Μενού
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κείμενο - δήλωση για το κόμμα «Σπαρτιάτες» ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο τονίζεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποκλεισμού τους από την κάλπη, καθώς ο πραγματικός αρχηγός τους έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία.

Για το ζήτημα έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, νέα πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη σε σχέση με κατάθεση υπομνήματος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των «Σπαρτιατών». Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κείμενο - δήλωση για το εν λόγω κόμμα.

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει κείμενο που αναδεικνύει τις κυβερνητικές ολιγωρίες. «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από βαστάζους και από υπομνήματα», σημειώνει ο κ. Αυλωνίτης.

Το κείμενο - δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές

«Η εγκληματική δράση της "Χρυσής Αυγής" αποτέλεσε ένα ισχυρό συναγερμό για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Αποδείχθηκε μάλιστα δικαστικώς ότι τέτοιου τύπου νεοναζιστικά μορφώματα δεν μένουν στα λόγια, αλλά οργανώνονται ως δολοφονικές συμμορίες, παραβιάζουν τους κανόνες δικαίου, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά αφαιρούν ζωές.

Μάλιστα οι ηγέτες αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για τις εγκληματικές πράξεις τους. Καμιά ψευδαίσθηση συνεπώς δεν μπορεί να παραμένει.

Η καταδίκη αυτή όμως δεν ήταν αρκετή για να κόψει το εγκληματικό τους μένος. Τα στελέχη, οι πρακτικές και η ιδεολογία της "Χρυσής Αυγής" μέσα από πολλαπλά τεχνάσματα "επιβιβάστηκαν" σε βραχύβια σχήματα και σε ήδη υπάρχον κόμμα για την λαθραία επάνοδο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο καταδικασμένος εγκληματίας Κασιδιάρης δεν υποστήριξε απλώς κάποιο συγγενές "ιδεολογικά" κόμμα, αλλά εμφανιζόταν να είναι ένα και το αυτό, το αντιμετώπιζε ιδιοκτησιακά, θεωρούσε δε την επιτυχία του κόμματος δική του επιτυχία!

Οι "Σπαρτιάτες" εισήλθαν στη Βουλή (στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023) με μέλη των συνδυασμών να προέρχονται από τον κομματικό σχηματισμό του Κασιδιάρη. Οι βουλευτές άλλωστε όπως και ο αρχηγός δεν παρέλειπαν να υπενθυμίζουν τη στενή σχέση τους με τον Κασιδιάρη και να αναγνωρίζουν ότι η είσοδός τους στη Βουλή οφειλόταν σ’ αυτόν και τη στήριξή του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του φανερού αρχηγού Στίγκα ότι ο Κασιδιάρης υπήρξε η "κηροζίνη" στην εκλογική επιτυχία.

Οι μεταγενέστερες εντάσεις στην κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, πάντα με επίκεντρο το ρόλο του Κασιδιάρη, προσομοιάζουν με εκείνες γύρω από τον αληθινό Αρχηγό ενός κόμματος. Μάλιστα, η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκε στο πλευρό του Κασιδιάρη και κατά του εικονικού Αρχηγού.

Καταγγέλθηκε δε ότι οι βουλευτές επισκέπτονταν τον Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού, στον οποίο ως αληθινό "ηγέτη" υπέβαλαν τα σέβη τους και έπαιρναν οδηγίες. Ο "φανερός" αρχηγός Στίγκας έκανε λόγο στη Βουλή για τους βουλευτές των Σπαρτιατών ως καθοδηγούμενους από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα τύπου Greek mafia.

Ο Κασιδιάρης, από την άλλη, λειτουργούσε ως de facto αρχηγός του κόμματος, όταν κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, χρησιμοποιώντας ομοιάζουσες αφίσες αλλά και παρόμοια συνθήματα, ώστε να γίνεται οπωσδήποτε η σύνδεση από το εκλογικό σώμα. Προκύπτει εξάλλου πλειάδα κοινών υποψηφίων των Σπαρτιατών και σχημάτων του Κασιδιάρη, σε εθνικές ή αυτοδιοίκητές εκλογές.

Ο Κασιδιάρης ασκούσε και εξακολουθεί να ασκεί πραγματική ηγεσία του κόμματος Σπαρτιάτες προς το εκλογικό σώμα. Ξεκάθαρα, το κόμμα Σπαρτιάτες είναι η "αφανής εταιρεία" του Κασιδιάρη για να ξεγλιστρήσει από τη νομοθεσία, καταστρατηγώντας τα κωλύματα που έχουν τεθεί. Άλλωστε και στο παρελθόν, σε αντίστοιχη προσπάθεια, ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε ότι ήταν ο "μοναδικός πραγματικός αρχηγός" και τον απέκλεισε από τις εκλογές.

Πρόσφατα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, την άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Υπόδικοι σ’ αυτή την δίωξη είναι αφενός οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών, αφετέρου ο Κασιδιάρης για ηθική αυτουργία, ως πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Όλοι αυτοί εξαπατούσαν τους ψηφοφόρους οι οποίοι επέλεγαν ψηφοδέλτιο "Στίγκα" και τους έβγαινε "Κασιδιάρης"!

Σύμφωνα με το άρ. 32 π.δ 26/2012 δεν ανακηρύσσεται συνδυασμός αν στην «πραγματική ηγεσία" του συμμετέχουν πρόσωπα καταδικασμένα για ορισμένα εγκλήματα. Πραγματική ηγεσία είναι εκείνη που διαφέρει από την φανερή η οποία είναι "εικονική".

Προϋπόθεση, εξάλλου, για να ανακηρυχθεί το κόμμα αποτελεί η οργάνωση και η δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην περίπτωση των "Σπαρτιατών" συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις αποκλεισμού, δηλ. πραγματικός αρχηγός, άλλο από τον φανερό, ο οποίος είναι καταδικασμένος.

Απ’ όλα τα παραπάνω, προκύπτει ανενδοίαστα κώλυμα του συνδυασμού "Σπαρτιάτες" για την ανακήρυξη και συμμετοχή του στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς ο πραγματικός αρχηγός του (Κασιδιάρης) έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση.

Είμαστε μπροστά σε μια ακόμα προσπάθεια να βγει το ναζιστικό μόρφωμα από το λαγούμι του για να συνεχίσει την εγκληματική του δράση, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μάλιστα. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Η Δημοκρατία μας δεν ανέχεται μασκαρέματα, πολιτικούς μαριονέτες, εικονικούς και πραγματικούς αρχηγούς κομμάτων. Πιο πολύ όμως δεν ανέχεται νεοναζιστές να εμπαίζουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας και να χειραγωγούν το εκλογικό σώμα. Ο κίνδυνος διασυρμού της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποφευχθεί.

Δεν μπορεί όμως και να γίνει αποδεκτή η υποκρισία για αυτή την κατάληξη. Οι ευθύνες της ΝΔ για την "δι’ αντιπροσώπων" παρουσία του Κασιδιάρη στην Βουλή και τη νέα απόπειρά του να μπει στο ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλες.

Η πολιτική ατολμία και η νομοθετική αβελτηρία που επέδειξε η Κυβέρνηση με τρεις αποτυχημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση, αποθράσυναν τους νεοναζιστές. Όπως και η μη διαψευσθείσα συνάντηση Υπουργού με ανώτατο δικαστικό για τις νομοθετικές αλλαγές.

Η αποτυχία των επιλογών της κυβέρνησης και οι ευθύνες της αποδείχτηκαν πολλαπλώς, από τη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από το έλλειμα που αναδεικνύεται για τις ευρωεκλογές αλλά και από την δίωξη που άσκησε πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους εκλεγέντες βουλευτές των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κρατούμενος Κασιδιάρης διεξήγαγε με άνεση ένα διαρκή προεκλογικό αγώνα, μέσα από τη φυλακή, χωρίς να λάβει μέτρα η κυβέρνηση. Η αποτυχία της Κυβέρνησης είναι εμφανής και πολυεπίπεδη.

Πιστεύουμε ότι ο Άρειος Πάγος θα πράξει το σωστό προστατεύοντας τη Δημοκρατία και περισώζοντας το κύρος της εκλογικής διαδικασίας».

Μαρινάκης: «Οι δήθεν υπερασπιστές της Δημοκρατίας μένουν σταθερά μόνο στα μεγάλα λόγια»

Για τη μη - κατάθεση υπομνήματος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των «Σπαρτιατών», τοποθετήθηκε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τη Δημοκρατία την υπερασπίζεται κανείς με πράξεις», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης. «Μόλις χθες αναρωτιόμασταν ως κυβέρνηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά του κόμματος "Σπαρτιάτες". Σήμερα πήραμε την απάντηση», είπε επίσης.

«Ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι της Βουλής, μας ενημέρωσε ότι αποφάσισαν (και μάλιστα μετά από σύσκεψη και με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο) να καταθέσουν "σήμερα κιόλας" υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών. Σήμερα! Ενώ η προθεσμία έχει λήξει από τις 20 του μηνός», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από μια τέτοια υπόθεση που αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη», είπε επίσης.

«Οι δήθεν υπερασπιστές της Δημοκρατίας, που κόπτονται για το Κράτος Δικαίου, συκοφαντώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη, μένουν σταθερά μόνο στα μεγάλα λόγια και στη δημιουργία εντυπώσεων. Όπως τότε που επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA