Μενού
karvelas
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Νίκος Καρβέλας είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πρόκειται για έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ποπ συνθέτες, με μουσικές ανησυχίες που αγγίζουν το λαϊκό τραγούδι, την όπερα, ακόμα και το stoner rock. «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» τραγουδούσε στα 80s και εκείνος ο ρομαντισμός του παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρος.

«Ο Διάβολος είναι από την Ελλάδα» τραγουδούσε στα 2000s και ήταν πια σαφές πως οι συνθέσεις του είχαν αποκτήσει μια φιλοσοφική (;;;) προσέγγιση. 

(Υπέροχο video με τον Νίκο Καρβέλα στα ντραμς, τον Αντρέα Μικρούτσικο στο μπάσο και τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο στα πλήκτρα, να συνοδεύουν την Άννα Βίσση στο τραγούδι)

Ίσως και στίχοι όπως οι παρακάτω να λένε κάτι για τη στροφή του κ. Κάρβέλα στη φιλοσοφία.

Και νιώθω μέσα σου μια θλίψη μαγική
καθώς το εγώ μου ξεψυχάει και ξαναγεννιόμαστε μαζί
Σε θέλω τόσο δυνατά σε θέλω τόσο αληθινά
μα ο φόβος πάντα με νικάει

(Θλίψη Μαγική, 2006)

Ο Νίκος Καρβέλας λοιπόν, ένας συνθέτης που έχει στο ενεργητικό του πλατινένια ποπ και ελαφρολαϊκά άλμπουμ, με τραγουδιστές όπως η Άννα Βίσση, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Σάκης Ρουβάς και δεκάδες άλλοι, διαχρονικές επιτυχίες, όπερες, απόπειρες αγγλόφωνης δισκογραφίας.

Είχε και μια θητεία ως κριτής σε ριάλιτι που έμεινε γνωστή από το πέταγμα της τσίχλας του σε διαγωνιζόμενη, ποιητικές συλλογές και ένα σωρό ξεχωριστές εμφανίσεις σε συναυλίες, τηλεοπτικά show και όχι μόνο, έβγαλε ένα βιβλίο φιλοσοφίας. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. 

Μια περιγραφή του βιβλίου, από το δελτίο Τύπου που μας έστειλε ο εκδοτικός οίκος

Νοοσοφια
Νίκος Καρβέλας - Νοοσοφία

«Η Νοοσοφία είναι σίγουρα ένα βιβλίο από εκείνα που στοχοποιούνται ως αιρετικά. Η Νοοσοφική θεωρία του Νίκου Καρβέλα συγκρούεται απροκάλυπτα με τις υπερδυνάμεις του κατεστημένου, προτείνοντας έναν ολωσδιόλου καινούργιο τρόπο ζωής. Ένα τρόπο ζωής βασισμένο στην αρμονική συνύπαρξη των λειτουργιών του εγκεφάλου και μιας γλώσσας απαλλαγμένης από όλες τις πατροπαράδοτες ηθικές ιώσεις».

Δεν κατάλαβα τίποτα. 

Ή μάλλον, νομίζω πως κατάλαβα. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με εικόνες. 

κατμαν
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA