Μενού
Εκλογές στην Ελλάδα
Εκλογές στην Ελλάδα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η επιχείρηση... σαγήνης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη και χθες, στη Φλώρινα, οι κομματικοί αποφάσισαν να μιλήσουν στην καρδιά της βάσης της παράταξης.

Ενώ λοιπόν αναμενόταν η ομιλία Μητσοτάκη και ενώ συνήθως από τα μεγάφωνα παίζουν ορχηστρικά κομμάτια και ξένη pop, άρχισε να ακούγεται ο Μέγας Αλέξανδρος του Σπανουδάκη, ο οποίος έπαιζε τις μέρες του Κώστα Καραμανλή.

Ποιον πλήττει η αποχή

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες για τους δημοσκόπους έχει αναδειχθεί η επιχείρηση χαρτογράφησης της αποχής ενόψει της κάλπης του Ιουνίου. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή όλες οι εκτιμήσεις συνιστούν άσκηση επί χάρτου, καθώς δεν είναι σαφές, αν η κατανομή της αποχής θα είναι συμμετρική ή όχι.

Κάποιοι δημοσκόποι λένε ότι σε περίπτωση μεγάλης αποχής, οι πρώτοι που θα επηρεαστούν θα είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μεγάλη μάζα ψηφοφόρων.

Από την άλλη, μια πρώτη χαρτογράφηση που γίνεται σε έρευνες δείχνει ότι πολλοί ψηφοφόροι μικρών κομμάτων έχουν χαλαρή συμπεριφορά, συνεπώς μπορεί το κόμμα που θα κινητοποιήσει αποτελεσματικά ψηφοφόρους να μπορέσει να βγει ευνοημένο σε περιβάλλον χαμηλότερης συμμετοχής.

Μάχη στην Αθήνα για τον Κασσελάκη 

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η δύναμη του κόμματος δεν είναι στην Περιφέρεια αλλά στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική που υπάρχει αρκετός νεαρόκοσμος. Οπότε η έμφαση του Στέφανου Κασσελάκη θα δοθεί στις γειτονιές της Αθήνας (σήμερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις γειτονιές του Αιγάλεω).

Παράλληλα θα συνεχιστεί η καμπάνια στα σόσιαλ, που θεωρείται πως είναι το αποκλειστικό εργαλείο ώστε να πειστούν οι περισσότεροι κάτω των 30 να προσέλθουν στην κάλπη.

Οι «μικροί» θα κρίνουν τις έδρες των μεγάλων 

Με τη ΝΔ να υπολογίζει ένα ποσοστό κοντά στο 32-34% το εύρος των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει τελικά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μικρών κομμάτων που θα πιάσουν το όριο του 3%.

Εάν για παράδειγμα 8 κόμματα το ξεπεράσουν, ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει θα είναι 7, ενώ αντίθετα μπορεί να φτάσει και τους εννέα, εάν οι μικροί πραγματοποιήσουν χαμηλή πτήση.

Πάντως, έμπειρος δημοσκόπος που κοιτάζει τα νούμερα μου είπε πως ειδικά σε ό,τι αφορά στα αριστερά κόμματα, δηλαδή τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση, το Μέρα 25 αλλά και τον Κόσμο, η κινητικότητα μεταξύ ψηφοφόρων  θα είναι έντονη όσο πλησιάζουμε την Κυριακή των εκλογών.

Από Σεπτέμβριο για Σπαρτιάτες

Επειδή γράφεται ότι η αναβολή έκδοσης απόφασης από το εκλογοδικείο είναι μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η ποινική εκκρεμότητα των Σπαρτιατών ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης με αμετάκλητη απόφαση που παίρνει χρόνια, μου λένε ότι αυτό δεν έχει βάση.

spartiates-bouli
Το κόμμα Σπαρτιάτες στη Βουλή | Eurokonissi

Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να διαβιβαστεί από την εισαγγελία η ποινική δικογραφία για να ληφθεί υπόψη στην απόφαση του εκλογοδικείου, το οποίο μάλιστα θα αλλάξει και σύνθεση, καθώς λήγει η θητεία κάποιων μελών, μεταξύ άλλων και της προέδρου του ΣτΕ Ευαγγελίας Νίκα στο τέλος Ιουνίου.

Κάπως έτσι, η απόφαση πάει για Σεπτέμβριο και μετά, αλλά, όπως μου επεσήμαιναν χθες σε όλους τους τόνους, η υπόθεση ως προς το εκλογικό της σκέλος είναι άσχετη ως προς την ποινική κρίση του δικαστηρίου και φυσικά με τους χρόνους εκδίκασης. 

Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή 

Τη γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης επέλεξαν οι στενοί συγγενείς και φίλοι του Κωνσταντίνου Καραμανλή για να τελέσουν στο ομώνυμο Ίδρυμα το μνημόσυνο τιμώντας τη μνήμη του Μακεδόνα πολιτικού.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο έδειξε τον αδελφό του Αχιλλέα Καραμανλή, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον βουλευτή Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον στενό συνεργάτη του αείμνηστου πολιτικού, Θεόδωρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA