Η βιαιοπραγία του Λευτέρη Αυγενάκη σε βάρος νεαρού υπαλλήλου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις τελευταίες ώρες απλά και μόνο επειδή είναι ασυνήθιστο για έναν πρώην υπουργό και νυν βουλευτή δυτικού κράτους να συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο.
Οι αντιδράσεις του Κρητικού πολιτικού, κατά τη διάρκεια του θλιβερού συμβάντος, αλλά και μετά από αυτό, καθρεφτίζουν τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας και μοιραία ανοίγει ξανά η συζήτηση για την περιβόητη βουλευτική ασυλία, την οποία ο ίδιος φέρεται να επικαλέστηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο του συμβάντος στο αεροδρόμιο την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσαν στον υπάλληλο ότι μπορεί να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά και ο Λευτέρης Αυγενάκη φέρεται να απάντησε ότι έχει ασυλία.
Τι ισχύει όμως για την ασυλία των βουλευτών και κατά πόσο η αλαζονική απάντηση του πρώην υπουργού ευσταθούσε;
Σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Δηλαδή, οι βουλευτές μπορεί να συλληφθούν, αλλά θα πρέπει να υπάρχει η σχετική άδεια.
Η σχετική άδεια θα πρέπει να αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Το περιστατικό στο αεροδρόμιο, προφανώς και δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.
Τι ισχύει για την ασυλία των βουλευτών
Στο Σύνταγμα, για τα καθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Άρθρο 62: Ακαταδίωκτο των βουλευτών
- Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος.
- Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής.
- Η σχετική άδεια δίδεται από τη Βουλή υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή.
- Η Βουλή, με ευθύνη του Προέδρου της, αποφαίνεται υποχρεωτικά σχετικά με το αίτημα μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής.
- Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής.
- Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.
Δείτε εδώ το άρθρο 62
Άρθρο 61: Ανεύθυνο των βουλευτών
- O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
- O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη. H παράγραφος αυτή έχει εφαρμογή από την προσεχή βουλευτική περίοδο.
- O βουλευτής δεν έχει υποχρέωση μαρτυρίας για πληροφορίες που περιήλθαν σ' αυτόν ή δόθηκαν από αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ούτε για τα πρόσωπα που του εμπιστεύθηκαν τις πληροφορίες ή στα οποία αυτός τις έδωσε.
Δείτε εδώ το άρθρο 61
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.