Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα ρεπορτάζ των Financial Times αποκάλυψε τα πλάνα της Apple να μειώσει το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στις ΗΠΑ, σαρώνοντας τις φωτογραφίες χρηστών. Η ίδια η εταιρεία επιβεβαίωσε μετά από λίγες ώρες το θέμα, τονίζοντας πως ένας νέος μηχανισμός θα προστεθεί σε όλα τα iPhones της στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: Apple: Πώς αλλάζει το μέλλον των iPhone, iPad, Apple Watch και Mac (Φωτογραφίες)

Η αμερικανική εταιρεία του Κουπερτίνο αποκάλυψε πως μέσω του συστήματος “neuralMatch”, τεχνητή νοημοσύνη θα σαρώνει τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει χρήστες, αλλά και όσες έχουν ανεβάσει στο iCloud. Για να εντοπιστεί κάποιο θύμα ή κάποια σχετική ένδειξη, το σύστημα έχει εκπαιδευτεί με εικόνες από αρμόδιες αρχές που φροντίζουν παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, έτσι ώστε να εστιάζει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο ή στο σώμα τους. 

Με το που θα εντοπίζεται ένα ύποπτο περιστατικό, θα ειδοποιείται μια σχετική ομάδα ανθρώπων που θα καλείται να αξιολογήσει τα ευρήματα και κατόπιν θα ειδοποιούνται οι σχετικές υπηρεσίες του νόμου. Σε πρώτη φάση θα υποστηρίζεται το σύστημα στους πολίτες των ΗΠΑ, ενώ εικάζεται πως θα επεκταθεί και σε αρκετές ακόμη χώρες, κατόπιν -προφανώς- συμφωνίας με τη σχετική νομοθεσία.

Όπως είναι λογικό πάντως, μια τέτοια εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και ανησυχίες, καθώς ερευνητές δήλωσαν στους Financial Times ότι ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ανοίξει και την πόρτα σε αυταρχικά καθεστώτα στο να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους. Αντίδραση ήρθε και μέσω Twitter από τον Will Cathcart του WhatsApp, ο οποίος σημείωσε πως η προσέγγιση αυτή της Apple αφήνει αρκετά ερωτήματα αναπάντητα. 

https://twitter.com/wcathcart/status/1423701474748506112?ref_src=twsrc^tfw

Μάλιστα, σημείωσε πως και οι ίδιοι οι χρήστες δεν θα αισθάνονται πλέον άνετα με την πρόσβαση που θα μπορεί να έχει οποιοσδήποτε το επιθυμήσει στα προσωπικά τους αρχεία. Δεν δίστασε, δε, να υπενθυμίσει πως το Whats App κατάφερε να αναφέρει πάνω από 400 χιλιάδες περιπτώσεις στις Αρχές, χωρίς να παραβιάσει καμία κωδικοποίηση.

https://twitter.com/wcathcart/status/1423701476841385988?ref_src=twsrc^tfw

Η τοποθέτηση του Cathcart δεν είναι τυχαία, καθώς το WhatsApp ανήκει στο Facebook και είναι εδώ και καιρό γνωστή η διαφορά της πλατφόρμας με την Apple για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που γίνονται διαθέσιμα για την στόχευση των διαφημιστών.  Στη λίστα όσων προβληματίζονται με την εξέλιξη και τα πλάνα της Apple έχουν προστεθεί αρκετοί επιστήμονες, αναλυτές και ο Edward Snowden.

https://twitter.com/Snowden/status/1423387232963022848?ref_src=twsrc^tfw

Προβληματισμούς εξέφρασε και ο καθηγητής Matthew Green του John Hopkins University.

https://twitter.com/matthew_d_green/status/1423072476888805376?ref_src=twsrc^tfw

Σχετική τοποθέτηση έκανε και το EFF, το οποίο θεωρεί πως ο νέος μηχανισμός θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς.

https://twitter.com/EFF/status/1423375818693038084?ref_src=twsrc^tfw

Ο CEΟ της Epic (Fortnite), Tim Sweeney, δήλωσε πως ουδέποτε θα επέτρεπε η Apple κάποια εφαρμογή τρίτου να λειτουργήσει υπό αυτό το καθεστώς στο οικοσύστημά της.

https://twitter.com/TimSweeneyEpic/status/1423894301323448322?ref_src=twsrc^tfw

Τέλος, θέση υπέρ της πρόθεσης της Apple πήρε και ο Ashton Kutcher, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της παιδικής κακοποίησης.

https://twitter.com/aplusk/status/1423387418451922950?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA