Μενού
Γιώργος Γεραπετρίτης
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχεδίου του ΥΠΕΞ | EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία, και στάθηκε στον ρόλο της Ελλάδας σ' αυτήν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο, με μία φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, νωρίτερα, σήμερα, πρόσθεσε πως θα προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Τι είπε για την επιχείρηση

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος και στην επικείμενη απόφαση για ενεργοποίηση task force της ΕΕ στην περιοχή υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο». 

Παράλληλα τόνισε ότι οι ενέργειες των Χούθι οδηγούν ουσιαστικά σε οικονομική επιβάρυνση των εμπορευμάτων, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα εύθραυστη. 

Γενικότερα για τη Μέση Ανατολή την οποία και αφορούσε η ενημέρωση του υπουργού, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ανθρωπιστικών διαδρόμων ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες ειρήνευσης με σημαντικότερη την πρωτοβουλία του αραβικού κόσμου.

«Ετοιμάζεται task force από πλευράς ΕΕ. Κι εμείς έχουμε πει ότι θα συμμετέχουμε με μία φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα. […] Η κατάσταση δεν είναι καλή, όπως φαντάζεστε, δεν φαίνεται αποκλιμάκωση, γίνονται ενέργειες για ειρηνευτικό πλάνο, αλλά προσκρούουν στο ζήτημα των ομήρων και της επέμβασης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA