Μενού
haymarket
Instagram
  • Α-
  • Α+

Η 8ωρη εργασία δεν ήταν πάντα αυτονόητη. Κι αν για εμάς αποτελεί ένα δεδομένο, είναι επειδή υπήρξαν άνθρωποι που πολέμησαν για αυτό το δικαίωμα, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Όλα έγιναν στο Σικάγο το 1886, με τους εργάτες βιομηχανιών να εξεγείρονται και να κάνουν διαδηλώσεις για τις βάρβαρες εργασιακές συνθήκες, που επηρέαζαν κυρίως τους μετανάστες, τους φτωχούς και τους Αφροαμερικανούς. Σοσιαλιστές, αναρχικοί, κομμουνιστές και σωματεία εργαζομένων ξεκίνησαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το αποτέλεσμα ήταν η σφαγή στην πλατεία Haymarket.

Ήταν η εποχή της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ευρώπη, επικρατούσε ανισότητα και οι εργαζόμενοι δούλευαν σε άθλιες συνθήκες, 12-18 ώρες την ημέρα. Οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν τρομακτικές, σε συνδυασμό με επιδημίες αλλά και τα γκέτο που αναγκάζονταν να μείνουν. Ήταν αυτές οι συνθήκες που πυροδότησαν ριζοσπαστικές και πιο ανθρώπινες απόψεις, που εξαπλώθηκαν στις περισσότερες αμερικανικές πόλεις.

Η κεντρική ιδέα ήταν ότι η εργασία θα πρέπει να είναι 8ωρη, πράγμα που ερχόταν σε τεράστια κόντρα με τους εργοδότες, που θα έβλεπαν το ωράριο να μειώνεται. Το 8ωρο κίνημα είχε και σλόγκαν. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες για να κάνουμε ό,τι θέλουμε».

https://www.instagram.com/p/COVMKNjn_lt/

Ο Μάιος που έγινε το μεγαλύτερο εργατικό σύμβολο

Το Σικάγο ήταν η πόλη που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος. Το 1867, υπό την πίεση των συνδικάτων, πέρασε ο πρώτος νόμος για 8ωρη εργασία στο Illinois. Αλλά όταν ήταν να τεθεί σε ισχύ την Πρωτομαγιά εκείνου του χρόνου, οι εργοδότες το εμπόδισαν και ξεκίνησε η πρώτη γενική απεργία στο Σικάγο.

Οι αγώνες δεν σταμάτησαν και η εργατική τάξη των μεταναστών ολοένα και αυξανόταν. Οι εφημερίδες έγραφαν μανιφέστα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και το σπάσιμο των αλυσίδων.

Η Πρωτομαγιά του 1886 πέρασε στην ιστορία, με 300 χιλιάδες Αμερικανούς να φεύγουν από τη δουλειά τους για να διαδηλώσουν. Στο Σικάγο, ήταν τουλάχιστον 35 χιλιάδες.

Ζητούσαν 8ωρο, αλλά και περισσότερη ισότητα στην οικονομία, καλώντας τους πολιτικούς να παρέμβουν. Κι ενώ σε γενικές γραμμές ήταν μία ειρηνική απεργία, 2 μέρες μετά, αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο εργοστάσιο McCormick Reaper Works, αφήνοντας πίσω τους 2 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

Στις 4 Μαΐου, 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Haymarket για να κάνουν δημόσια συζήτηση. Τη συνάντηση συντόνιζαν ακτιβιστές. Την ώρα που ολοκλήρωναν, μία ομάδα αστυνομικών εισέβαλε στην πλατεία για να τους διαλύσει και ένας άνθρωπος, που δεν εντοπίστηκε ποτέ, έριξε βόμβα στο πλήθος.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν προς κάθε κατεύθυνση. Η επίσημη ενημέρωση ήταν ότι 12 'ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Καταστράφηκε το εργατικό κίνημα εξαιτίας του κυνηγιού μαγισσών, ακτιβιστές κρεμάστηκαν, αλλά η Πρωτομαγιά έγινε το μεγαλύτερο εργατικό σύμβολο.

Η πρώτη παγκόσμια Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε το 1890, με διαδηλώσεις σε αμέτρητες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στη Χιλή, το Περού και την Κολομβία. Η νομική αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων ήρθε το 1937, αλλά το Σικάγο πέρασε στην ιστορία ως η πόλη που έβαλε τα θεμέλια για μία απαραίτητη και σπουδαία αλλαγή για τα εργασιακά δικαιώματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA