Μενού
papandreou
Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ το 1991 | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δυο ατάκες που έμειναν στην ιστορία και ένα γαρύφαλλο. Η ιστορία, κάποιες φορές, γράφεται με τους πιο απίθανους τρόπους στα πιο απίθανα μέρη. Τι πραγματικά, όμως, από αυτά που πολλοί θεωρούν δεδομένα, ισχύουν πραγματικά; Απαντήσεις μπορούν να δώσουν μόνο οι ειδικοί. Ένας από αυτούς, ο ιστορικός Σταύρος Παναγιωτίδης το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκε καλεσμένος του Γρηγόρη Αρναούτογλου στην εκπομπή, The 2Night Show και κατέρριψε μύθους που αφορούν την αρχαιότητα και όχι μόνο. Ο ιστορικός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην περιβόητη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, «Τσοβόλα δώστα όλα», όσο και στο γαρύφαλλο του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και τη φράση του Τσώρτσιλ.

«Από ότι έχει πει ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας δεν ήταν μια προτροπή ''δώσε τα λεφτά στον κόσμο να κερδίσουμε τις εκλογές''. Δεν ειπώθηκε σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο. Ήταν μια συγκέντρωση, ο κόσμος εκεί που μιλούσε ο Παπανδρέου άρχισε να φωνάζει ''Τσοβόλας''. Ο Παπανδρέου που είχε συνήθεια να πιάνει κουβέντα με την πλατεία, έκανε ένα λογοπαίγνιο. Μια χαριτωμενιά! Απλά έχει μείνει μέχρι και σήμερα ότι αφορούσε την οικονομική πολιτική. Αλλά δεν ισχύει».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Παναγιωτίδης αναφέρθηκε σε μια άλλη «ατάκα» που έχει μείνει στην ιστορία (αν και, μάλλον, δεν θα έπρεπε). «Το ''Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες'' δεν το είπε ο Τσώρτσιλ. Τη μέρα που μπαίνουν οι Ναζί στην Αθήνα, η εφημερίδα Ακρόπολις το βγάζει στο πρωτοσέλιδό της και ότι ειπώθηκε στην Αγγλία. Δεν ξέρουμε ποιος το είπε. Ξέρουμε ότι δεν το είπε ο Τσώρτσιλ και δεν υπάρχει καμία καταγραφή. Αυτή η σύγχυση υπάρχει και για άλλον λόγο, πέραν ότι κολακευόμαστε γιατί είναι σαν να δίνουμε το στίγμα. Όταν αργότερα, το 2007, είχε βγάλει μια ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν το είπε ο Τσώρτσιλ και το 2010 το Υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ένα βίντεο ότι το είπε αυτός. Αλλά αν δει κάποιος, θα καταλάβει ότι δεν το είπε αυτός, δεν ήταν η φωνή του».

Σε ότι αφορά τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο», τον αγωνιστή της αριστεράς, Νίκο Μπελογιάννη, ο ιστορικός τόνισε: «Ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως έχει αναγνωρίσει και η ελληνική πολιτεία, αδίκως καταδικάστηκε και εκτελέστηκε ως προδότης. Μετά τον Εμφύλιο ήρθε στην Ελλάδα, είχε έρθει να βοηθήσει στον συντονισμό των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ και συνελήφθη. Παράλληλα με την περίοδο που ήταν στη φυλακή και ετοιμαζόταν να δικαστεί βρέθηκε ένα δίκτυο ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του ΚΚΕ. Υποστηρίχθηκε ότι κάνει κατασκοπεία και με άλλους συντρόφους του εκτελέστηκε Κυριακή χαράματα. Σε μέρα και ώρα που δεν έκαναν οι Ναζί στην Κατοχή. Στη διάρκεια της δίκης, δόθηκε στον Μπελογιάννη ένα γαρύφαλλο και έχει μείνει ότι ήταν κόκκινο. Στην πραγματικότητα είχε ένα αχνό χρώμα. Ήταν ή λευκό ή ροζ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA