Μενού
mitsotakis vouli
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

«Προκλητική» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τη στάση που τήρησε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της.

Κατά την ορκωμοσία της η κα Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα άλλαξε το κείμενο και αντί να αναφερθεί στη γείτονα χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», χρησιμοποίησε τη λέξη «Μακεδονία». 

Ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στα social media, επεσήμανε πως η επιλογή αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Σύνταγμα της ίδιας της της χώρας. 

«Η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της» έγραψε, ειδικότερα. 

Παράλληλα, σημείωσε πως «ναρκοθετεί» το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, «όπως ήδη δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

Αφού υπενθυμίζει πως, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία είχε σταθεί κατά της Συμφωνίας και είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που δημιουργεί, υπογραμμίζει πως τη σεβάστηκε όμως. 

«Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας» ανέφερε. 

«Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Η έντονη αντίδραση της Αθήνας 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση σχετικά με το τι έλαβε χώρα στην ορκωμοσία της κα Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η Αθήνα αντέδρασε με έντονο τρόπο, καταδικάζοντας τη στάση της.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εξαρτάται, άμεσα, από την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Η Ελλάδα δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας» αναφέρθηκε, ειδικότερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA