Μενού
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Εκρέμ Ιμάμογλου | (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ)
  • Α-
  • Α+

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σήμερα, Κυριακή (7/1) συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι «ως αξιωματική αντιπολίτευση, και εγώ προσωπικά, είμαστε υπέρ του θετικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και όλης της προσπάθειας την οποία κι εσείς υποστηρίζετε για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ακόμη στον Εκρέμ Ιμάμογλου τις οικογενειακές του ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του στην ελληνοορθόδοξη κοινότητα και τον προσκάλεσε στην Αθήνα.

Ολόκληρη η δήλωση από τον Στέφανο Κασσελάκη

«Ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια, για την θερμή υποδοχή. Να σας ευχαριστήσω καταρχήν για τη στήριξη που έχετε δώσει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα εδώ στην Κωνσταντινούπολη, σε πολλά ζητήματα αλλά κυρίως σε ζητήματα υποδομών. Μπορεί να μην το ξέρετε αλλά έχω ρίζες στην Πόλη. Ο προπάππους μου και η γιαγιά μου ήταν από εδώ. 'Αρα αισθάνομαι και συγκινημένος και στο σπίτι μου εδώ στην Πόλη.

Είμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση, και εγώ προσωπικά, υπέρ του θετικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και όλης της προσπάθειας την οποία κι εσείς υποστηρίζετε για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών. Γνωρίζω επίσης ότι κι εσείς έχετε εφαρμόσει ένα μεταρρυθμιστικό έργο εδώ στην Κωνσταντινούπολη, όπως πχ με τις διάφορες κοινότητες, αλλά και με το μετρό.

Όπως μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας από εδώ και πέρα θετικά, θα ήταν ευπρόσδεκτο για εμάς και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και θα είστε ευπρόσδεκτοι βεβαίως και στην Αθήνα να μας συναντήσετε εκεί όταν μας επισκεφτείτε».

Θερμή υποδοχή από τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με τις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με πόλεις της Ελλάδας. Ο κ. Ιμάμογλου μετέφερε στον κ. Κασσελάκη τους χαιρετισμούς του προέδρου του κόμματός του, Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος εξελέγη και αυτός πρόσφατα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως και ο κ. Κασσελάκης- και ευχήθηκε να ακολουθήσει μια επιτυχημένη περίοδος και για τις δύο χώρες.

Ολόκληρη η προσφώνηση του Εκρέμ Ιμάμογλου προς τον Στέφανο Κασσελάκη έχει ως εξής: «Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ που σας βλέπω στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτα απ' όλα, σας εύχομαι μια όμορφη μέρα στην Κωνσταντινούπολη. Σας τοποθετήσαμε απέναντι με μια υπέροχη φωτογραφία της Κωνσταντινούπολης, έτσι ώστε τόσο η θέρμη όσο και τα συναισθήματά σας να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι βέβαια σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με τις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με πόλεις της Ελλάδας. Μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο σχέσεων με πολλές πόλεις της Ελλάδας, ιδίως με την Αθήνα, τόσο μέσω των μεμονωμένων πόλεών μας όσο και μέσω του Β40, του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων που έχουμε δημιουργήσει από κοινού. Φυσικά, θέλουμε να το αναπτύξουμε αυτό ακόμη περισσότερο και να το διαχειριστούμε με τη μορφή πολύ πιο εντατικών σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας εκλογές. Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε ισχυρότερα βήματα μεταξύ των πόλεων μετά τις εκλογές. Φυσικά, σας καλωσόρισα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτά τα συναισθήματα της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ως μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ως μέλος ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με συνοδεύει σήμερα ο κ. Γκιοκχάν, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας μας από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Ως κόμμα με το οποίο έχουμε καλές σχέσεις, σας συγχαίρω για την εκλογή σας ως προέδρου και σας εύχομαι πολλές επιτυχίες.

Ήταν μια σύμπτωση πριν από λίγο καιρό. Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Οζγκιούρ Οζέλ, τον πρόεδρό μας, και εύχομαι αυτή η διαδικασία, η οποία συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας του αυτή την περίοδο, να είναι μια επιτυχημένη περίοδος και για τις δύο χώρες. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του. Σας καλωσορίζω και πάλι και σας εύχομαι καλή επιτυχία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA