Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας γυμνός άνδρας, που φορά μόνο ένα κολάρο σκύλου χειραγωγείται από μια γυναίκα που φορά ερωτική στολή. Δύο στρίπερ χορεύουν δίπλα σε ένα μπαρ. Ορισμένα άτομα έχουν συγκεντρωθεί δίπλα από ένα ζευγάρι που κάνει σεξ σε ανοιχτό χώρο και συζητούν για αυτά που βλέπουν. Ένας άνδρας φορά ναζιστική στολή. Και όλα αυτά διαδραματίζονται σε ένα video game στο οποίο έχουν πρόσβαση εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών. 

Διαβάστε ακόμη: Meta και Ζούκερμπεργκ απειλούν να αφήσουν τους Ευρωπαίους χωρίς Facebook και Instagram

Το Roblox είναι μια πλατφόρμα online παιχνιδιού που επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και να παίζουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων παιχνιδιών που δημιουργούνται από άλλους χρήστες. Διαφημίζεται ως «πλατφόρμα φαντασίας» που επιτρέπει στους χρήστες της να αναπτύξουν ή να παίξουν εκατομμύρια τρισδιάστατα διαδικτυακά παιχνίδια. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και σκηνές που είναι άκρως ακατάλληλα για ανήλικους και είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο.

Τα ακριβή στοιχεία είναι λίγο θολά, αλλά το 2020 η εταιρεία ανακοίνωσε στο Bloomberg ότι τα δύο τρίτα όλων των παιδιών των ΗΠΑ μεταξύ 9 και 12 ετών έχουν συνδεθεί τουλάχιστον μια φορά στο εν λόγω online παιχνίδι. Τα παιχνίδια για σεξ που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Roblox αναφέρονται συνήθως στην πλατφόρμα ως «Condos». Είναι χώροι, που δημιουργούνται από χρήστες, όπου οι μπορούν να μιλήσουν για σεξ - και όπου τα avatar τους μπορούν να κάνουν εικονικό σεξ. Σε αυτά τα παιχνίδια, δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί με αποτέλεσμα να συμμετέχουν ακόμα και παιδιά Δημοτικού. 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό υποσύνολο χρηστών που προσπαθούν εσκεμμένα να παραβιάσουν τους κανόνες», είπε ένας εκπρόσωπος της Roblox στο BBC. Τα παιχνίδια Condo βρίσκονται συνήθως στον αέρα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα - συχνά λιγότερο από μία ώρα - προτού ανακαλυφθούν και καταργηθούν. Η Roblox λέει ότι προσπαθεί συνεχώς να διαγράφει τέτοιου είδους δημιουργίες χρησιμοποιώντας τόσο χειροκίνητα όσο και αυτοματοποιημένα συστήματα. «Διεξάγουμε έλεγχο ασφαλείας για κάθε μεμονωμένη εικόνα, βίντεο και αρχείο ήχου που έχει ανέβει στο Roblox, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανίχνευσης ανθρώπου και μηχανής», ανέφερε η πηγή στο BBC.

Metaverse: Η αδυναμία των εταιρειών να θέσουν κανόνες ασφαλείας

Αν και είναι ριψοκίνδυνη η παρουσία των παιδιών σε έναν τέτοιο διαδικτυακό χώρο, εξίσου επικίνδυνη είναι η επικοινωνία που μπορεί να έχει ένας ενήλικος με έναν ανήλικο σε αυτό. Μέρος του παιχνιδιού περιλαμβάνει ένα instant messenger όπου οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους - και με όλους τους άλλους που παίζουν το παιχνίδι. Η Roblox είπε στο BBC ότι είχαν αναπτύξει εργαλεία «Γονικού ελέγχου», «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά και σε ποιες εμπειρίες μπορούν να έχουν πρόσβαση». Η Roblox θέλησε να τονίσει στο BBC ότι τα condos είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν στην πλατφόρμα. Ωστόσο, στην έρευνα του BBC βρέθηκε ακατάλληλη σεξουαλική γλώσσα και σε νόμιμα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τον Δρ Liraz Margalit, ψυχολόγο που μελετά τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά στο metaverse, ακριβώς όπως και στο διαδίκτυο. «Έχετε την ανωνυμία και έχετε το προνόμιο της απελευθέρωσης. Αυτή η πλατφόρμα σας παρέχει μια παιδική χαρά για να κάνετε ό,τι θέλετε», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Το παιχνίδι επιτρέπει στους ανθρώπους να συναντιούνται μεταξύ τους σε διαφορετικούς χώρους - όπου τα avatar τους μπορούν να παρακολουθούν αθλήματα, να παρακολουθούν συναυλίες ή να κάνουν μαθήματα γυμναστικής μαζί. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Roblox βρίσκονται στην κούρσα για να δημιουργήσουν το «ψηφιακό μετασύμπαν». Μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν αδυναμία κυρίως στη θέσπιση κανόνων για να απαγορεύσουν κάθε είδους παρανομία και διαστροφή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA