Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σε συζήτηση με τον επιχειρηματία Nik Nanos συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Economic Club of Canada στο Τορόντο. Στο πλαίσιο αυτής, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, η οικονομία, της οποίας όπως εκτίμησε θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν της ευρωζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την προοπτική της χώρας μας να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και ως τεχνολογικό κέντρο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία για την προμήθεια 5 + 2 πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair.

Αφού έκανε μία αναδρομή στο 2019, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία και η χώρα «εξακολουθούσε να θεωρείται από πολλούς ως το "μαύρο πρόβατο" της ευρωπαϊκής οικογένειας» σημείωσε πως η πρώτη του προτεραιότητα ήταν «να οδηγήσουμε τη Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης». 

Παρά την πανδημία του κορονοϊού, «η βασική οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν συνολικά επιτυχής. Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να απειλήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της μακροοικονομικής μας θέσης. Βελτιώσαμε σημαντικά το ρυθμιστικό περιβάλλον, παρέχοντας ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό πλαίσιο για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις».

«Πρόσφατα, πριν από λίγες ημέρες, ο "Economist' δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον και η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα που έχει παρακολουθήσει ο "Economist". Πιστεύω ότι υπάρχει μια γενική συνέπεια στην ιστορία μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από τις αγορές, από τους επενδυτές, από τους οίκους αξιολόγησης. Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές δείχνουν τις προτιμήσεις τους μέσα από τις πράξεις τους. Αν είναι ενεργοί και έχουν παρουσία στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι βλέπουν σημαντικά οφέλη για τις επενδύσεις τους. (...) Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια εκκεντρική, αντιδραστική ιστορία. Πίσω στο 2020, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τον κόσμο να πιστέψει σε εμάς. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνουμε, αλλά αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική» συνέχισε. 

Δήλωσε πως η προσπάθεια προς την πορεία αυτή δεν ήταν εύκολη, αλλά σημείωσε πως «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαι αρκετά τυχερός που μπόρεσα να φτιάξω μια πολύ καλή ομάδα γύρω μου». 

«Το γεγονός, πιστεύω, ότι είχαμε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, τόσο το 2019 όσο και το 2023, έκανε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Γιατί το λέω αυτό; Αν δείτε απλώς το ευρωπαϊκό περιβάλλον τώρα, θα συνειδητοποιήσετε ότι, όπως επισημάνατε, φυσικά, το πολιτικό τοπίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το οικονομικό περιβάλλον. Και δεν υπάρχουν τόσες πολλές ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρή εντολή να εφαρμόσουν πράγματι μεταρρυθμίσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η ελληνική οικονομία

Οι δύο στιγμές που τον έπεισαν πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν η συμφωνία με την Microsoft για τη μεγάλη επένδυση σε data centers στην Ελλάδα, αλλά όταν «καταφέραμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας για τη δημιουργία αυτού του ταμείου που ονομάζουμε "NextGenerationEU"».

«Και βέβαια, ίσως η πιο σημαντική στιγμή ήταν η δεύτερη εκλογική μας νίκη, διότι μερικές φορές είναι εύκολο να κερδίζεις τις πρώτες εκλογές. Το να κερδίζεις τις δεύτερες εκλογές ως εν ενεργεία πρωθυπουργός και σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι εύκολο. Όταν, λοιπόν, πράγματι ο ελληνικός λαός μάς έδωσε μια δεύτερη ηχηρή πλειοψηφία σε μια ουσιαστικά διπλή εκλογική αναμέτρηση, τότε ήμουν σίγουρος ότι είχα πείσει την πιο σημαντική εκλογική ομάδα, που στο τέλος της ημέρας είναι οι πολίτες μας, ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας και ότι μας εμπιστεύονται για να συνεχίσουμε για άλλα τέσσερα χρόνια» είπε. 

Ο πρωθυπουργός έκρινε πως η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται «με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης» και τόνισε πως «έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό, βέβαια, για κάθε επενδυτή, σημαίνει και ευκαιρίες, επειδή οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ήταν σημαντικά υποτιμημένες». 

«Η ελληνική οικονομία είναι μία οικονομία ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων, με ορισμένους τομείς στους οποίους μπορούμε να λέμε ότι είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες. Για παράδειγμα, ο τουρισμός και η φιλοξενία προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις καθώς αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν στην αγορά. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: παράγουμε το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας μόνο από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Είμαστε μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά αυτούς τους τύπους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα ως κέντρο logistics, φυσικό σημείο εισόδου για το εμπόριο από την ανατολή προς τη δύση ή από τη δύση προς την ανατολή. Η Ελλάδα ως πρωτοπόρος οικονομία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα ως τεχνολογικό κέντρο. Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά έχουμε έναν δυναμικό τομέα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, αρκετές εταιρείες "μονόκερους" που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, οι οποίοι αξιοποιούν αυτό που είναι ουσιαστικά, κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο μας πλεονέκτημα, το οποίο είναι το ταλέντο των ανθρώπων μας, το δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα που παράγει εξαιρετικά καταρτισμένους νέους Έλληνες, πρόθυμους να εργαστούν» συνέχισε. 

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στο brain drain λέγοντας πως «πεντακόσιες χιλιάδες Έλληνες, νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Σε μια εποχή που το ταλέντο είναι σπάνιο, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα ήθελαν πολύ να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εφόσον μπορούν να βρουν καλές ευκαιρίες εργασίας. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι, όπως σας είπα, για να συμπληρώσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα». 

«Η ομάδα μου γνωρίζει ότι, αν μη τι άλλο, πρέπει να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο. Δεν θεωρώ τίποτα από όσα έχουμε πετύχει δεδομένο. Πιστεύω πάντα ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο θητείες για να διασφαλιστεί ότι η χώρα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Το ταξίδι στον Καναδά

Σχετικά με το ταξίδι του στον Καναδά, ανέφερε πως «είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε, παρουσία του πρωθυπουργού Τριντό, μία νέα σημαντική σύμβαση. Αγοράζουμε επτά υπερσύγχρονα αεροπλάνα για να μας βοηθήσουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης, τα οποία χρηματοδοτούνται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, ανταλλάσσουμε, επίσης, εμπειρίες όσον αφορά στη διαχείριση περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως οι δασικές πυρκαγιές. Βέβαια, όμως, όταν εξετάζουμε την οικονομική συνεργασία, το επίπεδο των εμπορικών μας συναλλαγών είναι ακόμη σχετικά χαμηλό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα».

Σημείωσε πως «υπάρχει ήδη μια ραχοκοκαλιά καναδικών επενδύσεων που έχουν κατευθυνθεί προς την Ελλάδα. Τώρα, η πρόκληση είναι να προχωρήσουμε, πέρα από αυτούς τους πρωταθλητές των ελληνοκαναδικών οικονομικών σχέσεων, σε μια νέα γενιά επενδυτών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις σημαντικές ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η Ελλάδα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Η επιστολική ψήφος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο. «Ξεκινήσαμε στις προηγούμενες εκλογές με τη δημιουργία εκλογικών τμημάτων στις πρεσβείες μας και στα προξενεία μας. Αλλά τώρα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Τώρα, μπορείτε πράγματι να ψηφίσετε, αν έχετε δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, απλά με την εγγραφή σας στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Για πρώτη φορά, θα χρησιμοποιήσουμε την επιστολική ψήφο προκειμένου να συμμετάσχετε στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, διότι ουσιαστικά πρόκειται για μια δοκιμαστική διαδικασία για το τι θα συμβεί στις εθνικές εκλογές. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές μπορεί να μην είναι οι πιο σημαντικές εκλογές για εσάς ώστε να συμμετάσχετε, αλλά χρειαζόμαστε έναν υψηλό αριθμό συμμετοχής προκειμένου να πείσουμε τους σκεπτικιστές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι πράγματι πρέπει να επεκτείνουμε το ίδιο, όχι απλώς το ίδιο δικαίωμα, αλλά να προσφέρουμε την ίδια ευελιξία όταν πρόκειται για τις εθνικές εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε κάλεσμα συμμετοχής στη διαδικασία. «Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντικές γιατί ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά την Ελλάδα. Αφορά, επίσης, και τον Καναδά, γιατί η Ευρώπη και ο Καναδάς είναι εταίροι. Δεν μιλάμε μόνο για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Είμαστε εταίροι στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του σήμερα. Και είναι αρκετές αυτές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». 

Όσον αφορά στις γεωπολιτικές αλλαγές που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας. 

«Η Ευρώπη, ορισμένες οικονομίες στην Ευρώπη ειδικότερα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα εξαρτημένες από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό έχει αλλάξει, και πιστεύω ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να βασιστούμε περισσότερο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, στο εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, διότι είμαστε το φυσικό σημείο εισόδου του LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια. Πράγματι στέλνουμε αέριο στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Χρησιμοποιούμε τους παλιούς ρωσικούς αγωγούς, αντιστρέφοντας τη ροή τους και στέλνοντας αέριο από τον νότο στο βορρά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

»Όμως, αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο θα μετατοπιστούν οι εμπορικές ροές τα επόμενα χρόνια ή την επόμενη δεκαετία, αυτό που περιγράφετε, ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, είναι για εμένα ένα ιδιαίτερα οραματικό στρατηγικό project. Διότι, εάν εξετάσετε τη θέση της Ινδίας ως αναπτυσσόμενης δύναμης, ως πιθανώς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το 2030, ως εναλλακτικό πάροχο αγαθών και υπηρεσιών αντί της Κίνας, πώς θα βρουν τα ινδικά προϊόντα τον δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή αγορά; Αρκεί να δείτε τον χάρτη για να καταλάβετε ότι αυτός ο εναλλακτικός διάδρομος, ο οποίος ουσιαστικά παρακάμπτει και το Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, έχει ως τελικό σημείο την Ελλάδα, την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα λιμάνια μας, τα σιδηροδρομικά μας δίκτυα, τα κέντρα logistics θα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν». 

Διαχείριση φυσικών καταστροφών

Ερωτώμενος σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, έκρινε πως «είναι και απειλή και ευκαιρία. Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η διαχείριση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, είχαμε μια μεγάλη πλημμύρα στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Ελλάδα, που είναι η κύρια γεωργική μας περιοχή, τον Σεπτέμβριο, μια φοβερή καταιγίδα. Μία από αυτές τις καταιγίδες που οι επιστήμονες μας λένε ότι συμβαίνουν μια φορά στα χίλια χρόνια, αλλά ποτέ δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι γι΄ αυτά τα στατιστικά σε αυτό το νέο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης. Αυτά τα ακραία φαινόμενα, λοιπόν, μας κοστίζουν πολλά χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνω τόση έμφαση στην προσαρμογή όσο και στον μετριασμό των επιπτώσεων».

Σε άλλο σημείο εξέφρασε τον φόρο του πως «αν δεν σκεφτούμε πιο προνοητικά για την προσαρμογή, που σημαίνει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σήμερα ή αύριο, μπορεί πράγματι να χάσουμε την υποστήριξη του πληθυσμού μας όσον αφορά τη διασφάλιση ότι είναι μαζί μας όταν πρόκειται για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μετάβαση που πρέπει να κάνουμε. Ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη, δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, ακόμα και όταν πρόκειται για δασικές πυρκαγιές, την ενεργό διαχείριση των δασών. Αυτοί είναι τομείς πολιτικής στους οποίους μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον Καναδά. Στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα. Περισσότερη δουλειά και περισσότερες επενδύσεις στην αντιπλημμυρική προστασία. Αυτές οι επενδύσεις έχουν πράγματι λογική οικονομικά μιλώντας, διότι αν δούμε τις ζημιές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση ακραίων κλιματικών φαινομένων, είναι πολύ ακριβές. Θέματα όπως η ασφάλιση κατά των κλιματικών καταστροφών, επίσης ένα μεγάλο θέμα για στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο. Για παράδειγμα, βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο οι αγρότες μας ασφαλίζονται έναντι των γεωργικών ζημιών».

«Βέβαια, όμως, μπορεί επίσης να δημιουργήσει κάποιες ευκαιρίες. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ, για παράδειγμα, στον τουρισμό. Μία από τις κύριες προκλήσεις της Ελλάδας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δεν θέλουμε κατ' ανάγκη οι άνθρωποι να έρχονται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν θα έχει πολύ κόσμο και ίσως πολύ ζέστη. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την Ελλάδα ως έναν προορισμό για όλο τον χρόνο. Καθώς οι συνήθειες των ανθρώπων, ο τρόπος που ταξιδεύουν, πράγματι αλλάζουν, βλέπουμε ότι αυτό γίνεται πράξη. Η σεζόν μας αρχίζει τον Μάρτιο, σε πολλά μέρη. Μπορεί να τελειώσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν πτήσεις από τον Καναδά προς την Ελλάδα ή από την Ελλάδα προς τον Καναδά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διότι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε. Αλλά και η κλιματική αλλαγή θα έχει αντίκτυπο όσον αφορά το τουριστικό μας προϊόν, και πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economic Club Canada | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το όραμα Μητσοτάκη για την Ελλάδα

Ερωτώμενος για το όραμά του για την Ελλάδα για τα επόμενα «20, 30, 40 χρόνια», είπε: «Θέλω η Ελλάδα να είναι μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, να μην μένει πίσω, να είναι πρωταγωνίστρια. Αν δείτε χώρες όπως η Ιρλανδία, για παράδειγμα, που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δεκαετία του '70 και ήταν αρκετά φτωχές, και τώρα βρίσκονται πολύ μπροστά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, θέλω η Ελλάδα να είναι μία από αυτές τις χώρες που έχουν κάνει πραγματικά αυτό το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Θέλω όμως να διασφαλίσω ότι η ανάπτυξη που δημιουργούμε θα έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ότι θα είναι βιώσιμη. Εστιάζουμε πολύ στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο στην περίπτωσή μας είναι απολύτως κρίσιμο για την κύρια βιομηχανία μας, που είναι ο τουρισμός. Είναι αδιανόητο να σκεφτούμε οποιονδήποτε άλλον τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού, παρά να εστιάσουμε στον βιώσιμο τουρισμό.

»Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτό που πιστεύω ότι είναι το θεμελιώδες πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατιών σήμερα, την εισοδηματική ανισότητα. Η βασική αιτία της δυσαρέσκειας εντός των φιλελεύθερων δημοκρατιών έγκειται στη μεγάλη ανισότητα κατανομής του πλούτου, μεταξύ εκείνων που έχουν στη διάθεσή τους πολλά κεφάλαια, μεγάλες περιουσίες, και εκείνων που έχουν μείνει πίσω. Κατά τη γνώμη μου, η ανάπτυξη που πρέπει να δημιουργήσουμε πρέπει να είναι πιο δίκαιη. Πιστεύω ακράδαντα στη δυναμική της αγοράς. Δεν είμαι σοσιαλιστής, μην με παρεξηγήσετε, αλλά πιστεύω θεμελιωδώς ότι τα ζητήματα της εισοδηματικής ανισότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν και ότι όλοι πρέπει να ευημερούν από μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

»Για παράδειγμα, τις επόμενες μέρες θα νομοθετήσουμε την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν μπορώ να σας πω ποια θα είναι η αύξηση γιατί είναι ακόμα μυστικό. Θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι πράγματι θα επωφελούνται από μία αναπτυσσόμενη οικονομία. Ο στόχος μου θα ήταν να έχουμε μία πραγματικά καλά λειτουργούσα δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι θα έχουν καλή πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, καλή εκπαίδευση, καλή υγειονομική περίθαλψη, και σε μια χώρα που θα εστιάζει περισσότερο στην ευτυχία και την ευημερία των ανθρώπων». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA