Μενού
mitsotakis soltz verolino
Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς στο Βερολίνο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, με τον πρωθυπουργό να προχωρά στη συνέχεια σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ήταν προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε στις δηλώσεις του: «Μας απασχόλησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες τους. Μεγάλη σημασία έχει η προστασία των αμάχων και η ανθρωπιστική βοήθεια ενώ πολύ σημαντικό είναι η απελευθέρωση των ομήρων. Παιδιά κρατούνται αιχμάλωτα σε σκοτεινές σήραγγες, μία καταδικαστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων άνευ όρων. Η λύση των δύο κρατών είναι η προοπτική για την περιοχή.

Μιλήσαμε και την κατάσταση στην Ουκρανία που συνεχίζει να μας απασχολεί. Ένας θηριώδης πόλεμος με θύματα καθημερινά. Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούμε ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της στη ρωσική επίθεση. Συζητήσαμε τη διεύρυνση της ΕΕ. Απαραίτητες είναι οι μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες. Στη Γρανάδα συμφωνήσαμε επ'αυτού.

Ο Όλαφ Σολτς συνέχισε λέγοντας: «Ένα άλλο σημαντικό της συνεργασίας μας έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Αυξήθηκε η άφιξη προσφύγων στην Ελλάδα. Θα πρέπει σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο να βρούμε λύσεις. Συζητήσαμε δυνατότητες διαχείρισης των δευτερογενών μετακινήσεων. Θα συνεργαστούμε στενά και στην οικονομία.

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή (17/11) με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.

Οικονομία και μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στις δηλώσεις: «Ήταν μία συνάντηση που επιβεβαιώνει τους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας και Γερμανίας. Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον. Τον Μάρτιο του 2020 ήταν η τελευταία μου επίσκεψη στο Βερολίνο πριν παγώσει η Ευρώπη λόγω κορονοϊού.

Παρά τις δυσκολίες που μεσολάβησαν φέρνω καλύτερα νέα από την Ελλάδα. Από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες της Ευρωζώνης, αυξάνει τις εισαγωγές. Εφαρμόζει μία συνετή πολιτική. Αναμένεται να καταρρίψουμε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από Γερμανούς επισκέπτες στη χώρα μας. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικώνεται, η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως

Ο ακλόνητος προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα που επιβεβαίωσε η ανανεωμένη λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων και θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης. Κοινός ο βηματισμός μας στην πράσινη μετάβαση.  Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά, η ελληνική κοινότητα.

Η σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, συζητήθηκε επίσης. Ένα σημαντικό δείγμα απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια. Μας απασχόλησε η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής αλλαγής. Είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτη γραμμής όπως η Ελλάδας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και πιο συντονισμένα. Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, αναφερθήκαμε στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Να ολοκληρωθεί το σύμφωνο μετανάστευσης. Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο».

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Να στέκεται με βάση τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια στους αμάχους με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας. 

Οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο η λύση των δύο κρατών σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να επικρατήσει και στην Ουκρανία. Μέσω λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια.

Χαιρετίζουμε την απόφαση για ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Προσπάθεια της Ελλάδας να επανέλθουν οι σχέσεις μας την Τουρκία σε πιο ήρεμα νερά.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως θα κάνει και ο κ.Σολτς. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις, την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου. 

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουμε πιο στενή συνεργασία» ενώ κατέληξε με την παροιμία «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται». Μάλιστα απευθύνθηκε στον Γερμανό Καγκελάριο και στα γερμανικά.

Τι περιλάμβανε η ατζέντα

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Σολτς, βρέθηκε η οικονομία, η ενέργεια και η κατάσταση σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Την Δευτέρα (13/11) ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς.

Στη συζήτηση με τον ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως βασικό στόχο, μετά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τη σύγκλιση με την Ευρώπη.

Επίσης, ζήτησε ευελιξία όσον αφορά στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και υπογράμμισε ότι «μόνο μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής θα αρχίσουν να μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA