Μενού
Kiriakos Mitsotakis SKAI
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

O Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης (16/05) στο στούντιο της εκπομπής «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, λέγοντας:

«Το θετικό είναι ότι συνομιλούμε. Οφείλουμε να προσπαθούμε να επιλύουμε ειρηνικά τις διαφορές μας.

Έχει συντελεστεί μία βελτίωση των σχέσεών μας τους τελευταίους μήνες με έλλειψη έντασης στο Αιγαίο. Ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική της, της δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Υπάρχει πρόοδος στα ζητήματα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι ροές μεταναστών στο Αιγαίο.

Επίσης η συμφωνία με τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Έχουμε επενδύσει σημαντικά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και το πλέγμα των συμμαχιών μας για να έχουμε μία ευρωπαϊκή και αμερικανική υποστήριξη στα δίκαιά μας.

Χαιρετίζω το ότι αφήσαμε πίσω την ένταση και ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα χωρίς να είμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

«Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία»

Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για δημιουργία θαλασσίων πάρκων. Βεβαίως και θα γίνουν και δεν αφορά αυτό την Τουρκία. Αν κάνουμε ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, αυτό αφορά την Τουρκία. Δεν αποκρύπτεται τίποτα και η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός.

Η Ελλάδα προσέρχεται σε τέτοιες συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές της. Το να μπουν κάποιοι περιορισμοί σε συνεννόηση με τους ψαράδες μας, είναι κάτι άλλο. Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει. 

Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο. Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη που υπάρχει ακόμα.

Ξαφνικά η αντιπολίτευση έχει σηκώσει μία σημαία φτηνού πατριωτισμού χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις της επόμενης ημέρας. Είναι εύκολο να κάνω μία "υπερήφανη" πολιτική που μπορεί να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο αλλά να ζημιώνει τη χώρα.

Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία για το Μεσανατολικό. Θεωρούμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά κρατήσαμε ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Για τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Για το ζήτημα που προέκυψε με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα προειδοποιήσει από το 2019 ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μας υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε. Ο κ. Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του.

Προειδοποίησα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και στον ευρωπαϊκό δρόμο της συγκεκριμένης χώρας.

Αυτό που μας ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τα όρια του παραλογισμού, φέρνοντας στη βουλή προς κύρωση τα μνημόνια.

Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλους τους όρους της Συμφωνίας, η άλλη πλευρά συμμορφώνεται». 

Το «ευρωπαϊκό Iron Dome»

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Όταν μιλώ για ευρωεκλογές, πρώτα απ’ όλα προτάσσω την ευρωπαική τους διάσταση. Μόνο εμείς συζητούμε τι θα συμβεί στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια και ότι πρέπει η Ευρώπη να είναι ενισχυμένη με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει όφελος για τους Έλληνες πολίτες. Σημαίνει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία πχ για Ταμείο Ανάκαμψης. 

Είμαι υπέρμαχος ενός ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου για κοινές αμυντικές δράσεις. Μπορεί να το πούμε ομόλογο. Πιστεύω ότι θα είμαστε πιο πειστικοί στους δύσπιστους αν το συνδέσουμε το εργαλείο με έργα κοινής άμυνας. Έχω υπόψη έναν θόλο ευρωπαϊκό που θα καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής. Ένα ευρωπαϊκό Iron Dome. Το επεξεργάζομαι ήδη για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας. 

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεωκοπία»

Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα και το αναγνωρίζουμε. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις, κάποιες αποδίδουν περισσότερο ενώ θα αναζητήσουμε και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις απέναντι στις πολυεθνικές.

Υπάρχει πρόβλημα στα τρόφιμα όχι στο ρεύμα. Η μόνη απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών. Αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά και τις οικογένειες με παιδιά.

Δεν πρόκειται ποτέ να ξαναζήσουμε τις εποχές της χρεωκοπίας, έχω δεσμευτεί για αυτό.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεωκοπία. Δεν είναι κοστολογημένο. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να τους λέμε αχαλίνωτα ψέμματα όπως κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν θα αρχίσει να υποχωρεί η ακρίβεια, θα μείνουν οι υψηλότεροι μισθοί. Σήμερα η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 10% από το 17% που ήταν. Πλέον οι εργοδότες ζητάνε εργαζόμενους.

Ο στόχος των ευρωεκλογών

Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να τεθεί σε αμφιβολία το έργο της κυβέρνησης. Στόχος να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Η αντιπολίτευση έχει ανάγει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν αρχικά. Η επιστολική ψήφος είναι μία μεγάλη θεσμική τομή. Αμέσως μετά θα πάμε στη Βουλή για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, τουλάχιστουν για τους εκτός Ελλάδας πολίτες, να μπορούν να ψηφίσουν.

Οι εκλογές έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο και εθνικό περιεχόμενο. Η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί  να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της και να υλοποιήσει ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τον νέο δικαστικό χάρτη, και πολλά άλλα. Αύριο (17/05) θα παρουσιάσω το ψηφιακό φροντιστήριο που θα λειτουργήσει δωρεάν από την επόμενη χρονιά.

Για ανασχηματισμό και εθνικές εκλογές

Μπορώ να σας πω ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η ΝΔ θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027. Είμαι εν ενεργεία πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός. Όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο έμπειρος και δημιουργικός. Πάμε για εξάντληση της τετραετίας. Θέλω να τιμήσω τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη που μου έδωσαν.»

Στο τέλος της συνέντευξης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να είναι δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό της Ευρωλίγκας στο Final4 του Βερολίνου ενώ συνεχάρη τον Ολυμπιακό για την επιτυχία του να φτάσει στον τελικό του Conference League.

Θέλω ν

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA