Μενού
kyriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το σχέδιο εξασφάλισης κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την ταχεία ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας από τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel, θέτει σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός έχοντας διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος και το εύρος των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν κάτω από τόνους νερού και λάσπης.

Μετά το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε από τη Λάρισα ότι η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πλημμυροπαθών σε κάθε τους βήμα και την ανακοίνωση του πρώτου πακέτου μέτρων για την άμεση επούλωση των πληγών κατοίκων, επιχειρήσεων, αγροτών και κτηνοτρόφων και της έκτακτης χρηματοδότησης των πληγέντων Δήμων και Περιφερειών με 45 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα άμεσης αποκατάστασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο (12/09) στο Στρασβούργο για να μεταφέρει στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ένα άλλο διττό μήνυμα.

Ότι η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας οικονομικά την Ελλάδα στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών της και ότι πρέπει να ανασχεδιάσει συνολικά το ύψος των πόρων που δαπανά για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί ήδη η κλιματική κρίση, δείχνοντας τα «δόντια» της σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχέδιο ανασυγκρότησης

Στο «μικροσκόπιο» του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο θα τον συνοδεύει βρίσκεται η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών και τα αγροτικά ταμεία.

Στο σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου εξάλλου βρίσκεται προς υλοποίηση σε δεύτερη φάση και ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας κατά τα πρότυπα εκείνου που ακολουθήθηκε στη Βόρεια Εύβοια, ώστε τόσο οι κάτοικοι όσο και όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή να παραμείνουν στον τόπο τους. Τα δε έργα υποδομών που πρέπει να δρομολογηθούν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι πλέον πολύ πιο ισχυρή και ανθεκτική για να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται και η αρωγή της Ευρώπης, ώστε να μην επωμιστούν το κόστος της ανασυγκρότησης μόνον οι Έλληνες φορολογούμενοι δια του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αυριανή του μετάβαση λοιπόν στο Στρασβούργο συνιστά σύμφωνα με συνεργάτες του την απτή απόδειξη της αποφασιστικότητάς του να διεκδικήσει πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και τη δημιουργία ακόμη πιο ισχυρών υποδομών απέναντι σε ολοένα μεγαλύτερης έντασης καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, από σήμερα θ’ αρχίσει να «τρέχει» και η κρατική αρωγή μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις, αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο, με τους συναρμόδιους Υπουργούς να διαβεβαιώνουν ρητά από τη Λάρισα ότι δεν θα μείνει κανένας αβοήθητος.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Η τρέχουσα εβδομάδα πάντως και δη το Σαββατοκύριακο οπότε και θα πραγματοποιήσει εντέλει την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, θα αποτελέσει ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ με την αντιπολίτευση, στα πυρά της οποίας περί ελλιπούς αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας αναμένεται να απαντήσει ο ίδιος.

Προϊδέασε άλλωστε γι’ αυτό και χθες σημειώνοντας πως: «Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Στη ΔΕΘ πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει και τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, τον τρόπο υλοποίησης και ελέγχου μεγάλων έργων υποδομής όπως αυτά που χρειάστηκαν μετά τον Ιανό και εκείνων που θα απαιτηθούν τώρα και τυχόν σκέψεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σήμερα (11/09) ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον Έβρο που δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές, υλοποιώντας την αναβληθείσα λόγω της θεομηνίας Daniel επίσκεψή του στην περιοχή.

Συγκεκριμένα θα μεταβεί στο δάσος της Δαδιάς, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και να ενημερωθεί για τα δρομολογούμενα έργα και εκείνα ενίσχυσης της άμυνάς του σε ανάλογα φαινόμενα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη με εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Νωρίτερα θα παραστεί στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Παλαγία το οποίο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Δείτε επίσης:

Ντελίβερι πιτσαρίας αποκαλύπτει πόσα tips έβγαλε σε ένα βράδυ - Γιατί έγινε viral

11η Σεπτεμβρίου: Το τέταρτο αεροπλάνο και η μόνη αεροπειρατεία που απέτυχε

Κρήτη: Παντρεύτηκαν η 82χρονη Παρασκιώ και ο 41χρονος Κωστής

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA