Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το «παρών» στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και προσερχόμενος στην συνεδρίαση, αναφέρθηκε στις επαφές της χώρας μας με την Αλβανία, η οποία φιλοξενεί τη Σύνοδο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ενεργό ρόλο που θέλει να παίξει η γείτονα στα τεκταινόμενα της Γηραιάς Ηπείρου τα επόμενα χρόνια και στα βήματα προόδου που προσπαθεί να κάνει, ενώ σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος θα υπογραφεί συμφωνία για τις οικονομικές αποκλειστικές ζώνες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος διεξάγεται για πρώτη φορά σε υποψήφια προς ένταξη χώρα, η οποία ξεκίνησε τις διεργασίες για να γίνει μέλος της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003. «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων» είπε ο πρωθυπουργός.

Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας για τις ΑΟΖ

«Θα συζητήσουμε και το ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, έχει γίνει πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε σχετικό συνυποσχετικό». «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύσει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα διεθνές δίκαιο και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ελληνική μειονότητα, είπε ότι «εκφράζω τη λύπη μου γιατί λόγω προβλέψεων για τον καιρό δεν θα μπορέσω να πετάξω με ελικόπτερο. Ανανεώνω αυτή την επίσκεψη το συντομότερο δυνατό, θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας» είπε.

Για την χρόνια διένεξη Σερβίας-Κοσόβου είπε ότι «ενθαρρύνουμε πάντα τον διάλογο», ωστόσο, «αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να γίνει η απαραίτητη πρόοδος».