Μενού
vouli
Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν κατά πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών και συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, επί της αρχής ψήφισαν 159, οι 158 της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς. 129 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης.

Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).

Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

Ένταση στη Βουλή

Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ». Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς υποστήριξαν ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

«Καθαρά και μοντέρνα κτήρια, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες αντί για στέκια κουκουλοφόρων με χώρους, όπου επιτέλους θα κάνει κατάληψη μόνο η γνώση η ελευθερία και ο πολιτισμός. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που οικοδομήσατε την κομματική σας ταυτότητα πάνω στις αδυναμίες τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχοντας μάθει να θεωρείτε κάποιες σχολές τσιφλίκια σας», είπε μεταξύ, άλλων, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για εξυπηρέτηση φιλικών του συμφερόντων κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «αντισυνταγματική μπίζνα που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ».

«Δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης και δεν αντιμετωπίζει στις παθογένειες, μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, την οποία θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. Για μας μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση αξιόπιστη υλοποίηση» ,σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, για να επιβεβαιώσει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των των ιδρυμάτων που ήδη έχουν ανοίξει στη χώρα αναφέρθηκε και σε γνωστό fund που ελέγχει ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, όπως το Metropolitan, τμήμα του οποίου μάλιστα λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως για να στηρίξει το κόμμα την αναθεώρηση του άρθρου 16 – το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα μη κρατικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά – θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το περιεχόμενο του άρθρου αυτού καθ’αυτού.

Πεδίο μάχης η Αθήνα για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή ήταν σε εξέλιξη το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές, 9 εκ των οποίων τραυματίστηκαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης έστρεψε τα «πυρά» του στον Μάκη Βορίδη.

«Τα παιδιά φωνάζουν μην παίζετε με το μέλλον μας και εσείς απαντάτε με την αστυνομία. Δεν έχετε κανένα άλλο δημοκρατικό όπλο. Είστε η κυβέρνηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, των τσεκουροφόρων που δεν μπορείτε να αποκαλείτε την Αριστερά υπεύθυνη για τη βία», είπε σε έντονο ύφος στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είπατε χονδροειδέστατα ψέματα και η μόνη σας εναλλακτική είναι να φύγετε. Εκεί είναι η πόρτα», τόνισε ο Χρήστος Γιαννούλης.

Με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους φοιτητές που διαδήλωναν κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Επίσης, σύμφωνα με το Mega, μια μικρή ομάδα φοιτητών περικυκλώθηκε από άνδρες των ΜΑΤ, που επιτέθηκαν με ρίψη χημικών και γκλομπ.

«Αναίτια τελείως ήρθε η αστυνομία και άρχισε να βαράει φοιτητές. Δεν έκανα τίποτα απολύτως και απλά έρχεται ένας άνδρας των ΜΑΤ και αρχίζει να με βαράει με το γκλομπ και με την ανάποδα στο κεφάλι, στο χέρι, παντού», είπε στο Mega φοιτητής που τραυματίστηκε.

Διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν άμεσα στο σημείο με μοτοσυκλέτες, παρείχαν τις πρώτες βοήθειες μέχρι τα ασθενοφόρα να παραλάβουν τους τραυματίες.

Οι φοιτητές παρέμειναν στη λεωφόρο Βασ. Αμαλίας μέχρι λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο, ενώ διαμηνύουν ότι και την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Να σημειωθεί επίσης ότι λόγω της επίθεσης από την αστυνομία, συνολικά εννέα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς για ιατρική περίθαλψη, ενώ έως τώρα έχουν προσαχθεί 14 άτομα και συνελήφθησαν 3.

Το υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως και οι 9 τραυματιες από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις από νευροχειρουργούς, με τις αιτιάσεις να κάνουν λόγο για τραύματα κεφαλής από θλον όργανο.

Στο νοσοκομείο θα υποβληθούν, παράλληλα, σε εξετάσεις από οφθαλμίατρο, ενώ η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ως ελεγχόμενη, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κανέναν.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αστυνομικός έχασε μέρος του εξοπλισμό του, συγκεκριμένα ένα γεμιστήρα με σφαίρες. Τον γεμιστήρα εντόπισε εικονολήπτης, ο οποίος τον παρέδωσε στην αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά τις καταγγελίες διαδηλωτών, τις δηλώσεις τους σε ΜΜΕ και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τόσα συνέβησαν, διέταξε διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA