Μενού
stigkas-spartiates
Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας στα έδρανα της Βουλής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο περίφημο σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ, το βαθύ λαρύγγι (που πολλές δεκαετίες μετά αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για τον Μαρκ Φελπ, το νο2 του FBI) έλεγε στον δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ πως εάν επιθυμεί να βρει την άκρη του νήματος στο σκάνδαλο που ταλάνιζε την αμερικανική πρωτεύουσα το 1973, θα έπρεπε να ακολουθήσει την διαδρομή του χρήματος. Έτσι θα μπορούσε να ενώσει τις τελείες αυτής της ιστορίας και να αποκαλύψει τη συνωμοσία των ανθρώπων του Νίξον απέναντι στους Δημοκρατικούς.

Ε, η περίπτωση στους Σπαρτιάτες και στην αναταραχή που έχει προκύψει στο κόμμα τις τελευταίες δυο ημέρες, έχει αφετηρία την κρατική επιχορήγηση. Διότι είναι πολλά τα λεφτά που δικαιούται το κόμμα βάσει της εκλογικής του επίδοσης και ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα τα διαχειριστεί. Ο εμφύλιος στους Σπαρτιάτες απειλεί να διαλύσει το κόμμα, δυο μήνες μετά την είσοδό του στη Βουλή, αφού ο επικεφαλής τους, Βασίλης Στίγκας, έχει μείνει μόνος του και οι υπόλοιποι 11 βουλευτές του έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον πραγματικό τους αρχηγό που δεν είναι άλλος από τον Ηλία Κασιδιάρη

Δεν μπορούν οι «11» να πάρουν λεφτά 

Έλα όμως που οι υπόλοιποι 11 έχουν το εξής πρόβλημα: Έστω ότι αποχωρούσαν από το κόμμα και σχημάτιζαν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Κανονισμός της Βουλής τους το επιτρέπει. Ωστόσο δεν θα κατάφερναν να απορροφήσουν την κρατική επιχορήγηση που κατευθύνεται στους Σπαρτιάτες. Οπότε η μόνη λύση είναι να του πάρουν το κόμμα στο Συνέδριο. Όμως, ποιο συνέδριο; Ποιος το συγκαλεί; Πώς εκλέγεται ο αρχηγός; Ψάξτε να βρείτε καταστατικό, κι αν το βρείτε, πείτε και σε μένα. Εν τελεί πάρτε ποπ κορν, πιστεύω πως το σίριαλ θα έχει αρκετά ακόμη επεισόδια. 

Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα στα ελληνοτουρκικά 

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με μια ανακοίνωση στα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την οποία στην ουσία ζήτησε αυτοσυγκράτηση και χαμηλούς τόνους. Άλλωστε σε λίγες μέρες ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στην Άγκυρα ώστε να χαράξει μαζί με τον ομόλογο του Φιντάν τον οδικό χάρτη των επαφών Μητσοτάκη-Ερντογάν από εδώ και στο εξής. Αν όμως ο δρόμος υπονομευτεί με σκληρές δηλώσεις εκατέρωθεν, τα πράγματα δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Γι' αυτό και οι προειδοποιήσεις της Αθήνας, που δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά, αλλά δεν θα ανεχτεί και λεκτικές προσβολές

Οι άνθρωποι του Τσίπρα στον Κασσελάκη

Ορισμένες περίεργες καταστάσεις συνεχίζω να διαπιστώνω γύρω από την περίπτωση Κασσελάκη. Στο επιτελείο του υπάρχουν άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι ήταν στον στενό προεδρικό πυρήνα, και μέχρι την εμφάνιση Κασσελάκη παρουσιάζονταν από απογοητευμένοι ως εξαφανισμένοι. Όμως αίφνης και μέσα στην ντάλλα του Αυγούστου, ανακάλυψαν τη μαγεία του άκρως επικοινωνιακού Στέφανου, ο οποίος επιλέγει να μιλά στα social media και όχι σε συνεντεύξεις που μπορεί να αποκαλύψουν και ορισμένες ενδιαφέρουσες θέσεις του. 

Η ανησυχία της Έφης

Μιας και έχω γίνει εξπέρ στα ενδοσυριζαϊκά, διαπιστώνω από μια καλή πηγή που έχω ότι η Έφη Αχτσιόγλου, μέχρι πρότινος το ακλόνητο φαβορί, ανησυχεί για μια σειρά από λόγους. Αφενός, αντιλαμβάνεται ότι ο Κασσελάκης έχει πέρασμα και σίγουρα θα υπάρχει πλέον δεύτερος γύρος. Αφετέρου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο Κασσελάκης με έναν...πήδο να βρεθεί δεύτερος. Από εκεί και μετά, ακόμα και αν κερδίσει η κ. Αχτσιόγλου, θα πρέπει να τον διαχειριστεί στο εσωκομματικό στερέωμα, όπου πλέον θα είναι νωματαίος. Και οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμο ορόσημο για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν είναι αυτός. 

Στήριξη Ζαχαριάδη στον Δούκα και αντίστροφα 

Στην προεκλογική αντιπαράθεση για το Δήμο της Αθήνας βλέπω μια πρόθεση ενός ήρεμου και πολιτισμένου διαλόγου μεταξύ των μερών, όπως αποτυπώθηκε στην θετική προδιάθεση για debate στην ΕΡΤ. Τα διαδικαστικά δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, αλλά διάθεση υπάρχει και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό που πάντως συγκράτησα από την παρουσία των Ζαχαριάδη και Δούκα χθες βράδυ στην ΕΡΤ, είναι πως εάν περάσουν στο δεύτερο γύρο, ο Ζαχαριάδης θα στηρίξει Δούκα και ο Δούκας τον Ζαχαριάδη. Δεν το είπαν ακριβώς έτσι, αλλά το υπονόησαν. Δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA