Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα λιτό σχόλιο προχώρησε η Αθήνα σχετικά με τις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ακύρωση του ραντεβού τους. 

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μη θέλοντας να δώσουν περαιτέρω διάσταση στο θέμα.

Η νέα απρέπεια του Σούνακ

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Ρίσι Σούνακ, απάντησε σε σχετική επίθεση που δέχθηκε από τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, πως είναι «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης (των δυο ηγετών) δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος». 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ακύρωση του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί, ο Στάρμερ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι «οικονομικός σύμμαχος, σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

«Γιατί τόσο μικροπολιτική;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Τότε, ο Βρετανός πρωθυπουργός του απάντησε πως είναι πάντα πρόθυμος να συζητά σημαντικά ζητήματα ουσίας αλλά όταν έγινε σαφές ότι «σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αυτό δεν ήταν σωστό».

«Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος, δεν ήταν σωστό» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Επιπλέον... όταν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα δόθηκαν σε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, μπορεί να του φαίνεται "εξωγήινο", αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε λάβει, ξανά, θέση για το ζήτημα το πρωί, κάνοντας λόγο για «ατυχές γεγονός».

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ακύρωση της συνάντησης ως «ατυχές γεγονός».

 «Όπως γνωρίζετε επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησής μου με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση: θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερον ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA