Μενού
mitsotakis-mplinken-xania
Το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Άντονι Μπλίνκεν
  • Α-
  • Α+

Σε ένα χρονικό διάστημα τριών έως πέντε εβδομάδων, δηλαδή περί τα τέλη Ιανουαρίου με μέσα Φεβρουαρίου, εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι θα προωθηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν το ελληνικό αίτημα για την αγορά μίας συν μίας μοίρας F-35, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ επικαλούμενος αξιόπιστη πηγή με γνώση των όσων διημείφθησαν χθες στα Χανιά κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανότερο τον Φεβρουάριο, για να τρέξουν ταυτόχρονα δύο βήματα. Η αποστολή της επιστολής της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική για την αποδοχή της προσφοράς της Ελλάδας και η αντίστοιχη προς την Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου για να εγκρίνει την εκκίνηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με στόχο τα πρώτα F-35 να προσγειωθούν στην 117 πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας το 2028.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν βεβαίως ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έκανε χθες κάποια ρητή αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία και χρονοδιάγραμμα.

F-35: «Το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Η φιλοσοφία της συζήτησης, ωστόσο, με τον κ. Μπλίνκεν και κατά τις συνομιλίες με το διευρυμένο σχήμα (με τον Υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, την ΥΦΥΠΕΞ Α. Παπαδοπούλου, τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού Α. Μ. Μπούρα και την Ειδική Σύμβουλο Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας Αριστοτελία Πελώνη) ήταν ότι «το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί να περιμένει άλλο» και ότι «η δρομολόγησή του όχι απλώς δεν θα χρονίσει αλλά θα γίνει σύντομα…».

Εξ ού και από χθες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», ενώ και ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος με ανάρτησή του στη συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν τόνισε πως: «Κάναμε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώσαμε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας».

Νωρίτερα, δε, σήμερα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι: «Περιμένουμε θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό (το ελληνικό αίτημα για τα F-35)» και πρόσθεσε πως: «αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν θα αργήσει καθόλου αυτή η απάντηση». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA