Μενού
mitsotakis tseferin
Διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους πρωταγωνιστές της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στο συλλογικό αίτημα «Ως εδώ!», εμφανίστηκε χθες ο Πρωθυπουργός, που επιδίωξε με την ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της UEFA και των εκπροσώπων της «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου να ενεργοποιήσει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς απέναντι σε μία «μάστιγα» με διεθνείς διαστάσεις.

«Κανένας δεν επιτρέπεται να μείνει αμέτοχος στην εφαρμογή του νόμου και των προωθούμενων μέτρων», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά του προς τους Βαγγέλη Μαρινάκη (ΟΣΦΠ), Γιάννη Αλαφούζο (ΠΑΟ), Δημήτρη Μελισσανίδη (ΑΕΚ) και Αρτούρ Νταβιντιάν (ΠΑΟΚ), πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο πριν ανακοινωθεί επισήμως η νέα δέσμη μέτρων για την αποτροπή όσων χρησιμοποιούν προσχηματικά τον αθλητισμό για να προβούν σε βιαιότητες και εγκληματικές πράξεις.

Προειδοποίησε, δε, ότι για όσες ΠΑΕ δεν συνεργαστούν στην απομόνωση των παραβατικών στοιχείων καραδοκεί βαρύς πέλεκυς που μπορεί να φτάσει ακόμα και στον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ τους κάλεσε να εφαρμόσουν την εκ του νόμου υποχρέωσή τους για τις κάμερες στα γήπεδα.

Πλήρης χαρτογράφηση των Συνδέσμων

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα συνδυάσει μέτρα έγκαιρης πρόληψης και αποτελεσματικής καταστολής, επιμένοντας στην ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας. Ως προς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει πλήρης χαρτογράφηση της κατάστασης στις οργανωμένες Λέσχες Φιλάθλων και θα εξειδικευτεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της λειτουργίας ενός μόνο Συνδέσμου με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.

Αναφορικά με την ανάληψη της αρμοδιότητας του ελέγχου εισόδου και ταυτοποίησης στις οργανωμένες θύρες οπαδών από την ΕΛ.ΑΣ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται αιφνιδιαστικά σε ματς που κρίνεται απαραίτητο,  με συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο και με κριτήρια την επικινδυνότητα πρόκλησης επεισοδίων και το «κακό» παρελθόν.

Οι ίδιες πηγές, τονίζουν, πως τόσο ο  Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από την εφαρμογή του μέτρου παρά τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει σε πρώτη φάση από εκείνους που θεωρούν τις εν λόγω θύρες «άβατα». Πρόκειται εξάλλου για μία παρέμβαση με την οποία συμφώνησαν κατά τις ίδιες πληροφορίες και οι ΠΑΕ, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν στον όγκο του έργου με τις δυνάμεις ασφαλείας των γηπέδων.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις

Πέραν των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, τις επόμενες ημέρες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να ανακοινώσει μία επιπλέον δέσμη παρεμβάσεων κυρίως τεχνικής φύσεως, ενόψει και της έναρξης του ελληνικού πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές θα συγκαταλέγεται μία καμπάνια ενημέρωσης μέσω 4λεπτων spot κατά της οπαδικής βίας με πρωταγωνιστές δημοφιλείς ποδοσφαιριστές, τα οποία θα προβάλλονται υποχρεωτικά πριν την έναρξη του ματς από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα μετάδοσης αγώνων. Επιπλέον, εξετάζονται καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία είτε κάποιου είδους προγράμματα που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.

Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως συγκρατούν ως εξαιρετικά θετικό στοιχείο, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο, το γεγονός ότι για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της UEFA με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας για τα εθνικά πρωταθλήματα και οι Πρόεδροι των 4 μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας, συμφωνώντας στην στενή συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων μετατρέπουν τον αθλητισμό από χαρά σε θρήνο.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δρομολόγηση της πρότασης του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου βίας με στόχο την εκπομπή SOS της UEFA ως προς την υψηλή επικινδυνότητα γεγονότων σχετιζόμενων με επικείμενα ποδοσφαιρικά ματς και τη δημοσιοποίηση αδελφοποιήσεων ομάδων.

Ποια κράτη θα συμμετάσχουν, πώς ακριβώς θα λειτουργήσει και πότε θα τεθεί σε ισχύ, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία εκκρεμούν απαντήσεις, ενώ η σύστασή του θα αποτελέσει crash test για την αποφασιστικότητα του Αλεξάντερ Τσέφεριν να αποκρούσει τον «καρκίνο» όπως είπε ο ίδιος του ποδοσφαίρου και τη συνέπεια της δημόσιας δέσμευσής του να κάνει περισσότερα.  

Η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως προς τον Πρόεδρος της UEFA,  για ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς την απαγόρευση μετακίνησης «υπότροπων» οργανωμένων οπαδών ταυτισμένων με βίαια επεισόδια, αλλά και πιο αυστηρές τιμωρίες με μηδενισμό παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο της ίδιας της UEFA, έδωσε το στίγμα των όσων διημείφθησαν στο παρασκήνιο του τετ α τετ τους.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά ότι «δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες, αλλά θα τις διαλύσουμε» και έστειλε μήνυμα μίας συλλογικής προσπάθειας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεταφορά της «αθλητικής» βίας εκτός γηπέδων με την εμπλοκή μελών του ποινικού υποκόσμου και του περιθωρίου με «άλλοθι» τον παλιό οπαδικό φανατισμό, διαμορφώνεται σε έναν «ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» που δεν αντιμετωπίζεται ριζικά  μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών και τους μηχανισμούς πρόληψης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA