Μενού
Βασίλης Κικίλιας και Άδωνις Γεωργιάδης
Βασίλης Κικίλιας και Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε μια στιγμή κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει εκ νέου στη στρατηγική ενίσχυσης των εισοδημάτων, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση της δέσμευσής του για ορατό αποτύπωμα των κυβερνητικών πολιτικών στην τσέπη των πολιτών μπορεί να γυρίσει το κλίμα για την κυβέρνηση αποκαθιστώντας την επαφή της με τα κοινωνικά στρώματα που τη στήριξαν εκλογικά, το ενδοκυβερνητικό ζήτημα στο οποίο εξελίχθηκαν οι ανακοινώσεις για νέες αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το γαλάζιο κύμα αντιδράσεων - από άλλους πιο αιχμηρό κι από άλλους ηπιότερο – για την εξαίρεση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών από τις αυξήσεις, κρίθηκε από την Ηρώδου του Αττικού ως τρικλοποδιά στην προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός. Καθώς μείωσε τον θετικό αντίκτυπο μιας σημαντικής οικονομικής παρέμβασης και πυροδότησε ξανά σχόλια περί εσωκομματικού αναβρασμού σε μια συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση είχε αρχίζει να βγαίνει από τα «σχοινιά».

Τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Θεωρούν, ωστόσο, ότι το ζήτημα που ηγέρθη δημοσίως θα μπορούσε να συζητηθεί κατ’ ιδίαν, ώστε να μην προσλάβει διαστάσεις που δίνουν στην κοινωνία η εντύπωση είτε αρρυθμιών είτε επιλεκτικής στήριξης.

Εξ ού και το γεμάτο νόημα μήνυμα κυβερνητικών πηγών ότι «συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων», που υποδηλώνει την ενόχληση που υπήρξε στα κεντρικά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το έτερο μήνυμα. Ότι «κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Κοινώς το Μέγαρο Μαξίμου συνέστησε σε όσους έσπευσαν να ζητήσουν επέκταση των αυξήσεων σε ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική και Λιμενικό, να μη βιάζονται και να λάβουν υπόψη τους τη δέσμευση της κυβέρνησης για προστασία της δημοσιονομικής σταθερότητας. Παράλληλα, σε μια έμμεση σύσταση «εξοικονομήστε κι εσείς πόρους» προς Υπουργούς όπως ο Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας που είχε σχολιάσει αιχμηρά στην ΕΡΤ ότι «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν με νόημα πως ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτεται από την εξοικονόμηση των δαπανών του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών.

Μπαράζ αντιδράσεων από υπουργούς και βουλευτές

Το μπαράζ δηλώσεων και αναρτήσεων από δύο κορυφαίους Υπουργούς και συνολικά 14 βουλευτές της ΝΔ, κινητοποίησε άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς έμοιαζε να γυρίζει μπούμερανγκ μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε απόλυτη συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν τους τρεις λόγους που επέτρεψαν τις ανακοινώσεις αύξησης των αποδοχών μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις και να υπεραμυνθούν του δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβερνητική εξαγγελία αφορά μόνο ένα μέρος των στελεχών του Δημοσίου – υπενθυμίζοντας την περίπτωση των ρυθμίσεων για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές για το ΕΣΥ.

Διαβάστε ακόμη: Γεωργιάδης για αυξήσεις σε Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική: «Θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος»

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκονται ήδη στα κυβερνητικά ραντάρ για περαιτέρω ενίσχυση, παραπέμποντας όμως για συγκεκριμένες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ δια στόματος του Πρωθυπουργού, αφού και οι πρόσθετες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ. «Είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν, δε, ότι το σύνολο των ενστόλων ενισχύεται ήδη με το επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ από 1η Ιουλίου και κατά 30 ευρώ από την εξομοίωση των αποδοχών του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, ενώ ήδη έχει αυξηθεί η νυχτερινή αποζημίωση. Σε ανάλογο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο που θα αντιδράσει απέναντι στο «γαλάζιο» κύμα δημόσιων αντιδράσεων.

Επισπεύδονται οι συναντήσεις με στελέχη

Είναι βέβαιο πάντως ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις γαλάζιες «παραφωνίες». Πιθανόν οι συναντήσεις που λέγεται ότι σχεδίαζε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης με Υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ να επισπευτούν σε μια προσπάθεια «πυροσβεστικής" λειτουργίας. Καθώς το χθεσινό ενδοκυβερνητικό ζήτημα που ηγέρθη έρχεται να προστεθεί στην ερώτηση 11 γαλάζιων βουλευτών για επιθετικές εξαγορές ακινήτων από Τούρκους σε ευαίσθητες παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές και δη στα αιχμηρά σχόλια για την πολιτική της κυβέρνησης με τα οποία τη συνόδευσαν ορισμένοι εκ των υπογραφόντων σε συνεντεύξεις τους. 

Εκτός από τα σαφή «καρφιά» Κικίλια, εσωκομματική διάσταση προσέδωσαν πολλοί και στην ηπιότερη ανάρτηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Χ ότι «θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», αλλά και στις αναρτήσεις των βουλευτών: Θ. Πλεύρη και Ν. Μηταράκη που εκτελούν και χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, Σ. Πέτσας, Γ. Πλακιωτάκης, Δ. Μαρκόπουλος, Α. Κατσανιώτης, Φ. Αραμπατζή, Φ. Μπαραλιάκος, Ζ. Μακρή, Θ. Λεονταρίδης, Θ. Καραογλου Χ. Δεμερτζοπουλος και  Τ. Δημοσχακης που απο την Αλεξανδρούπολη προϊδεασε για μαζική ερώτηση.

Στον απόηχο του ζητήματος έντονα σχολιάστηκε η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας στον απόηχο της εμπλοκής του κ. Γεωργιάδη στο ενδοκυβερνητικο ζήτημα. Επισήμως πάντως η αναβολή αποδίδεται στην επιστροφή του κ. Μητσοτάκη αργά το βράδυ από το Ισραήλ.

«Ανοικτό» για τη 13η σύνταξη

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική με «όπλο» την οικονομία στρέφοντας την προσοχή της στο εξής σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης, ενώ σε εξέλιξη είναι ήδη οι ασκήσεις περαιτέρω μείωσης έως εξάλειψης της προσωπικής διαφοράς οδεύοντας προς τη ΔΕΘ. Επιπλέον, για τους μισθωτούς υπό επεξεργασία βρίσκεται κατά πληροφορίες σχέδιο αλλαγής των συντελεστών φορολόγησης στην κλίμακα μεταξύ 10.000 έως 40.000 ευρώ ώστε να κλείσει η μεγάλη ψαλίδα που εκτινάσσεται από το 9% στο 22%. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA