Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ηθοποιοί εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει στο χώρο του θεάτρου η πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο Σπύρος Μπιμπίλας στην εφημερίδα Espresso, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πασίγνωστος πρωταγωνιστής εργάζεται ως ντελίβερι για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Χατζηγεωργίου - Μπιμπίλας: «Λυπάμαι, δεν μπορεί να γυρίσει στην παράσταση μετά το Survivor»

«Δυστυχώς, η πανδημία έχει φέρει πολύ μεγάλο αλαλούμ στον κλάδο. Στα εργασιακά, επειδή δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, δεν μπορούμε να καταφέρουμε να πείσουμε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αυτές. Και γίνεται αυτό επειδή και εκείνοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουν και εκείνοι τις συνομιλίες πάνω σε αυτό το θέμα. Και επικρατεί ένα χάος.

Γιατί, εκμεταλλευόμενοι έναν μνημονιακό νόμο, δίνουν ελάχιστα χρήματα στους εργαζομένους και αντιμετωπίζουν τους ηθοποιούς, όπως όλους τους άλλους εργαζομένους, με δίωρη εργασία μέσα στην ημέρα. Πάνω εκεί υπάρχει μια πολύ μεγάλη διάσταση», ανέφερε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Εξήγησε δε πως «υπάρχουν ηθοποιοί, οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα. Έχουν σταματήσει και τα επιδόματα και γι’ αυτό προσπαθεί και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας να είναι σε κάθε περίπτωση ηθοποιών που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια. Δυστυχώς, οι ηθοποιοί πλέον δεν μπορούν να πληρωθούν από πουθενά και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Πηγαίνουμε τρόφιμα από σπίτι σε σπίτι παλαιών και νέων ηθοποιών».

Μάλιστα, είπε πως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αλλάξει επάγγελμα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, όπως η περίπτωση πασίγνωστου πρωταγωνιστή που δουλεύει ως ντελίβερι. 

«Υπάρχουν ηθοποιοί, πολύ γνωστοί πρωταγωνιστές - που, ευτυχώς, φοράνε μάσκα λόγω κορονοϊού - και δουλεύουν ως ντελιβεράδες σε πιτσαρίες και σουβλατζίδικα. Ο ένας συνάδελφος, μάλιστα, είναι πασίγνωστος πρωταγωνιστής».

Τέλος, δεν έκρυψε πως έχει φτάσει στα όριά του με την όλη κατάσταση κι υπήρξε περίπτωση που ξέσπασε σε κλάματα.

«Άρχισα να κλαίω με την οικογένεια συναδέλφου μου, ο οποίος έχει τρία παιδιά και το αντρόγυνο δεν είχε ούτε ένα ευρώ για να ταΐσει τα παιδιά του. Και φυσικά, δεν βρίσκουν όλοι εύκολα εργασία. Πόσοι θα γίνουν πιτσαδόροι και ντελιβεράδες. Πόσοι;»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA