Μενού
kedikoglou
Ο Βασίλης Κεδίκογλου με τον Στέλιο Παπαθεμελή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πολλές φορές σε μία συνεδρίαση στη Βουλή έχει συμβεί να ανέβουν οι τόνοι ή να ακουστούν χαρακτηρισμοί που δεν ταιριάζουν στο κοινοβούλιο. Σπάνια ωστόσο τα πράγματα ξεφεύγουν ανάμεσα στους Έλληνες βουλευτές. Η αλήθεια είναι πως εικόνες που παρατηρούνται σε κοινοβούλια άλλων χωρών με επιθέσεις και χειροδικίες δεν τις παρατηρούμε στη χώρα μας.

Ακόμη και στα χρόνια που στα έδρανα κάθονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δεν υπήρξε σωματική βία (ποιος ξεχνά τους Χρυσαυγίτες να κάνουν πίσω στη θέα του Πύρρου Δήμα). Ωστόσο έχει υπάρξει ένα περιστατικό που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της Βουλής και έχει να κάνει με επίθεση και χειροδικία βουλευτή σε συνάδελφό του.

Πρωταγωνιστής ήταν ο αείμνηστος βουλευτής Εύβοιας με το ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεδίκογλου, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου του 2018. Ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος ο Βασίλης Κεδίκογλου -πατέρας του πρώην υπουργού της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, έχει μείνει στη μνήμη μεταξύ άλλων για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα.

Μνημειώδεις έχουν μείνει άλλωστε οι κόντρες του με τον ομόσταβλό του Ευάγγελο Γιαννόπουλο του οποίου αμφισβητούσε τη νεανική δράση και το αντιστασιακό παρελθόν. Τότε ο Γιαννόπουλος, του είχε απαντήσει λέγοντάς του «βούλωσ' το παρανοϊκέ και σχιζοφρενή…», καθώς και άλλα όπως «ψυχοπαθή προσωπικότητα εκτός ψυχιατρείου», «δείλαιος», «άνανδρος». Η κόντρα τους συνεχίστηκε με αγωγές και μηνύσεις.

Βουλή: Επίθεση με χαστούκι από τον Κεδίκογλου

Το περιστατικό όμως που μας απασχολεί είναι άλλο και συνέβη τον Νοέμβριο του 1993 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε επιστρέψει στην εξουσία. Νωρίτερα η ΝΔ είχε προχωρήσει σε αποστρατεύσεις αξιωματικών των ΕΔ που ανήκαν πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα τους και δύο από τους υπασπιστές του Ανδρέα Παπανδρέου

Όταν το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην κυβέρνηση, ο Κεδίκογλου ήταν ο αγορητής που επιχειρηματολογούσε υπέρ της επαναφοράς των αποστράτων (οι οποίοι πράγματι αποκαταστάθηκαν και γύρισαν στις Ένοπλες Δυνάμεις). Ενώ μιλούσε, τον διέκοψε ο τότε βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο οποίος του είπε: «πάλι τους δικούς σας πάτε να βολέψετε;».

Εξοργισμένος, τότε, ο Βασίλης Κεδίκογλου εγκατέλειψε το βήμα και έτρεξε στα έδρανα όπου ακινητοποίησε τον Κόρακα και άρχιζε να τον χτυπάει στο πρόσωπο με ηχηρά χαστούκια! Μάλιστα όπως διαβάζουμε στην «Αυγή» της επόμενη ημέρας, ύψωσε και μία καρέκλα για τον χτυπήσει.

nea
Εφ. «Τα Νέα» 25ης/11/1993

«Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο»

Αμέσως ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Λευτέρης Βερυβάκης, διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση ωστόσο χαρακτήρισε το επεισόδιο «ως μη πολιτικό αλλά προσωπικό».

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ που κάλυψε τον βουλευτή του κάνοντας λόγο στην ανακοίνωσή του για «στιγμιαία απώλεια του αυτοελέγχου σε ανεπίτρεπτη πρόκληση».

aygi
Εφ. Αυγή 25ης/11/1993

Ο ίδιος ο Βασίλης Κεδίκογλου πάντως δεν είχε διάθεση για απολογίες. Μιλώντας τότε στον ραφιοφωνικό σταθμό «9,84» είχε πει «Αν ο Ντρέιφους, την ώρα που του απήγγειλε κατηγορίες ο ταγματάρχης Ανδρί, είπε κάποτε ο Κεμανσό, γύριζε και και του έδινε ένα χαστούκι, θα ήταν πολύ διαφορετική η εξέλιξη της υπόθεσης.

Και σε κάθε περίπτωση, το κάθε άτομο, το κάθε πρόσωπο, έχει δικό του τρόπο να συμπεριφέρεται όταν θίγεται η τιμή και η υπόληψή του και αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή ότι θίγεται η τιμή και δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε».

kedikoglou
Εφ. Αυγή 25ης/11/1993

Είχε συμβεί ξανά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν το δεύτερο μέσα σε μόλις λίγους μήνες, με χειροδικίες βουλευτών. Το καλοκαίρι του 1993 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Ζαχαράκης, είχε χτυπήσει τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Διαμαντίδη, επειδή τον είχε χαρακτηρίσει έμμεσα για φιλοβασιλικά φρονήματα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

 

Δείτε επίσης

Η αλήθεια για την αντίδραση Σαμαρά, ο Σκέρτσος που κέρδισε τις εντυπώσεις και ο άκομψος Άδωνις

Famagusta: Η συνταρακτική ιστορία της Χαρίτας Μάντολες - Μπροστά στα μάτια της οι Τούρκοι εκτέλεσαν 12 συγγενείς της

Η πρώτη διπλή εκτέλεση της «17Ν» - Τα σκοτεινά σημεία και η «εμπλοκή» γνωστής ηθοποιού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA