Μενού
Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία για την παροχή άδειας διαμονής σε συγκεκριμένη κατηγορία μεταναστών, με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, να επιμένει στο «όχι».

Η τροπολογία για τους μετανάστες υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, ύστερα από μία συζήτηση που ήταν γεμάτη αντιπαραθέσεις. Τελικώς, πέρασε με 262 «ναι», 32 ψήφισαν «όχι» και υπήρξε και ένα «παρών» από την ανεξάρτητη βουλευτή Αρετή Παπαϊωάννου.

Απόντες από τη διαδικασία ήταν τρεις βουλευτών των Σπαρτιατών, αλλά και η Έλενα Ακρίτα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Σταύρος Μιχαηλίδης του ΠΑΣΟΚ.

Από τα νούμερα, λοιπόν, προκύπτει πως όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν υπέρ της διάταξης, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος. 

Σταθερός στο «όχι» ο Αντώνης Σαμαράς

«Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ψηφοφορία.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως απαιτείται κομματική πειθαρχία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλιώς θα υπήρχε διαγραφή τους.

«Είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες της. Είναι αυτονόητες οι συνέπειες» επεσήμανε το πρωί, στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Όταν ρωτήθηκε εάν θα διαγραφούν οι διαφωνούντες, απάντησε θετικά. «Ό,τι προβλέπεται διαχρονικά».

Ωστόσο, για την περίπτωση του πρώην προέδρου του κόμματος, κ. Σαμαρά, είχε εφαρμοστεί - από χθες κιόλας - εξαίρεση και έτσι ψήφισε κατά το δοκούν. «Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς« είχε αναφέρει ο κ. Μαρινάκης.

Το ορίζει η τροπολογία

Στην τροπολογία, να υπενθυμιστεί, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  • διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
  • διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
  • συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
  • συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας

Ως στόχοι της έχουν οριστεί τα εξής:

  • η ρύθμιση εισάγει μια διαδικασία που επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι ευρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας για πολλά έτη στην Ελλάδα, διαδικασία που θα ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Άλλωστε, για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής,
  • η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά. Σημειώνεται ότι στόχος της θέσπισης των δύο αυτών θέσεων είναι ο συντονισμός των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των αρχών ασφαλείας και επιβολής του νόμου, και η προώθηση της συνεργασίας στους τομείς αυτούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ευρωπαίου Συντονιστή Επιστροφών, αφετέρου τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών,
  • η παρέμβαση θεσπίζει μια διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού αλλοδαπών πολιτών που βρίσκονται για πολλά έτη στην Ελλάδα και απασχολείται σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, με μαύρη, αδήλωτη εργασία. Στόχος της διάταξης είναι αυτοί οι εργαζόμενοι να βγουν από την ανωνυμία και να τους παρασχεθεί η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης, δεδομένων των αυξημένων αναγκών για εργατικό δυναμικό σε όλους τους τομείς της χαμηλής και μέσης ειδίκευσης της ελληνικής οικονομίας. 

Σημειώνεται πως η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA