Μενού
Απόλλωνας
Απόλλωνας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της ιταλικής Αναγέννησης, μια επίχρυση μικρογραφία ενός αρχαίου ελληνικού μαρμάρινου αγάλματος του Απόλλωνα, «χαρίστηκε» στο βρετανικό κράτος έναντι φόρου κληρονομιάς ύψους 10,5 εκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με τον Guardian, το έργο ονομάζεται Apollo Belvedere και φιλοτεχνήθηκε περίπου 500 χρόνια πριν από τον γλύπτη Pier Jacopo Alari Bonacolsi, γνωστό και ως Antico. Θα εκτεθεί στο Μουσείο Fitzwilliam στο Κέιμπριτζ, το οποίο φιλοξενεί μια εξαιρετική συλλογή αναγεννησιακών και μπαρόκ χάλκινων έργων.

Τι είναι το καθεστώς AiL

Στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως «αποδοχή έναντι» (Acceptance in Lieu), και αποτελεί μία επιλογή που παρέχει σε κληρονόμους το βρετανικό κράτος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής του φόρου κληρονομιάς. Αντί δηλαδή να καταβάλλουν το προβλεπόμενο ποσό, μπορούν να κάνουν μία πολιτιστική δωρεά.

Μέσω του συστήματος αυτού, έχουν μεταφερθεί έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα αξίας 479 εκατομμυρίων λιρών στην κρατική κυριότητα. Η επιχρυσωμένη μπρούτζινη φιγούρα του Antico, με ασημένια μάτια, ήταν «το κατεξοχήν μπρούτζινο αριστούργημα της ιταλικής Αναγέννησης», δήλωσε το μουσείο. Δημιουργήθηκε γύρω στο 1520 με 1522, και έχει ύψος μόλις 41,3 εκατοστά.

Φόρος τιμής

Το εν λόγω έργο αποτελεί αναπαραγωγή με διαφορετικά υλικά αγάλματος του Απόλλωνα που προέρχεται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Ο Bonacolsi αποκαλούσε τον εαυτό του «Antico», αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο έφερνε στη μοντέρνα του (τότε) εποχή αρχαία αριστουργήματα, με υλικά λιγότερο εύθραυστα και πρακτικά.

Η φιγούρα ήταν κάποτε μέρος μιας συλλογής αναγεννησιακών και μπαρόκ χάλκινων έργων που συγκέντρωσε ο αντισυνταγματάρχης Mildmay Thomas Boscawen, ο οποίος πέθανε το 1958. Η αδελφή του κληροδότησε αργότερα τη συλλογή στο Fitzwilliam. Ο Απόλλωνας του Antico θα ενταχθεί τώρα σε μία συλλογή με 56 άλλα χάλκινα αντικείμενα του Boscawen στο μουσείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA