι Ερτσιγιές, αναλαμβάνει νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους Τούρκους διπλωμάτες με αρκετούς να τον αποκαλούν «πατέρα» της γαλάζιας πατρίδας, που «κοκκινίζει» το μισό Αιγαίο και το μεγαλύτερο κομμάτι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών διαφορών και έχει συμμετάσχει και στους τελευταίους γύρους των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας κι Αγκυρας (θυμίζω πως έχουν παγώσει εδώ και καιρό, πολύ πριν το «Μητσοτάκης γιοκ»).

Διαβάστε ακόμη: Τσαγατάι Ερτσιγιές: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα

Η τοποθέτησή του στην Αθήνα ερμηνεύεται εδώ ως μια στρατηγική κίνηση στη δημόσια διπλωματία της Αγκυρας. Έχοντας έναν  άνθρωπο που παίζει στα δάχτυλα τις τουρκικές διεκδικήσεις, θα καταφέρνει να περνάει τα μηνύματα της απέναντι πλευράς σε όσες περιστάσεις κληθεί να μιλήσει δημοσίως. Ενώ προφανώς έχει και ανοιχτή γραμμή με το «παλάτι» για να μπορέσει να αποσοβήσει κινδύνους ή εμπλοκές.

Τα σχέδια Ανδρουλάκη για την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένοι να πάνε την υπόθεση των υποκλοπών μέχρι τέλους θεωρώντας πως είναι ένα ζήτημα που η δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να αφήσει. Από εκεί και πέρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Για αυτό και συνεχίζουν την κατάρτιση ενός σχεδίου για εξόρμηση στις 13 περιφέρειες της χώρας με παρουσίαση του προγράμματος. Την Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ οι τομεάρχες πρόκειται να πλαισιωθούν με επιστήμονες που έχουν στείλει βιογραφικό δηλώνοντας πρόθυμοι να βοηθήσουν στην τεκμηρίωση των θέσεων του κόμματος.

Η αμήχανη Λιζ Τρας

Σας έγραφα σε προηγούμενο σημείωμα στις αρχές της εβδομάδας τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα είναι αισιόδοξη για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είμαι βέβαιος πως η νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Λιζ Τρας δεν είχε το χρόνο να ενημερωθεί σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όταν ρωτήθηκε σχετικά έδειξε πρωτίστως την αμηχανία της, κλείνοντας βιαστικά το θέμα. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα φανεί πιο διαλλακτική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως περιμένω πλήρη βρετανική μεταστροφή σε επίπεδο ηγεσίας, πριν βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ των μουσείων.

Το μνημόσυνο της Φώφης

Σε τρεις εβδομάδες κλείνει ένας χρόνος από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά και ο Ανδρέας Τσούνης έγραψε στο twitter πως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο πρώτο νεκροταφείο θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνό της. Στην ανάρτησή του ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά γράφει «Σε λίγες μέρες, κλείνει ένας χρόνος. Ένας χρόνος από τότε που χάσαμε την Φώφη μας, στις 25 Οκτωβρίου του 2021. Ένας χρόνος χωρίς το χαμόγελο της, τη ζωντάνια της, τα πιστεύω της, το πάθος και το πείσμα της για τη ζωή και την πολιτική. Λείπει και λείπει πολύ. Από την οικογένεια της, το κόμμα της, την πολιτική, την Ελλάδα. Λείπει από όλους όσους, πιστεύουν σε μια πολιτική με ανθρωπιά».

Περίεργες αγάπες

Με περίεργες διακυμάνσεις είναι η σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Τον περασμένο Ιούνιο, οι δυο τους τα είπαν μετά από καιρό στη Μαδρίτη, στο Μουσείο Πράδο, στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών του ΝΑΤΟ. Μάλιστα το τετ α τετ τότε ήταν σε καλό κλίμα. Εκτοτε, ο πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε με τον...παραλογισμό του για το θέμα του Νησιού, με αποτέλεσμα να του επιτεθεί με σφοδρότητα ο κ. Αναστασιάδης από το βήμα του ΟΗΕ. Κι όμως, οι δυο τους τα ξαναείπαν χθες στη Σύνοδο της Πράγας για μερικά λεπτά, με τον κ. Αναστασιάδη να λέει στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει ξαναπιάσουν το νήμα του Κυπριακού και τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται να κλωτσά το...τενεκεδάκι παρακάτω, απαντώντας, όπως μαθαίνω, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι της ώρας. 

Εγκαίνια 

Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Πράγα, τη Δευτέρα που μας έρχεται, όμως, τα φλας θα ανάψουν στον Πειραιά, καθώς ετοιμάζεται γκράντε φιέστα για τα εγκαίνια των νέων σταθμών της γραμμής του μετρό. Στην παράδοση των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιά» και «Δημοτικό Θέατρο» της Επέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά θα παρευρεθεί, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιας και η ολοκλήρωση της γραμμής προς Πειραιά είναι ένα έργο που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Για τα πρακτικά και...αν θέλετε να πάτε, η παράδοση των σταθμών είναι προγραμματισμένη για τις 10:30, στο σταθμό «Δημοτικό Θέατρο».

Αναβολή

Την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει και η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ μετά από αρκετό καιρό και σε κάθε περίπτωση για πρώτη φορά μετά το συνέδριο του κόμματος που έγινε την άνοιξη. Βασικός ομιλητής προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά μετά θα δινόταν ο λόγος και σε στελέχη του κόμματος. Η συνεδρίαση, όμως, πήρε αναβολή για 2-3 εβδομάδες, καθώς συμπίπτει με την κηδεία του πεθερού του κ. Μητσοτάκη, Βόιτεκ Γκραμπόφσκι, συνεπώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απουσιάσει. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA