Μενού
mitsotakis-xristodoulidis
Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Χριστοδουλίδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συζητήσεις μας και η ανάλυση των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Βρεθήκαμε άλλωστε χθες μαζί στο Παρίσι. Εκφράσαμε και πάλι την έντονη ανησυχία μας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. Τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα όμως πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο μετά την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ μέσα στο έδαφός του», είπε ακόμα. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Διαχωρίζουμε βεβαίως την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία τάσσονται προφανώς υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους». 

Όσον αφορά τις εργασίες του Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Υλοποιήσαμε την κοινή απόφαση που λάβαμε το Μάρτιο ισχυροποιώντας τους άρρηκτους δεσμούς των χωρών μας και τον στενό συντονισμό μας και ενισχύοντας το ρόλο Ελλάδας και Κύπρου ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαστε συνεπώς και οι δύο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή»

«Θεωρούμε προτεραιότητά μας να συνδράμουμε μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας έτσι ώστε α υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και είναι οι άμαχοι της Γάζας, κυρίως γυναίκες και παιδιά», είπε επιπλέον ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε δε: «Γι’ αυτό και είμαστε παρόντες. Συντονίζουμε κάθε πρωτοβουλία. Είμαστε κράτη με γεωγραφική εγγύτητα στην περιοχή, έχουμε διαχρονικές σχέσεις αξιοπιστίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο».

«Είμαστε συνεπώς και οι δύο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαίρω τον κ. Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία για θαλάσσιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Γάζα»

Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία του για την αναζήτηση θαλασσίων διαδρόμων ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τη Γάζα».

«Είναι μία πρωτοβουλία πολύ μελετημένη. Δηλώνω και πάλι τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε εμπράκτως, εφόσον μπορέσουμε και αντιμετωπίσουμε τις αρκετές είναι η αλήθεια τεχνικές δυσκολίες που μια τέτοια πρωτοβουλία πάντα δημιουργεί», είπε ακόμα.

Παράλληλα, συνέχισε: «Και βέβαια δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι μια λύση πολιτική. Μια βιώσιμη λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, διαφορετικά η ταραγμένη αυτή ζώνη της Μέσης Ανατολής θα παράγει διαρκώς αίμα και πόνο».

«Στόχος να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες» για το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι «η συμπόρευση αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό που αποτελεί πάντα εθνική προτεραιότητα».

«Στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η θέση δύο κρατών αποτελεί απαράδεκτη θέση για εμάς και προσδοκούμε σε αποστολή νέου απεσταλμένου ΟΗΕ», είπε ακόμα.

Επίσης, συνέχισε: «Η Ελλάδα θα συνεχίζει να συνδράμει να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην επανέναρξη των διαπραγματεύσενω άλλωστε ρόλο θα πρέπει να έχει και η ΕΕ και με βάση συμπεράσματα Συνόδου Ιουλίου. Κοινή μας επιδίωξη θα είναι το ευρωπαικό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

«Παράλληλα η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία με βάση πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και πιστεύω – και συμφωνούμε με Πρόεδρο Χριστοδουλίδη - ότι η πρόοδος στο πεδίο αυτό θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για Κύπρο: «Τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα νέους ορίζοντες»

Αναφορικά με τη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «35 χρόνια πάντως απ’ όταν άνοιξε η πληγή Κύπρου και η Ελλάδα, τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα νέους ορίζοντες πέρα από τα εθνικά θέματα».

«Ο συντονισμός μας επεκτείνεται με τριμερή και πολυμερή σχήματα μες την ΕΕ και διεθνώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «θα έχει θετικό αποτύπωμα θεωρώ και σε πρόοδο δύο χωρών μας»

«Προχωράμε στην ανάπτυξη πάντα με μεταρρυθμισιτκή βούληση και μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλά θέματα», συνέχισε. «Να αναπτύξουμε κι άλλο συνεργασία σε πολιτική προστασία πχ με το 112», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Να αναδείξουμε ελληνική και κυπριακή ναυτιλία ως πυλώνες της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και πολλά άλλα που αν τα παρουσίαζα θα αφιέρωνα πολύ χρόνο», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση είναι απολύτως κρίσιμη για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου»

Καταληκτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας ότι «επανεπιβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία και την ανάγκη προώθησης μορφών παραγωγής ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον και βέβαια μιλήσαμε και για το εμβληματικό έργο του Euroasia intercorrector στο οποίο ανέλαβε κρίσιμο ρόλο ο ΑΔΜΗΕ καθώς και για την πρωτοβουλία του East Gus Mediterranean Forum που θα αναλάβει η Ελλάδα το 2024». 

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είναι απολύτως κρίσιμο για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου. Δεν έχει μόνο ενεργειακό αλλά βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα», είπε ακόμα.

«Η παρουσία όλων των αρμοδίων υπουργών από όλους τους τομείς. Υποδηλώνει αυτή τη βούληση των δύο κυβερνήσεων μας για μια πιο αναβαθμισμένη, πιο στενή, πιο πρακτική θα έλεγα με μετρήσιμα αποτελέσματα συνεργασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA