Μενού
pagkalos-boyli
Θεόδωρος Πάγκαλος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πέθανε σε ηλικία 84 ετών νωρίτερα, σήμερα, όπως έκανε γνωστό η οικογένειά του με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπήρξε ένα από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 1981 ενώ είχε περάσει από αρκετά υπουργεία, όπως το Εξωτερικών όπου κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε αναλάβει να διαχειριστεί υποθέσεις, όπως ήταν η κρίση των Ιμίων το 1996 και το «θρίλερ» με την απαγωγή του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο ρόλος του στην υπόθεση Οτσαλάν

Στις αρχές του 1999 ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, κλήθηκε να διαχειριστεί άλλη μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία και αποτέλεσε την αιτία για την παραίτησή του έναν μήνα αργότερα.

Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο ο ηγέτης του PKK, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της ΤουρκίαςΑμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε καταφύγει στη χώρα μας σε μία προσπάθεια να διαφύγει από τα «χέρια» της γειτονικής χώρας. Ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε, με την έγκριση του Πάγκαλου, στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας και συνοδευόταν από τον αξιωματικό της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αργότερα δέχτηκε προφορικές εντολές αμφισβητούμενης προέλευσης να πετάξει τον Οτσαλάν έξω από την πρεσβεία.

Άλλες πηγές κάνουν λόγο ότι οι εντολές αυτές προέρχονταν από τον Πάγκαλο, αν και ο ίδιος το αρνείται. Επίσης, ο Πάγκαλος παρείχε διαβεβαιώσεις στον Έλληνα πρέσβη της Κένυας ότι είχε εξασφαλίσει δίοδο για τον Οτσαλάν προς την Ολλανδία σε συνεργασία με τις κενυάτικες αρχές, οι οποίες όμως παρέλαβαν τον Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση, σε μια επιχείρηση ενορχηστρωμένη κρυφά από την ΜΙΤ με την βοήθεια της CIA.

Ο Πάγκαλος δέχτηκε κριτική και για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις από τους Κενυάτες για την ασφαλή μεταφορά του Οτσαλάν στην Ολλανδία, αλλά ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απουσίαζε τρεις μέρες από την Αθήνα και δεν παρακολουθούσε την υπόθεση.

Με την σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προκλήθηκε πολιτική κρίση στην Ελλάδα που οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του Πάγκαλου.

Διαβάστε επίσης:

«Μαζί τα φάγαμε» - Η ατάκα του Θεόδωρου Πάγκαλου που έμεινε στην ιστορία

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η παραδοχή για τη σημαία στα Ίμια - «Την πήρε ο αέρας»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.