Μενού
mitsotakis erdogan.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι αποτελεί η Διακήρυξη των Αθηνών, που υπεγράφη σήμερα (07/12) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανάλυση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star πρόκειται ουσιαστικά για ένα κείμενο που οριοθετεί τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας από εδώ και στο εξής.

Όπως τονίστηκε στο Star, με την υπογραφή της Διακήρυξης «ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τον Ερντογάν να χαμογελά».

Κατά την ίδια ανάλυση, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το κείμενο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα σημεία που αποτελούν επί της ουσίας ένα μορατόριουμ προκλητικών ενεργειών, προς την λογική των «ήρεμων νερών».

Μεταξύ άλλων στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές «δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Ερντογάν - Μητσοτάκης: Η επόμενη μέρα

Αθήνα και Άγκυρα θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλαδή, σύμφωνα με το Star, θα υπάρχει ένα «κόκκινο τηλέφωνο» για απευθείας συνομιλίες και ταυτόχρονα επαφές ανάμεσα στους διπλωματικούς συμβούλους των δύο ηγετών, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA