Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του. Η καριέρα του Γιώργου Μαργαρίτη ξεκίνησε πριν από σχεδόν εξήντα χρόνια, όταν στα 15 του αποφάσισε να αφήσει το χωριό του στα Τρίκαλα και να κατέβει στην Αθήνα, μετά από παρότρυνση του Βασίλη Τσιτσάνη. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Από το 1981, όταν και έβγαλε τον πρώτο, το όνομά του έγινε συνώνυμο του καλού λαϊκού τραγουδιού.

Διαβάστε ακόμη: Στην ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λιβαδειά ο Γιώργος Μαργαρίτης

Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και στιχουργούς. Τις φετινές γιορτές (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) θα τον δούμε ζωντανά στη μουσική σκηνή Σφίγγα και με αφορμή τις εμφανίσεις του εκεί, συζητήσαμε μαζί του στο Reader.gr, για τα πρώτα του χρόνια στο τραγούδι, τις δυσκολίες, το αλκοόλ, τον τζόγο, τον γιο του που ακολουθεί τα βήματά του, αλλά και την κατάσταση του σήμερα. 

Φέτος σας βλέπουμε για λίγες εμφανίσεις στη μουσική σκηνή Σφίγγα στα Εξάρχεια. Πώς είναι η εμπειρία σας εκεί;

O χώρος αυτός είναι υπέροχος! Σε κερδίζει απ’ την πρώτη στιγμή! Είμαστε ήδη 3 εβδομάδες εκεί και περνάω πολύ όμορφες λαϊκές βραδιές με τους φίλους μου. Μέχρι τώρα πάμε πολύ δυνατά αν σκεφτείς την κατάσταση που επικρατεί και ευχαριστώ τον κόσμο που έρχεται να διασκεδάσει μαζί μας. Τώρα μπαίνουμε στα διήμερα των γιορτών με όμορφες εκπλήξεις επί σκηνής. Εκτός από τις παραμονές, ανήμερα των Χριστουγέννων καλεσμένη μου θα είναι η Ζωή Παπαδόπουλου και την πρωτοχρονιά η αγαπημένη Πέννυ Μπαλτατζή. Φυσικά σας περιμένουν ακόμα πολλές μουσικές εκπλήξεις με τον καινούριο έτος. Ήδη έχω υποδεχτεί στη σκηνή τον Φοίβο και την Ρένα σε δυο μοναδικές βραδιές.

Το νέο σας κομμάτι μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά έχει τίτλο «Αίνιγμα η γυναίκα». Εσάς πώς ήταν και είναι η σχέση σας με τις γυναίκες;

Πάντα περνούσα καλά. Οι επιλογές μου ήταν υπέροχες. Από τη γυναίκα έρχονται όλα εξάλλου. Αίνιγμα και μυστήριο άλυτο που όμως όταν το βρεις «είσαι Βασιλιάς»!

Τα πρώτα σας χρόνια στην Αθήνα γνωρίζουμε ότι ήταν πολύ δύσκολα. Έχετε μιλήσει αρκετές φορές γι’ αυτό. Αλήθεια, πώς μπορεί να ένιωθε ένα παιδί 15 χρονών, φεύγοντας μακριά από το σπίτι του σε αυτή την ηλικία;

Όταν είσαι νέος βράζει το αίμα σου και τα ξεπερνάς όλα ό,τι και να έρθει μπροστά σου. Κάθε εμπόδιο περνιέται αρκεί να έχεις καθαρό το στόχο σου. Βέβαια δεν ήταν ρόδινος ο δρόμος μη γελιόμαστε, αλλά η πορεία με δικαίωσε. Όλα αυτά που πέρασα έχουν παίξει ρόλο στο που και ποιος είμαι σήμερα.

Περιμένατε ότι η ζωή θα σας τα έφερνε έτσι, ώστε να βρίσκετε εδώ που είστε σήμερα; Αισθάνεστε τυχερός;

Τυχερός αισθάνομαι στο ότι πρόλαβα να ερμηνεύσω τραγούδια μεγάλων δημιουργών της εποχής μου και όχι μόνο. Στην αρχή ήθελα να βγει ο καημός μου δεν σκεφτόμουν καν ότι κάποια στιγμή θα ζήσω από αυτό. Όταν όμως μπήκα στο χορό και άρχισα να εμφανίζομαι στα τρίτο-δεύτερα μαγαζιά και σε ταβέρνες εκεί πίστεψα ότι έρχεται και η δική μου στιγμή.

Έχετε πει ότι το μεγάλο παράπονο σας είναι που δεν σπουδάσατε.

Βεβαίως! Θα ήθελα να είχα σπουδάσει όμως η οικογένεια μου δεν είχε τις δυνατότητες αυτές. Πάλι όμως εδώ θα κατέληγα, στον καημό μου.

Η γνωριμία σας με τον Στέλιο Καζαντζίδη πώς έγινε;

Ήδη γνωριζόμουνα 10 χρόνια με τη μάνα του Στέλιου. Ήτανε 1983. Βρέθηκα στο νοσοκομείο στον Ερυθρό Σταυρό να πάω να δω την κυρία Γεσθημανή. Και εκεί στο δωμάτιο της μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πρώτη συνάντηση μας με τον Στέλιο. Από εκεί φύγαμε και πήγαμε στην Καισαριανή και μου έκανε το τραπέζι σε ένα φίλο του. Εκεί βγάλαμε και τις γνωστές φωτογραφίες. Μετά από λίγες μέρες ήρθε κι απ’ το σπίτι μου στην Κυψέλη. Από ‘κει και πέρα ανταμώναμε πολλές φορές μέχρι που έφυγε.

Πολιτικά ανήκετε στο ΚΚΕ, όπως έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Ποια είναι η σχέση σας με τον Δημήτρη Κουτσούμπα;

Τον Δημήτρη τον εκτιμώ πολύ. Είναι πάντα ειλικρινής και λέει πράγματα που δεν τα λένε άλλοι. Είναι ένας απλός άνθρωπος που αγαπάει τον κόσμο και αγαπάει τους καλλιτέχνες. Τον θεωρώ φίλο μου.

Θα κατεβαίνατε υποψήφιος με το κόμμα, αν σας το ζητούσε;

Είμαι ένα ενωτικό άτομο. Θέλω κάποτε όλος ο ελληνισμός να ανταμώσει όμως δεν νομίζω ότι έχω τέτοιες δυνατότητες. Εγώ είμαι ένας τραγουδιστής που ανήκω σε όλους τους Έλληνες. Η αγάπη που μου δίνει η πατρίδα μου είναι τόσο πολύ μεγάλη και περισσεύει κιόλας και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Ο γιος σας, ο Κωνσταντίνος, δείχνει να θέλει να ακολουθήσει το μουσικό μονοπάτι σας. Θα θέλατε να κάνετε μαζί κάποια συνεργασία; Τον έχετε συμβουλέψει;

Ό,τι καλό υπάρχει γύρω απ' το επάγγελμά μας θα του τα πω, αλλά και τα άσχημα γιατί όλα ρόδινα δεν είναι πουθενά. Πιστεύω όμως, γιατί κι εγώ έκανα αυτό που ήθελα και δεν άκουσα τον πατέρα μου που δεν ήθελε, ότι κι αυτός θα ακολουθήσει τον δρόμο του. Ζούμε σε εποχές που είναι πιο ευνοϊκές σε κάποια θέματα αλλά παράλληλα και πιο δύσκολες. Θέλει γερό στομάχι, υπομονή, αντοχές και μυαλό συγκεντρωμένο. Εγώ το εγκρίνω και τον στηρίζω. Το καλοκαίρι ήμασταν μαζί στην περιοδεία πρώτη φορά και στην πορεία μπορεί να είμαστε ξανά. Τώρα ετοιμάζει δικά του πράγματα, κάνει τα πρώτα του βήματα. Θα τα δείτε σύντομα.

Έχετε μιλήσει δημόσια για το πάθος σας με το «μπαρμπούτι» και για το ό,τι κρύβατε λεφτά κάτω από πέτρες παλαιότερα. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχατε χάσει τότε;

Αυτό το έχασα στην Αμερική. Ένα εκατομμύριο τότε. Εδώ όταν έπαιζα, ήταν τον καιρό που δεν ήμουν γνωστός και τα λεφτά μου δεν ήταν αρκετά για να χάσω πολλά. Βέβαια έφερνα και καλές ζαριές και τώρα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω θα βρεις τον Μαργαρίτη.

Mε το αλκοόλ ποια ήταν η σχέση σας τότε και σήμερα;

Τότε ήταν μεγάλο το πιώμα μου. Χωρίς 1-2 μπουκάλια το βράδυ δεν τραγουδούσα. Κατόρθωσα όμως να τα διώξω όλα από πάνω μου, να τα κάνω πέρα και τώρα που και που όταν τραγουδάω θα πιω κάνα ουισκάκι.

Υποστηρίζετε την ΑΕΚ, σωστά; Υπάρχει κάποιο ποδοσφαιρικό ματς που σας έχει μείνει αξέχαστο;

Αγαπάω όλες τις ομάδες και χειροκροτώ πάντα τον νικητή ανεξάρτητα αν είναι η δίκη μου ομάδα. Η πρώτη ομάδα που είδα στη ζωή μου στα 16-17 ήταν ο Ολυμπιακός. Η εντύπωση όμως που μου έκανε η ΑΕΚ, όταν έβλεπα τον μεγάλο Κώστα Νεστορίδη και αργότερα τον Μιμή Παπαϊωάννου να παίζουν χωρίς κακό ανταγωνισμό αλλά για την ομάδα, με έκανε να αγαπήσω την ΑΕΚ και να την ακολουθώ. Θυμάμαι ακόμα τον Θωμά Μαύρο και τον Χρήστο Αρδίζογλου που ερχόντουσαν και στα μαγαζιά που τραγουδούσα. Μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Φέτος μου αρέσει η ομάδα, πάει καλά.

«Εσύ Μιλάς Στην Καρδιά Μου». Το κομμάτι που σας έβαλε στη δισκογραφία. Θα μας πείτε την ιστορία του;

Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου μου δίσκου, που έχει μέσα αλλά 11 τραγούδια. Ανταμώσαμε με τον Σούκα στη Φαντασία, δώσαμε ένα ραντεβού να πάω σπίτι του και να με ακούσει. Την άλλη μέρα κιόλας άρχισε να γράφει το δίσκο. Εγώ ήμουν μπροστά στο «Δεν Πρέπει», που γράφτηκε το βράδυ του σεισμού το '81. Για μένα αυτός ήταν ο «νταής» του δίσκου. Ο δίσκος αυτός αγαπήθηκε αμέσως και έκανε τρομερές πωλήσεις.

Στην αυτοβιογραφία σας αναφέρεστε και στο πέρασμά σας από τη φυλακή. Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνη την εβδομάδα που μείνατε στο κελί;

Εκείνο που θυμάμαι πολύ καλά είναι ότι τα δειλινά «πονούσαν» πολύ. Ένα πέρασμα έκανα εγώ δεν έχω πολλές μνήμες.

Αλήθεια, έχετε μετανιώσει για κάτι που είπατε ή κάνατε στη ζωή σας;

Μπορεί για κάποια πράγματα να είχα μετανιώσει πιο παλιά, όμως τα έχω ξεπεράσει δεν θέλω να τα θυμάμαι. Κρατάω τα καλά μόνο. Έτσι είμαι σαν χαρακτήρας. Μια φορά λογόφερα με κάποιον και δεν μπορούσα να κοιμηθώ και του ζήτησα συγγνώμη. Από τότε προσέχω πάντα και αποφεύγω κάτι που μπορεί να μου κοστίσει.

Έχετε ξεχωρίσει κάποιον τραγουδιστή της νέας γενιάς; Υπάρχουν καλές φωνές στο λαϊκό τραγούδι σήμερα;

Βεβαίως και επίτρεψέ μου να μην αναφερθώ σε ονόματα γιατί είναι αρκετοί αυτοί. Όμως είναι πολύ νωρίς για να κριθούν. Ένας τραγουδιστής για να κάνει καριέρα, «να μείνει», θέλει πάνω από 30 χρόνια ώστε να καθιερωθεί. Φωνές και τραγούδια υπάρχουν. Της εποχής πάντα.

Eχετε δείξει ανοιχτά μία συμπάθεια προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, κάτι που δεν συνηθίζουν οι λαϊκοί καλλιτέχνες της γενιάς σας. Έχε δεχθεί αρνητική κριτική από κάποιους γι’ αυτό; Δίνετε σημασία;

Όχι δεν έχω δεχτεί και θα κάνει λάθος όποιος το σκεφτεί αντίθετα.

Θεωρείτε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να παίρνουν θέσεις υπέρ ή κατά του εμβολίου και του κορονοϊού;

Οποίος το αισθάνεται και θέλει να πάρει θέση, ας το κάνει. Έχουμε Δημοκρατία ο καθένας πράττει όπως νιώθει. Εγώ εμπιστεύομαι την επιστήμη και είμαι αισιόδοξος.

Υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που αγαπάτε και βρίσκετε εκεί το δικό σας «καταφύγιο»; Ποια είναι αυτά;

Πολλά τα μέρη στην Αθήνα! Είμαι 60 χρόνια εδώ αυτό είναι το μεγάλο χωριό μου. Καθημερινά θα πάω σε 2-3 συνοικίες σε κάποια στέκια που ανταμώνω με φίλους μου και τα λέμε. Φάληρο, Γούβα, Άγιος Αρτέμης, Βύρωνας, Πλατεία Νέαπολης, Άγιος Σωστής, Γαλάτσι, Γλυφάδα, Πετράλωνα, Πειραιάς. Παντού έχω φίλους και όταν μπορώ ανταμώνουμε.

Το 2021 φεύγει χωρίς να το καταλάβουμε. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη χρονιά; Είστε αισιόδοξος;

Είμαι από τα άτομα που αισιοδοξούν και θέλω να πιστεύω ότι θα απαλλαχτούμε από την πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτό που θέλω πάνω απ' όλα είναι οι νέοι μας να ανοίξουν τα φτερά τους, να πετύχουν τα όνειρα τους σε όλα τα επαγγέλματα, γιατί είναι πολύ δύσκολες εποχές και αυτή είναι η ευχή μου για το 2022! Προσωπικά, το νέο έτος με βρίσκει στην ΜΙΝΟS EMI ξανά, μετά από 20 χρονιά και είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος για την υποδοχή μου αυτή! Με την αρχή του νέου έτους θα κυκλοφορήσει ο καινούριος μου δίσκος με γενικό τίτλο “Εδώ Τα Καλά Τραγούδια” που περιέχει μέσα δυνατές εκπλήξεις και έχετε πάρει ήδη μια γεύση με το τραγούδι “Αίνιγμα Η Γυναίκα” που κυκλοφόρησε πριν 2 εβδομάδες! Πιστεύω όπως αρέσει σε εμάς θα αρέσει και σε σας και θα τον αγαπήσετε.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης θα βρίσκεται στη μουσική σκηνή Σφίγγα το Σάββατο 25 και Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και Σάββατο 1 Ιανουαρίου. Καλεσμένες του Γιώργου Μαργαρίτη η Ζωή Παπαδοπούλου (25/12) και η Πέννυ Μπαλτατζή (1/1)

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Ώρα προσέλευσης: 21.30

Ώρα έναρξης: 22.30

Ώρα έναρξης για την παραμονής της Πρωτοχρονιάς (23.00)

Είσοδος: 10 ευρώ στο μπαρ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA