Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΗΕ | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που φιλοξενείται στη Νέα Υόρκη, με τον πρωθυπουργό να κάνει μνεία σε μείζονα θέματα, όπως οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως αν έχουν ακτές ή όχι.

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια θαλάσσης.

Δείτε παρακάτω ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών μας και υπογράμμισε πως στηρίζουμε το ναυτικό Δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια θαλάσσης».

Προσέθεσε δε πως η θαλάσσια ασφάλεια «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών και όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές όπως το παρεμπόριο, την τρομοκρατία, την πειρατεία, αλλά και τις υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες και η αύξηση ή και τα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν παγκόσμιες λύσεις».

«Βασική αξία για τον ελεύθερο κόσμο η ναυτιλία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ναυτιλία είναι βασική αξία για τον ελεύθερο κόσμο. «Για να απολαμβάνουμε όλες αυτές της τις ελευθερίες της θάλασσας, να έχουμε απρόσκοπτη συνεργασία και σύνδεση ανάμεσα στις χώρες μας.

Χρειαζόμαστε τη ναυτιλία και σήμερα χαίρομαι βλέποντας τη συμμετοχή όλων αυτών των χωρών ότι συμφωνείτε με αυτή την άποψη ότι μοιραζόμαστε την ίδια άποψη».

Ακόμα τόνισε ότι «Ελλάδα είναι μια χώρα, μία χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Είναι ένα ναυτικό έθνος, όπως ξέρουμε, με παλιά ιστορία, πλούσια ναυτική ιστορία. Έχουμε χιλιάδες νησιά, Έχουμε από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Μια μικρή χώρα όμως που ενώνει πολύ περισσότερους με τις θάλασσές».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει έξι συγκεκριμένους τομείς.

«Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να αυξηθεί η κατανόηση σχετικά με οτιδήποτε έχει σχέση με την ναυτιλία, την ασφάλεια, την οικονομία, το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό φυσικά απαιτεί να φτιάξουμε έναν παγκόσμιο οργανισμό. Διαμοιρασμού πληροφοριών, μοντέρνες τεχνολογίες για να μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα.

Χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Έχοντας φυσικά στο μυαλό μας τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επιφέρει».

«Δεύτερον, θα πρέπει να διακόψουμε όλες τις παράνομες θαλάσσιες πρακτικές που αποτελούν κίνδυνο και για το εμπόριο αλλά και για τον θαλάσσιο περιβάλλον, όπως τις παράνομες διαδικασίες, παράνομες εγγραφές στον τομέα της ναυτιλίας, παλιά πλοία, αλλά και φαινόμενα όπως τα μυστικά κρυφά πλοία στα οποία η χώρα μου δεν δέχεται σε καμία περίπτωση.

Αυτοί είναι τομείς κλειδιά για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επιτήρηση, αλλά και την ασφάλεια. Δεν πρέπει να φοράμε παρωπίδες, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε συγκεκριμένα σε αυτούς τους τομείς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA