Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σας είπα χθες για τους «διαπραγματευτές» του Μαξίμου που πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι-στο μέτρο του εφικτού βεβαίως-, να σας προσθέσω σήμερα ότι το βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησε στην χθεσινοβραδινή παραίτηση. Η αποχώρηση ή καρατόμηση - όπως θέλει το βλέπει κανείς - Μπρατάκου και Παπασταύρου από το Μαξίμου γεννά ένα σημαντικό κενό σε δύο νευραλγικές θέσεις από πολιτικής άποψης. Και ως προς την καθημερινή λειτουργία του μαγαζιού. Μου εξηγούσε χθες άνθρωπος του Μητσοτάκη ότι μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε βιαστικές αποφάσεις, καθώς θέλει τον χρόνο του. Δύο ονόματα που ακούστηκαν ήδη είναι του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και του υπουργού Νίκου Παπαθανάση, με τη λογική ότι αμφότεροι είναι έμπιστοι. Εγώ θα πρότεινα να περιμένουμε λίγο, γιατί οι μέρες μπορεί να φέρουν εκπλήξεις. 

Ποιος δεν θέλει το επιτελικό κράτος;

Άκουσα χθες μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από έναν άνθρωπο που ξέρει το τρέχουν Μαξίμου όσο λίγοι και σας τη μεταφέρω προς γνώσιν και προβληματισμό: «το επιτελικό κράτος σχεδιάστηκε κάπως ανάποδα, να κουμπώνει στα πρόσωπα, τα οποία είχαν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες. Όταν αυτά τα πρόσωπα παύουν να υπάρχουν, τότε τι πρέπει να γίνει με το μοντέλο διοίκησης;», μου ανέφερε ο άνθρωπος. Δεν έχω απάντηση, αλλά ξέρω ότι αυτό θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα σταθμίσει ο Μητσοτάκης, όσο και αν είναι της άποψης ότι ένα ισχυρό Μαξίμου είναι κρίσιμο για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης. 

Ο αμήχανος καφές

Κανείς δεν ήξερε χθες στον πρωινό καφέ ότι ο Παπασταύρου και ο Μπρατάκος θα έφευγαν μερικές ώρες μετά. Αλλά όλοι μου λένε ότι ο εν λόγω καφές ήταν εξαιρετικά αμήχανος και βαρύς, καθώς οι δύο αυτοί είχαν εμφανιστεί να συνδιαλέγονται με τα συμφέροντα που η κυβέρνηση κατήγγελλε. Και όχι μόνο, επειδή η πιάτσα είναι ρηχή, στα αυτιά άλλων του καφέ είχαν φτάσει πράγματα που ειπώθηκαν σε εκείνο το Κυριακάτικο σουαρέ και μόνο κομψά δεν ήταν για άλλους παροικούντες του Μαξίμου. Κάπως έτσι, οι επιλογές Μητσοτάκη ήταν εξ ορισμού περιορισμένες, από τη στιγμή που το θέμα δεν ξεθύμαινε, αντίθετα ώρα με την ώρα θέριευε.

Σαββατοκύριακο αποφάσεων 

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα στο Σαββατοκύριακο να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου καθότι ως γνωστόν η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το επιτελικό κράτος και το Πρωθυπουργικό γραφείο έχει οργανωθεί με βάση την παρουσία ισχυρών προσωπικοτήτων που σχεδιάζουν και συχνά παρεμβαίνουν στο κυβερνητικό έργο.

Πανηγυρικό το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ 

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ευφορία καθώς θεωρούν πως η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του βγήκε. Ενώ η σύγκριση με τα όσα είπε ο Κασσελάκης περί «διεθνών παρατηρητών» στις εκλογές τον εξέθεσε. Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και αναμένεται να δοθούν οδηγίες για τις περαιτέρω πολιτικές κινήσεις ενόψει ευρωεκλογών. 

Το rebranding Τσίπρα 

Το ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναζητά προτάσεις για το πώς θα επανατοποθετηθεί στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι μυστικό - τώρα το ότι αποκαλύφθηκε από μια φωτογραφία μέσα στο αεροπλάνο αποδεικνύει πως λίγα πράγματα μπορεί να μείνουν σήμερα κρυφά. Το περιβάλλον του υποστήριξε πως ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται διάφορες προτάσεις για τη διαχείριση του Ινστιτούτου που έχει αποφασίσει να ιδρύσει - όλοι καταλαβαίνουμε πάντως πως ο ίδιος σκέφτεται το πώς θα επανέλθει στην ενεργό πολιτική. Και οργανωμένες εταιρίες δημοσίων σχέσεων έχουν τα εξειδικευμένα στελέχη για να το επεξεργαστούν. 

Ο Μπούρας στον γιατρό

Η πρόσφατη συνάντηση Ζωής Κωνσταντοπούλου - Θανάση Μπούρα δεν πήγε καλά για τον αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εμφανίστηκε και στα τηλεοπτικά πλάνα να είναι κατακόκκινος. Μου είπαν άνθρωποι που τον είδαν ότι ο συνήθως ήρεμος και εύθυμος Θανάσης Μπούρας ανέβασε εξαιρετικά υψηλή πίεση, είναι και μιας ηλικίας ο άνθρωπος, και αναζήτησε την κούρα του γιατρού της Βουλής, ο οποίος ήταν alert για να τον καλμάρει μετά από αυτό που πέρασε. 

Καψόνια από τη Ζωή

Θεωρητικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έπρεπε να μιλήσει πρώτη από τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς σε επίπεδο των αρχηγών η διαδικασία ξεκινά με αύξουσα σειρά, από τον πρόεδρο του μικρότερου σε δύναμη κόμματα και προς τα πάνω. Όμως η ίδια επικαλέστηκε κώλυμα στον πρόεδρο της Βουλής και εμφανίστηκε στις 6, διακόπτοντας μάλιστα και την ομιλία της. Με άλλα λόγια, η Ζωή έκανε ένα ακόμα κοινοβουλευτικό καψόνι τώρα που τους βρήκε μπόσικους. Έτσι, όπως προχθές "έκοψε" την ομιλία Καραμανλή από τα δελτία ειδήσεων, το ίδιο έκανε και με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήλπιζε να μιλήσει κατά τις 20:00, αλλά τον πήρε το βράδυ. 

Διαβάστε επίσης

Δίδυμοι ισχυροί σεισμοί στο Ιόνιο - Αισθητοί σε όλη την Ελλάδα

Με ονόματα - έκπληξη η λίστα του ΣΥΡΙΖΑ για τις προκριματικές εκλογές εν όψει Ευρωεκλογών

Καρδίτσα: Τα σενάρια για τον θάνατο της ηλικιωμένης που βρέθηκε ακέφαλη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA