Μενού
kuriakos-mitsotakis-tagip-erntogan
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Άνοιγμα» για σχέσεις καλής γειτονίας έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, υποστήριξε πως όπως τα αδέρφια έτσι και οι δύο χώρες που έχουν κοινά είναι φυσικό να αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι τόσο μεγάλα έτσι ώστε να μην μπορούν να ξεπεραστούν. 

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να λυθεί αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη» είπε χαρακτηριστικά. 

«Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα. Επισκέφτηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017, ήταν η πρώτη μετά 65 χρόνια επίσκεψη αρχηγού κράτους της Τουρκίας στην Ελλάδα. Αισθάνομαι ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα» είπε ο κ. Ερντογάν. 

Μητσοτάκης - Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε για την υποδοχή και επεσήμανε πως «το ότι πραγματοποιούμε την 5η συνεδρίαση του ΑΣΣ μέσα σε 7 χρόνια» είναι ένδειξη καλής θέλησης και σημείωσε πως καλό θα ήταν να γίνεται μία συνεδρίαση το χρόνο». 

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ωφέλιμες τις συναντήσεις με Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου. «Συζητήσαμε για τα βήματα ανάπτυξης της συνεργασίας. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Υπογραμμίσαμε ότι το ΑΣΣ συμβάλει θετικά στις σχέσεις. Με τη διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας», είπε. 

«Να λύσουμε τα προβλήματα μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανέβει το κόστος των εμπορικών σχέσεων στα 10 δισ. δολάρια και αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ τόνισε πως «ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο καλής γειτονίας και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».  

«Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τουρκική τη μειονότητα της δυτικής Θράκης και υποστήριξε πως η ίδια αλλά και η ελληνική στην Τουρκία είναι στοιχεία των πολιτισμών των δύο χωρών. 

Η επίτευξη μίας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης με βάσει την πραγματικότητα στην Κύπρο θα είναι προς όφελος της περιοχής», δήλωσε. Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο στη Γάζα ζητώντας την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.  

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, γεωγραφία, κλίμα και πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Αρκετά φυσικό είναι να έχουμε προβλήματα. Πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια», είπε.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA