Μενού
pagkalos theodoros
Θεόδωρος Πάγκαλος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ένα από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως και γνωστοποίησε η οικογένειά του νωρίτερα, σήμερα, σε ανακοίνωσή της στα social media.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 1981 με το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας αρκετές νευραλγικές θέσεις σε διάφορα υπουργεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπουργείο Εξωτερικών το 1996, όπου και διετέλεσε υπουργός μέχρι το 1999.

Η μακροχρόνια πορεία του στην πολιτική σημαδεύτηκε με τα αντίστοιχα γεγονότα που «σημάδεψαν» και τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπως η κρίση των Ιμίων. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης είχε αποκαλύψει ότι όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα Ίμια, ο Πάγκαλος απάντησε: «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».
 

«Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας»

Το διάστημα μεταξύ 25 και 31 Ιανουαρίου του 1996 λαμβάνει χώρα η Κρίση των Ιμίων, δηλαδή η ένοπλη αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα από την Τουρκία, με αφορμή την προσάραξη πλοίου στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Όλα ξεκίνησαν όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» αποβιβάστηκαν στα Ίμια, κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Τότε, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών αναλαμβάνουν τη φύλαξη της ανατολικής Ίμιας, όπου υψωνόταν και η ελληνική σημαία, ενώ η δυτική θα επιτηρείται από περιπολούντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κρίση σημαδεύτηκε από την πτώση του ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνον, για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα, το οποίο και κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Όπως αναφέρθηκε τότε υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης είχε αποκαλύψει ότι όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο Πάγκαλος απάντησε: «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».

Διαβάστε επίσης:

«Μαζί τα φάγαμε» - Η ατάκα του Θεόδωρου Πάγκαλου που έμεινε στην ιστορία

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η αξέχαστη ατάκα του σε δημοσιογράφο έξω από τη Βουλή

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.