Μενού
Ο φάκελος της επιστολικής στις Ευρωεκλογές
Ο φάκελος της επιστολικής στις Ευρωεκλογές
  • Α-
  • Α+

Την παρουσίαση της επιστολικής ψήφου πραγματοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο να αναλύουν την διαδικασία.

Όπως ανακοινώθηκε, στις ευρωεκλογές για τους ομογενείς, η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική και δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα. Επίσης, με επιστολική ψήφο θα μπορούν να ψηφίσουν και πολίτες της επικράτειας. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η επιστολική ψήφος θα ισχύει για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. 

Η διαδικασία:

  1. Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό στη διεύθυνση που θα δηλώσει.  
  2. Θα ψηφίζει και θα αποστέλλει το φάκελό του.

Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό θα περιλαμβάνει: 

  • τον φάκελο επιστροφής ψήφου
  • τον φάκελο ψηφοφορίας
  • το ψηφοδέλτιο
  • έντυπο προς τους ψηφοφόρους
  • έντυπο υπεύθυνης δήλωσης:  Ο εκλογέας θα δηλώνει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία, ότι συμπλήρωσε μόνος του το ψηφοδέλτιο και πως αυτό εκφράζει τη δική του βούληση. Επίσης αναφέρεται ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη του συγκεκριμένου εγγράφου. 

Επιστολική ψήφος: Πώς υλοποιείται η διαδικασία

Οι απόδημοι μπαίνουν στο apodimoi.gov.gr για να υποβάλλουν αίτηση για να ψηφίσουν ως εκτός επικρατείας εκλογείς. Αντίστοιχη πλατφόρμα θα δημιουργηθεί και τώρα, το epistoliki.gov.gr.

Ο χρήστης με τους κωδικούς taxis μπαίνει κάνει αίτηση. Υπάρχει ο κωδικός μίας χρήσης που αποστέλλεται στο κινητό για την επαλήθευση του κινητού τηλεφώνου και του email που θα δηλωθεί.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Η προθεσμία για τις αιτήσεις όσων θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο θα κλείσει 40 μέρες πριν τις εκλογές. Όλες οι αιτήσεις που έχουν θα έχουν υποβληθεί μέχρι εκείνη τη μέρα θα λαμβάνονται υπόψη για την επιστολική ψήφο. 

Επίσης, ο φάκελος με το εκλογικό υλικό θα αποστέλλεται περίπου 20 ημέρες πριν τις εκλογές. Στη συνέχεια, θα ανακηρυχτούν οι υποψήφιοι. Όσο για το πώς θα γίνεται η αποστολή εκλογικού υλικού, θα είναι μέσω ταχυδρομικών εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαδικασία κατόπιν διαγωνισμού. 

Το διαφορετικό ψηφοδέλτιο 

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ελληνικές εκλογές. Στην πρώτη όψη έχει τα κόμματα και τους συνδυασμούς που έχουν ανακηρυχθεί. Ο σταυρός θα μπαίνει δεξιά σε κουτάκι, στο κόμμα που επιλέγει ο εκλογέας. 

Όσο για την επιλογή ευρωβουλευτών, στη δεύτερη σελίδα του ψηφοδελτίου θα υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που χωρίζεται σε 42 τετράγωνα, δηλαδή όσοι είναι οι υποψήφιοι. Ο εκλογέας θα επιλέξει κυκλώνοντας τον αριθμό των υποψηφίων που θέλει. 

Επίσης, στο έντυπο των οδηγιών εκτός από χρηστικές οδηγίες, θα υπάρχει και ένας κατάλογος των συνδυασμών και αριθμημένοι υποψήφιοι από το 1 έως το 42. Άρα ο εκλογέας θα διαβάσει τις οδηγίες, θα πάει στο κόμμα που επιλέγει και θα επιλέξει τον αριθμό. 

Καταμέτρηση επιστολικών ψήφων και απαγόρευση συμμετοχής για καταδικασμένους 

Όσο για την καταμέτρηση των ψήφων, θα ξεκινήσει στις 19:00 της Κυριακής την ημέρα των εκλογών, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. 

Το πεδίο εμβέλειας του συγκεκριμένου νόμου αφορά ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα. Η επιστολική ψήφος δεν θα ισχύσει προς το παρόν για τις εθνικές εκλογές, αφού για την έγκριση του σχετικού νόμου χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών βάσει Συντάγματος.

Επίσης, με τον συγκεκριμένο νόμο επεκτείνεται η ισχύς της απαγόρευσης συμμετοχής για τους καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα, εισέρχεται ρητή αναφορά στο άρθρο 32 της εκλογικής νομοθεσίας που ίσχυσε και στις εθνικές εκλογές για την πραγματική ηγεσία προσώπων που έχουν καταδικαστεί για σύσταση και οργάνωση εγκληματικής οργάνωσης. 

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο το πώς θα γίνουν οι ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

«Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη», επισήμανε και έκανε λόγο για ιστορική τομή και γενναία θεσμική μεταρρύθμιση.

Όπως αποσαφήνισε με την επιστολή ψήφος διευρύνεται το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA