Μενού
orkomosia
Ο Ιωάννης Σαρμάς ορκίζεται πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης | Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε έναν ογκώδη μπλε φάκελο στον νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον οποίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ορκωμοσία.

Τι περιέχει ο μπλε φάκελος

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο φάκελος περιέχει τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του κυβερνητικού έργου, το σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου της χώρας.

Ιωάννης Σαρμάς και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συζήτηση μπροστά στις κάμερες, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί ο κ. Σαρμάς αναμένεται να ορκιστεί αύριο, Παρασκευή (26/5), και θα οδηγήσει τη χώρα στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2023.

Μετά την άσκηση των του καθηκόντων του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023. Όμως, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.

Τα ονόματα που ακούγονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν τα ονόματα των ατόμων που θα στελεχώσουν τα βασικά υπουργεία.

Πιο αναλυτικά, οι υπηρεσιακοί υπουργοί αναμένεται να είναι οι εξής:

 • Βασίλης Κασκαρέλης - Υπουργός Εξωτερικών
 • Αλκιβιάδης Στεφανής - Υπουργός Άμυνας 
 • Χαράλαμπος Λαλούσης - Υπουργός Προστασίας Πολίτη 
 • Ευάγγελος Τουρνάς - Υπουργός Πολιτικής Προστασίας 
 • Αναστασία Κοτανίδου - Υπουργός Υγείας
 • Χρήστος Κίττας - Υπουργός Παιδείας
 • Καλλιόπη Σπανού - Υπουργός Εσωτερικών
 • Φίλιππος Σπυρόπουλος - Υπουργός Δικαιοσύνης 
 • Ελένη Λουρή - Υπουργός Ανάπτυξης
 • Ιωάννα Δρέττα - Υπουργός Τουρισμού

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο "GETTING RESULTS" σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης.

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.

Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Σύσκεψη στη ΝΔ για τους γαλάζιους υποψήφιους στην Αττική 

Παράλληλα, στις 15:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, όπου έχουν κληθεί όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές των εκλογικών περιφερειών της Αττικής, ώστε να προετοιμαστούν από τον Άκη Σκέρτσο και τον Παύλο Μαρινάκη για τις εκδηλώσεις της παράταξης στις οποίες πρέπει να συμβάλλουν ενόψει της κάλπης της ενισχυσμένης αναλογικής. 

Στην Πειραιώς αναμένεται να μεταβεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις 16.30 και την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, καθώς και την παραδοσιακή παράδοση παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος άλλωστε από σήμερα θα μεταφέρει το «στρατηγείο» του στα γραφεία του κόμματος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.